Јовановић: Причали су да нисам за Партизан!

Млади нападач је први наступ у стартној постави црно-белих крунисао головима за бод против Напретка.  Ђорђе Јовановић: Дајте ми шансу – биће голова! Млади нападач Партизана против Напретка наговестио да је неоправдано запостављен и да би наредне сезоне могао да има битнију улогу у тиму.

Фудбал 06.05.2018 | 17:15
Јовановић: Причали су да нисам за Партизан!
Скоро годину и по након дебија за први тим, Ђорђе Јовановић (19) у суботу је добио шансу да од старта предводи Партизанов напад.

На додавања 21 годину старијег Саше Илића, дао је два гола и вратио екипу из заостатка од 0:2. Испоставило се да је тиме поставио и коначан резултат.

Ево шта је Јовановић након утакмице рекао у "микс" зони...

"Гурнуо ми је (Саша Илић) две врхунске лопте, дао сам два гола и изузетно ми је драго због тога, посебно зато што су у претходних месец-два многи истицали како можда нисам играч за Партизан и како можда немам тај квалитет. Сада сам показао свима како стоје ствари. Наравно, фудбал иде даље, већ сутра се све заборавља", рекао је момак из Лепосавића, са Косова и Метохије.

Јовановић, који има потенцијал да крене стопама Александра Митровића, признао је да поред задовољства због голова, постоји и жал што нису освојена сва три бода.

"Нисмо успели да дамо трећи гол, иако смо га силно желели. Вероватно смо се мало испразнили после изједначења, јер смо дуго јурили предност Напретка".

Он је констатовао да је "прво полувреме криво за све".

"Да није било онако, сигурно бисмо победили. Али, нисмо на прави начин ушли у утакмицу и Напредак нас је казнио из контри, са два гола из два шута".

На пруженој партији честитао је Јовановићу и тренер Мирослав Ђукић.

"Одиграо је добар меч. У првом полувремену се није много појављивао, али је у другом био сјајан".

Да ли ће бити "бачен у ватру" у реваншу полуфинала Купа против Чукаричког, у коме Партизан треба да надокнади 2:4 са Бановог брда, сазнаћемо у среду увече...

СТАТИСТИКА

Јовановић је пре суботњег меча забележио 22 наступа за први тим, све као резерва. По једном је био стрелац у првенственим мечевима против Рада (2:4) и Мачве (1:3) у гостима, прошле јесени.

Све зависи од угла посматрања. Неко ће ликовати „знали смо, али му Ђукић не даје шансу“ и показаће ка Ђорђу Јовановићу, аутору два гола у првом старту у дресу Партизана. Они који фудбал гледају кроз призму статистике подсетиће да је 19-годишњи изданак клупске школе био учинковит кадгод га је стручни штаб послао на терен. Слични ће указати на бољи постотак успешности од Леандреа Тавамбе и Огњена Ожеговића. А има и оних, није мали број, који се питају како такав таленат није успео раније да се избори за повољнији статус, него је морао да чека 52 утакмице да би заиграо од првог минута.

И нек' буде да навијачи не гледају овај спорт истим очима као струка, међутим, ако Милорад Косановић, тај фудбалски боем, специјализован за мечеве са бившим и новим прваком, оцени како је „Партизан погрешио што Јовановић није играо од почетка сезоне“, онда то указује на садашњи тренутак у Хумској и говори, између осталог, о људима који у њој одлучују.

„Велики је господин Милорад Косановић. А податак да је ове сезоне изгубио само једном од Црвене звезде и нас показује и какав је стручњак. Хвала му на лепим речима, указао ми је велику част“, усхићено прича Ђорђе Јовановић за МОЗЗАРТ Спорт, непосредно по оконачању тренинга у „Земунелу“.

"ПОЈЕДИНЦИ СУ ПРИЧАЛИ КАКО НИСАМ ЗА ПАРТИЗАН"

У гласу шпица из „класе 1999“ осећа се радост због погодака у суботње предвечерје и дечачки бунт због не баш повољног третмана какав је имао у другој сезони по прекоманди из омладинаца у први тим.

„Последња два месеца појединци су причали како нисам играч за Партизан. Да не поседујем квалитет какав су мислили. Нећу да их именујем, знају они да су говорили како ми недостаје доста тога. Е, ваљда сма показао свима да то није баш тако. И надам се да ћу тек показивати шта могу. Једино мије жао што нисмо победили“.

А да је нападач који даје голове, а не онај што отвара простор, трчи уз линију и поседује ко зна какве особине фудбалског помодарства које су се, ето, „примиле“ и у Србију, Ђорђе Јовановићможе се запазити посматрањем улоге у тиму. Није шпиц који ради за екипу, него таргет мен. Класична „деветка“. Неко ће рећи, попут фудбалског Архимеда – дајте му довољно употребљиву лопту и он ће постићи гол.

„Тачно тако. Да бих био учинковит потребан ми је играч који уме и хоће да гурне лопту у простор, да ме споји с голом. Онда ступам на сцену. Некад промашим, разуме се, али у великом броју случајева та лопта ће завршити у мрежу. Више сам реализатор него неко ко ће сам себи да створи шансу тако што ће предриблати штопера. Чини ми се да то говори и да сам тимски играч, уколико ми се донесе лопта, радим најбоље за екипу – дајем голове“.

ШТА КАДА ОДЕ САША ИЛИЋ?

Против Напретка два комада. Оба после спектакуларних додавања Саше Илића. У првом случају капитен је „провукао“ лопту поред петорице играча гостију, да би је у другом само боцнуо и омогућио младом центарфору да избије сам пред Николу Петровића. Није смео да промаши. И није.

„Питате ме – шта кад Саша Илић оде у пензију? Е, то стварно не знам. Да се разумемо, Партизан има на десетине младих, перспективних и играча вредних пажње, али нико у овом тренутку нема квалитет и пре свега искуство да попут Салета гурне лопту у простор и омогући зицер. Мени или саиграчима. Временом ће неко из подмлатка почети тако да игра, међутим, реч је о процесу, потребно је време. Како сад ствари стоје, највеће шансе да израсте у таквог мајстора има Армин Ђерлек, поседује сјајан завршни пас, лоптом тражи простор између линија тима и драже му је да асистира него да постигне гол“.

На концу друге сезоне у професионалном фудбалу, момак из Лепосавића може да се похвали да је спасао Партизан на Бањици, запечатио победу у Шапцу, спречио бламажу против Напретка, али остаје као једно од упечатљивијих питања – зашто није играо више.

„Прошле сезоне, кад ме је повео на зимске припреме, Марко Николић ми је наговестио да ће ми пружати шансу при повољном резултату, али пошто смо јурили дуплу круну у потпуности разумем зашто нисам чешће био на терену. Ове сам се, пак, надао боље статусу. Поготово после погодака Раду и Мачви.  Не знам шта је разлог. Може бити да је и до мене, нећу да бежим од одговорности. Једноставно, тренер и људи из клуба су одлучили другачије, моје је било да се повинујем њиховимодлукама и радом на тренинзима изборим прилику.  Поштовао сам такав принцип и ево – исплатило се“.

Партизанов помоћни тренер, Андрија Делибашић је зимус рекао како „Јовановић мора да буде фудбалски безобразан и на тренинзима и на утакмицама“ и како је „време да се наметне“, што је била порука да запне. Нико не може да гарантује да би са Ђорђем у улози првог шпица Парни ваљак одбранио титулу, мада је велики број оних који сматрају да у наредној сезони управо „мали Ђоле“ мора да буде један од нападача.

„О томе зашто нисам играо, да ли сам „прескочен“ или је неки други разлог по среди не бих да причам. Нити је колегијално, нити људски. Срећан сам што сам добио ових 90 минута, значајних на плану самопоуздања. Надам се да ће оваквих ситуација бити више. Можда већ од среде, да Чукаричком вратимо мило за драго, пласирамо се у финале Купа, касније и освојимо трофеј, а ову такмичарску годину, ипак, учинимо успешном“, закључио је Ђорђе Ивановић, центарфор који даје голове.

Ако се тако посматра фудбал.

Извор: мондо.рс/Моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар