Прича: Клопова експресна револуција...!

Генералка која је одвела Ливерпул од аутсајдера до финалисте Лиге шампиона!

Фудбал 09.05.2018 | 00:00
Прича: Клопова експресна револуција...!
Човек који је променио Ливерпул за мање од три године. Јирген Клоп. Човек који је направио експресну генералку. Праву револуцију. Многи су пре њега то успевали, али мало је ко то урадио за тако кратко време као Немац. И то је најимпозантнији део његовог подухвата. Од аутсајдера, направио је финалисту Лиге шампиона.

Од Ливерпула Брендана Роџерса, тима који је 2014. замало освојио Премијер лигу, остао је само Хендерсон у Клоповој једанаесторки.

Луис Суарез и Филипе Кутињо су продати за велики новац. Данијел Агер и Стивен Џерард су завршили каријеру. Данијел Стариџ и Џон Фланаган су на позајмицама, Симон Мињоле је на клупи. МартинШкртел и Глен Џонсон су у другим клубовима.

У међувремену, 27-годишњи Хендерсон је напредовао од Џерардовог млађег колеге до његовог наследника као капитен. Када је Клоп прошао кроз капију Енфилда 2015. године са својим "гегенпрессинг-ом" и "хеавy метал" фудбалом, Хендерсон је деловао рањиво и није играо следеће године у финалу Лиге Европе.

Ипак, касније је све дошло на своје.

"Не бих поредио тим из 2014. са овим. Тотално су другачији. Али је очигледно да тренер игра велику улогу. Дошао је и направио нешто посебно када је свлачионица у питању. Привилеговани смо што га имамо као менаџера. Толико смо научили од њега и очекивали смо да ћемо се наћи у финалу као што је ово", каже Хендерсон.

Главни састојак оваквих похода обично је време. Али ето Ливерпула у највећем европском финалу а да је ово прва сезона у клубу за играче попут Мо Салаха, Вирџила ван Дајка, Трент АлександерАрнолда и Ендија Робертсона.

Садио Мане, Лорис Каријус и Жоржињо Вајналдум су у другој години са екипом, а тим је био и без повређених Алекса Окслејд Чемберлена, Адама Лалане и Емреа Џана.

Хендерсон као капитен објашњава да је кључ у тој људској вези између играча.

"Имамо доста младих играча, али је најважније како смо блиски и какви смо пре свега као људи. То прави огромну разлику када сте на терену и пролазите кроз тешке моменте. То морамо да искористимо против Реал Мадрида", каже капитен Редса кога 90 минута дели да се придружи ЕмлинуХјузу, Филу Томпсону, Грејему Сунесу и Џерарду на листи капитена Ливерпула који су дизали пехар у европским такмичењима.

Највећа снага Ливерпула свакако је нападачка тројка Салах - Фирмино - Мане. Заједно су постигли 31 гол у европским утакмицама. Од 11 играча који ће највероватније истрчати у првој постави Ливерпула у Кијеву против Реала, само су Салах (Рома) и Џејмс Милнер (Манчестер Сити) стигли из већих клубова.

Остали су дошли из мало мање јачих екипа, али гладни успеха: Каријус (Мајнц), Фирмино (Хофенхајм), Вајналдум (Њукасл) и Хендерсон (Сандерленд).

Позната је и веза Редса и Саутемптона одакле су стигли Дејан Ловрен, Мане, Лалана, Ван Дајк, Клајн. Робертсон, миљеник навијача и популарног Копа, прошле сезоне је испао са Халом. Сада игра против Реал Мадрида у финалу Лиге шампиона.

Наравно, када год се ставе Ливерпул и финале Лиге шампиона у исту реченицу, свима је у глави финале 2005. у Истанбулу против Милана.

"Невероватна утакмица. Невероватан крај. Црпимо инспирацију из прошлости, прошлих тимова и играча, онога што су урадили за Ливерпул. Трудимо се да створимо своју историју. Надам се да је ово почетак и да ће многе добре ствари тек доћи", каже Хендерсон који је имао 14 година када је Ливерпул направио чудо против Милана и гледао је тај дуел на телевизији.

Сада ће бити једини "преживели" у првој постави од Роџерсове ере. И извешће као капитен Ливерпул у финалу Лиге шампиона против Реал Мадрида.

Клоп је направио праву револуцију. За врло кратко време. И стигао на корак од највећег могућег успеха.

Како се Ливерпул променио од 2014. године до 2018. године:

РОЏЕРСОВИХ 11: Мињоле - Џонсон, Шкртел, Агер, Фланаган - Џерард, ХЕНДЕРСОН, Стерлинг - Суарез, Кутињо, Стариџ

КЛОПОВИХ 11: Каријус - Александер Арнолд, Ловрен, Ван Дајк, Робертсон - Милнер, ХЕНДЕРСОН, Вајналдум - Салах, Фирмино, Мане

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар