Косовци спаковали заставу, Новосађани чекају исход...

Каратисти такозваног Косова понели су и национална обележја у СПЕНС, иако су у нашој Карате федерацији изричити да Косовци могу да наступају само под именом Европске карате уније.

Остали спортови 08.05.2018 | 17:30
Косовци спаковали заставу, Новосађани чекају исход...
Организациони одбор Првенства Европе у каратеу за сениоре, које ће од 9. до 14. маја бити одржано у Новом Саду, поручио је у саопштењу објављеном у понедељак да "такозвано Косово неће учествовати".

"Поводом актуелних спекулација у вези са појединостима организације предстојећег Европског првенства у Новом Саду, Карате федерација Србије сматра потребним да обавести домаћу и светску јавност да учешће тзв. Косова на турниру није ниједног тренутка било предмет разматрања: 'Косово' НЕЋЕ учествовати на Европском првенству у Новом Саду", наглашава се у уводу саопштења које је потписао председник Карате федерација Србије, Славољуб Пипер.

Међутим, као пуноправни чланови Европске карате уније, челници Карате савеза тзв. Косова одлучили су да спакују ствари и крену према Новом Саду у среду, пише приштински лист "Коха Диторе".

Како се наводи, експедиција од укупно 30 спортиста, чланова Савеза и новинара, рано ујутро кренуће на пут из Приштине, после преласка администартивне линије имаће посебно обезбеђење, а одлука о такмичењу биће донета на лицу места.

Наиме, Србија као организатор инсистира да косовски каратисти могу да наступе само под обележјима Европске федерације, док ће делегација косовског савеза тражити да наступа под својом заставом или да сви учесници наступе без заставе.

Како оцењују медији у Приштини наступ косовских каратиста у Новом Саду, без обзира у којој форми, биће историјски јер досад нико од спортиста из косовских селекција није наступио на великом такмичењу у Србији.

Једна од обавеза организатора ПЕ у каратеу јесте интонирање химни и истицање националних симбола, како на борилиштима, тако и испред хотела у ком одседају такмичари и званична лица. Након свих проблема који су пратили утакмицу младих рукометашица Србије са вршњакињама са Косова, која на крају није ни одиграна, Новосађани су се са правом питали шта би могло да се догоди у центру њиховог града уколико се застава самопроглашене државе Косово буде завиорила са једног од јарбола…

Судећи према саопштењу које је саставио КФС, од истицања симбола државе коју наша земља не признаје неће бити ништа. Добродошлица гостима са Космета, међутим, није долазила у питање и не би смела да долази у питање.

"То нас обавезује на примену највиших важећих спортских и организационих стандарда, укључујући и гаранцију безбедности и удобности свим нашим гостима. У том смислу, каратисти из наше јужне покрајине су добродошли да се спортски надмећу. Али, наглашавамо да нико није и неће бити добродошао да празник каратеа у 'СПЕНС-у' користи за покушај политичке промоције сепаратизма и кршења међународног права", наводи се у саопштењу и додаје:

"Такозвано Косово, дакле, не може да учествује, нити ће учествовати, јер би било каква дилема о томе значила да бирамо између Устава, закона, па и важећих стандарда за третирање таквих ситуација у сличним случајевима на великим спортским манифестацијама на једној, и нечије агресивне потребе да промовише нешто што није на другој страни. Уверени смо да ће каратисти са Косова и Метохије остати управо то - спортисти, и да ће желети да се боре за медаље под својим именима, а не под лажним обележјима лажне државе, пошто то, једноставно, неће бити у прилици да чине на Европском првенству у Новом Саду".

Упркос томе што се велики спортски догађај за нашу земљу углавном посматра само као још проблем који ће довести до подизања тензија у региону, у КФС се надају да ће публика уживати у борбама и спорту.

"У чврстој вери да ће 'СПЕНС' бити место уживања, Карате федерација Србије позива љубитеље спорта из земље и иностранства да се у што већем броју окупе и подрже највеће европско надметање у каратеу у овој години, чији исход уједно одређује учеснике Европских олимпијских игара у Минску следеће године", истиче се у саопштењу које је потписао Славољуб Пипер, председник Карате федерације Србије.

После "Случаја Ковилово", у нашој јавности једно време била је актуелна тема - шта би спортисти из Србије требало да ураде уколико се са друге стране нађе ривал у обележјима непризнате државе. Том приликом, председник Олимпијског комитета Србије, Божидар Маљковић и председник Спортског савеза Србије, Давор Штефанек, изнели су потпуно другачије ставове који потиру један други.

Шта је препоручено нашим каратистима, уколико их жреб буде навео на Косовце, сазнаћемо тек ако до таквог дуела дође, јер је судећи према Пиперовим речима решавање овог проблема стављено под "ако се догоди".

Ако се догоди - причаћемо!

"Мене занима у каквој су форми наши спортисти. Уопште ме не интересује било шта друго, нити такмичари из других земаља. Мој фокус усмерен је на наше, да буду најспремнији. Све остало није битно а ко буде дошао, добро је дошао, биће побеђен, биће на коленима...", рекао је недавно за "Новости" први човек српског каратеа, Пипер и навео да би публика требало да испуни трибине и подржи Слободан Битевића, Јовану Прековић, Марка Антића, Јелену Миливојчевић, Сању Црвкоту и остале.

"Не бавим се политиком. Ја сам спортиста. Мој фокус је, кажем, наша репрезентација као и у претходне две деценије. Остале селекције ће ме занимати оног тренутка када се заврши жреб, када будемо видели ко су нам први ривали".

Питања без одговора

Редакција Монда, поред уредно попуњеног формулара за акредитацију новинара за праћење ЕП у Новом Саду, послала је на е-маил адресу Европске карате уније и питања везана за саму организацију турнира и могуће проблеме око наступа косовских такмичара. Осим аутоматског одговора да је формулар за акредитовање исправно попуњен, до данас нисмо добили никакав одговор, баш као ни од Карате федерације Србије на питања о условима које је потребно испунити за извештавање из "СПЕНС".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар