Прича: Топе, понови Олимпијакос!

Миленко је представљен као решење на клупи Црвене звезде - "до даљег"!

Кошарка 08.05.2018 | 19:30
Прича: Топе, понови Олимпијакос!
Рецимо да је само било питање времена. У једном моменту Црвена звезда је пресекла и споразумно се растала са тренером Душаном Алимпијевићем. Млади стратег је имао велико поверење клуба, чак му је и одбијена оставка коју је понудио после неуспеха у АБА лиги и пораза од Будућности, али после веома лоших партија у Суперлиги, посебно у гостима, другог избора није било него да дође до растанка.

На клупу је сада дошао Миленко Топић. Представљен је као решење за шефа стручног штаба "до даљег". Што може да значи да ће водити тим на пар утакмица, или до краја сезоне, а можда и у следећој. То није прецизирано.

После одласка Алимпијевића и устоличења Топића, кључно питање које се поставља је - шта Црвена звезда добија са новим тренером?

Пре свега треба истаћи да је он ове сезоне постављен на позицију помоћног тренера како би својим искуством, животним и играчким, помогао Алимпијевићу. И сама чињеница да долази са позиције помоћног тренера говори нам да у том смислу није неки превелики заокрет у односу на Алимпијевића. Сарађивали су заједно, сада га је Топић "само" наследио.

Наравно, Топић ће сада имати много више простора да имплементира своју визију кошарке у дате играче које веома добро познаје, провео је са њима целу сезону и то му је највећи плус. Неће бити потребе да прође “период упознавања”, јер времена нема. Минус је што ће изостати та врста “изненађења”, или "шок" терапије.

Топићу није било лако да прихвати понуду Звезде да постане први тренер по одласку Алимпијевића, али ће морати да се ухвати у коштац са датим проблемом. Ово ће му бити први посао главног тренера, па из тог угла не можемо да кажемо да је Звезда добила на "тренерском искуству".

Пре ангажмана у Црвеној звезди, Топић је радио и као асистент тренера у Мађарској, у Сегедину, одакле је пробао да црпи знање и неопходно искуство у тренерском послу. Сада ће бити гурнут у ватру и практично је доведен пред свршен чин. На почетку тренерске каријере добио је врућ кромпир у руке и сада је на њему да покаже шта може.

Једину прилику до сада да покаже шта зна имао је у Евролиги. Звезда је играла меч против Олимпијакоса, а у 23. минуту те утакмице Душан Алимпијевић је искључен и из чистог мира Топић је гурнут у ватру. Слична ситуација као што је сада на снази. Атмосфера је била ужарена, иако је Олимпијакос у питању, и популарни Топ се одлично снашао. Било је трзавица у првим минутима, али је потом Звезда почела боље да игра и Олимпијакос је први пут положио оружје против Звезде. Топић је одлично завршио посао на том дуелу који ће му много значити као искуство пред наредне изазове.

Они који су имали прилике да разговарају са Топићем и виде његово понашање ван терена знају да се ради о врло смиреном, па чак и тихом човеку који се води оним "у се и у своје кљусе". Чак је и тада против Олимпијакоса деловао помало као да се не осећа добро у својој кожи, али резултат није изостао.

Са те стране биће промена у односу на енергичног Алимпијевића. Играчи ће имати мало другачији приступ од стране тренера, па можда то буде начин на који ће се клупа пробудити, а играчи почети да дају оно што су знали више пута ове сезоне и то против најјачих тимова Евролиге. Сада делују незаинтересовано, а на Топу је да опали плотун и пробуди их.

Звезда је добила мирног тренера, са не превише искуства, па зато и не можемо унапред да знамо какву ће игру форсирати и колико ће се то разликовати у односу на досадашњи део сезоне. Нисмо имали толико пута да гледамо Топића на делу. Наравно, када је тренерски посао у питању.

Као играча сећамо га се највише из периода од 1997. до 1999. године када је носио дрес Црвене звезде и био је фантастичан. Тада је знао да покаже срце на терену, знао је да покаже да поседује лидерске способности, а то ће му сада као тренеру бити више него потребно. Велики плус му је што ужива поштовање код навијача као велико кошаркашко име које је носило дрес Звезде и зна како се то ради. Сада то треба да пренесе на играче.

Први изазов за Топића биће Борац из Чачка у оквиру Суперлиге. Црвена звезда ће јурити победу, као и да она буде убедљивија од седам разлике колико су црвено-бели поражени у Чачку.

Топић ће бити на испиту. У случају успеха, купиће себи мало времена. Да то "до даљег" траје што дуже за њега. А за то ће му бити потребно вођење утакмице као оне против Олимпијакоса у Евролиги.

Не само против Борца, него на сваком наредном мечу.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар