Дијаспора важнија од инвеститора

Дијаспора – најсигурнији страни инвеститор у БиХ. С обзиром на то да дознака и пензија из дијаспоре стигне трипут више него страних инвестиција, могло би се рећи да БиХ више мучи питање како проширити дијаспору него како привући стране инвестиције.

Република Српска 05.05.2018 | 18:48
Дијаспора важнија од инвеститора
Без страних инвестиција у БиХ се некако и може, али без дијаспоре тешко.

Из иностранства је у БиХ прошле године на основу новчаних дознака стигла 2,51 милијарда КМ, што је за 170,5 милиона више у односу на претходну годину.

Пензије, као други најзначајнији прилив на рачуну секундарног дохотка, износиле су 1,17 милијарди КМ, што је такође раст од 7,2% у односу на годину раније.

„То је свакако најважнији извор покрића спољнотрговинског биланца – већег увоза роба од извоза који БиХ има у посљедњих десетак година. На једној страни оне имају тај позитиван утицај на очување животног стандарда, а на другој страни је негативан утицај тј. задржавање високог дебаланса. Та средства се опет користе за куповину роба које у великој мјери долазе из иностранства“, каже економиста Миленко Станић.

С друге стране, укупна вриједност страних инвестиција у БиХ прошле године износила је 758 милиона марака, а од тог износа тек неславних 15% уложено је у Републику Српску.

„Било би много корисније за нас када би наша дијаспора која има и знања, и искуства, та средства која шаље својој фамилији усмјерила на инвестиције“, напомиње Станић.

Али инвестиција нема, јер према свим показатељима, разлози због којих грађани исељавају и тако дијаспору чине све бројнијом, спадају у исту групу разлога због којих инвеститори заобилазе БиХ.



БН телевизија

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Кога привуци

05.05.2018 16:56

Кога привуци у земљу у.којој свако ко улози милион мора сефу дати јос милион.Земља Крадија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пораз

05.05.2018 20:07

Укупни износ страних инвестиција за прослу годину у БИХ износи 758 милона марака. Од тога само 15% у РС. Отприлике 648 милиона у федерацију, а цитавих цирка 110 милиона марака у РС. Страсан омјер, свако поредјење је благо рецено глупо, и бесмислено..

Name

инвестивије

06.05.2018 19:40

Како усмерит инвестиције кад основних људских права нема

Name

Трла мрла

05.05.2018 17:04

Логицно, кад мање висе сви бјезе одавде. Овдје само највеци олосх остаје да зиви. Ох па и ја сам ту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС ПЕНЗИОНЕР,

05.05.2018 18:46

ОНИ СТО САЉУ ЛОВУ ДАНАС СУ ОНИ СТО СУ "ДОБРОВОЉНО" НАПУСТИЛИ ТАДАСЊУ БИХ ЗНА ПРЕДСЕДНИК СТА БЕЗ БОСЊАЦКЕ ЛОВЕ ОЦЕКУЈЕ РС, ВРЕМЕ ЈЕ ДА ТО И ПРИЗНА,АОД ОВИХ СТО САД НАПУСТАЈУ БИХ НЕМА НИКАКВЕ КОРИСТИ КАО НИ ОД ОНИХ КОЈИ СУ ОТИСЛИ ПРИЈЕ ТРИДЕСЕТ И ВИСЕ ГОДИНА.

Name

Ре Рс Оензионер,

06.05.2018 06:55

Ко би тебе разумео,пустите народ на миру'и будите срецни.

Name

Да

06.05.2018 11:00

Нема вецина градана у Српској родаке и дјецу на западу помрли би у највећој бједи. само гласајте за црвене даце вам 100км и под шаторима нуде пецење и несплатну рику.

Name

Алф

05.05.2018 17:10

Па то је план ових на власти да сва омладина оде из дрзаве па да саљу паре старим родитељима и родбини која је остала овдје а онда стари родитељи и родбина овдје те паре тросе а наси властодрсци нам повецају пдв уведу порезе акцизе и онда се пуни будјет а наси политицари зиве као цареви а не раде ниста јер су послали омладину на баустеле да зараде њихове плате накнаде за(не)рад у комисијама,слузбене аудије ,клопу у луксузним расторанима.....посаљимо младе у дијаспору да раде....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Труе

05.05.2018 17:14

Ова гарнитура на власти је показала да не зна производити и стварати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметни

05.05.2018 19:07

Свакако је у Кини све јефтиније.

Name

па ја

05.05.2018 17:16

Само се ви ругајте ,, дошли странци,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

05.05.2018 17:40

Како је кренуло са редовима испред амбасада за двије -три године бит че 10% људи у БИХ а финансирати че нас дијаспора.Лукав потез власти. нема шта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

супер

05.05.2018 19:29

Знаци остају они којих има највисе,...остала два малобројнија народа нестају потпуно,...одлицна вијест, мирна Босна,...

Name

Цаy

06.05.2018 12:38

Само би узимали паре на гузове и просили новац од ММФ!кад су долазили на власт нису имали ни гаће да купе!

Name

рибар

05.05.2018 19:12

Да, потпуно се слажем са Станићем да треба радити са нашим у расејању, све како би неки који имају новац и фирме покренули и у Републици Српској неки посао. Оно што ме понукало да коментаришем је мало неопрезна изјава, наравно ако је тачно пренесена. Изјава у којој Станић каже да би боље било да ти наши што помажу своје са новцем, те паре уложе у неки бизнис. Ти што шаљу новац су радници, они толико могу, али им до неба хвала и на томе. Ради се о томе да постоје у свијету хиљаде успјешних Срба са ових простора, њих треба угостити тако да нема шансе да се не врате и доведу своју породицу и пријатеље у обилазак њима омиљене Републике Српске. Треба што једна баба рекла знати превести људе на пријатељство, посао се кроз неко вријеме сам наметне као пољедица пријатељске атмосфере и доброг дружења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Канада Ре, Рибар

06.05.2018 03:38

Ја сам у Канади скоро 40 година. Досао сам у Канаду са родитељима као дјецак али сам науцен да волим свој народ , да знам да писем на свом језику, да одрзавам везе са родбином која је ту И да знам све о земљи из које потицем. То сто си ти рекао бас лијепо звуци И било би лијепо И остварити. Мој отац је знао реци " све нам је Бог дао : И море, И ријеке , И језера, И планине , И плодну земљу, све, само памети нам није дао". И био је у праву. Ево први ја бих улозио новац у производњу јер без производње нема добре економије али је највеци проблем тамо правна несигурност , компликован процесс отварања бизниса И , наравно , корупција. Ником оф нас не пада на памет да дајемо новац у дзеп неким тамо криминалцима И фукарама који би нас уцјенили да ли цемо добити дозволу за рад или не . Ето, мој пријатељу то су ти проблеми , И то огромни. И да си на мом мјесту И ти би се питао ста це ми та главобоља. У Канади , сто се тице папирологије отвоис бизнис за пар дана ако је ријец о новом бизнизу, а ако купујес бизнис треба ти дан - два времена И то да потросис по пар сати И то је то . Ма, не треба ти ни толико . Сто се тице радне снаге , не бих се пласио . Нас народ је вриједан И ту не би било проблема, али , нормално, да зели бити адекватно И плацен за свој рад. То тврдим јер се друзим са много насхи људи овде И никада нисам цуо за неког ко је досао у Канаду са насхи простора а да није успијесан, знаци вриједан И радан. Знаци , морало би се доста тога из корјена промјенити тамо да би неко оф нас улозио свој новац . Правна сигурност И институције без корупције су први услови које требају они на власти испунити да би било ко, наса дијаспора или странци, инвестирали у било ста .

Name

ре.Канадјанине

07.05.2018 09:13

Мани се нас зив био...