Бесмртни пук широм свијета

Више хиљада људи широм свијета учествовало је у традиционалној интернационалној манифестацији Бесмртни пук у знак сјећања на све који су се борили против фашизма.

Свијет 06.05.2018 | 18:46
Бесмртни пук широм свијета
У Њујорку се окупило око 2.000 људи који су послије марша одржали минут ћутања и положили цвијеће на споменик погинулима у Другом свјетском рату. Они су пустили стотине бијелих балона у ваздух над Менхетном.

Бесмртни пук одржан је трећу годину заредом и у Вашингтону где се по кишном времену у суботу окупило више од 700 људи. Они су прошетали од Бијеле куће до споменика погинулим у Другом свјетском рату у Националној алеји.

Учесници, углавном руског поријекла, мада је било и Американаца, носили су портрете својих предака који су погинули у Другом свјетском рату.

Манифестација је одржана и Мадриду, Риму, Женеви и другим европским градовима.

Више од 100 људи окупило се у Сиднеју у Аустралији, а манифестација је одржана и у Сеулу где је учествовало око 200 људи, углавном поријеклом из Русије или бивших совјетских република.

Бесмртни пук прошетао је и градовима у Чилеу, Аргентини, а манифестација је први пут јуче одржана у Замбији, преноси Тас с.

Овај марш потекао је из Русије, где је 2011. године улицама руског града Томска марширало пет хиљада људи носећи портрете својих предака који су страдали у Другом свјетском рату, а прије три године учествовао је и предсједник Русије Владимир Путин који је носио слику свог оца.

Прошле године ова манифестација је одржана у око 40 земаља свијета укључујући САД, Њемачку, Велику Британију, Француску, Аустрију, Италију, Кину и многе друге државе.

Марш Бесмртног пука биће одржан и у Београду у сриједу 9. маја на Дан побједе, трећи пут заредом.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар