Арсенал или Челси? Оба га желе... Заслужио је!

Лондонски клубови се намерили на истог тренера.

Фудбал 08.05.2018 | 19:15
Арсенал или Челси? Оба га желе... Заслужио је!
Арсенал тражи наследника Арсена Венгера, док Челси спрема замену за Антонија Контеа који ће добити отказ на крају сезоне. У потрази за идеалним решењем се путеви лондонских ривала све чешће преклапају, а сада су се укрстили на тачки у Монаку.

Арсенал и Челси су озбиљно заинтересовани за португалског стручњака Леонарда Жардима. Абрамович има афинитете према португалским тренерима с обзиром на раније ангажмана Муриња и Виљас Боаша, док у Арсеналу виде Жардима као тренера најсличнијег Венгеровој филозофији, али модернијег.

Жардим већ четири године ради сјајан послао у Монаку где је лансирао плејаду талентованих фудбалера (Бернардо Силва, Мбапе, Менди, Фабињо, Лемар, Бакајоко...) на којима је клуб зарадио огроман новац. Форсирао је леп и атрактиван фудбал који је био пријатан за гледање. И што је најважније: правио је резултате! Птеходне сезоне је са Монаком дошао до полуфинала Лиге шампиона и успео је да прекине доминацију Пари Сен Жермена француским фудбалом освојивши титулу првака. Пре тога је радио добар посао и у Спортингу, Олимпијакосу, Браги...

Он се наводно већ поверио пријатељима како је завршио циклус у Монаку и да жели да направи следећи корак у каријери, а прелазак у Премијер лигу на клупу неког од највећих клубова је свакако корак о којем прича. Изгледа да су и у Монаку свесни да губе Жардима, па су одавно нациљали Мауриција Сарија из Наполија за којег су спремни да плате откупну клаузулу од 8.000.000 евра и нуде му три пута више пара од оног што има у Наполију.

Жардим у Монаку има откупну калузулу од 7.500.000 евра, али то неће бити проблем за лондонске ривале ако се баш одлуче за њега поред неколико избора. Оба клуба се помињу и као будући послодавци за Луиса Енрикеа, али чини се да је Жардим у предности. Португалац инситира на лепшем фудбалу, бољи је тактичар и флексибилнији је у сарадњи. Навикао је да ради под контролом спортског директора и неће тражити овлашћења која је иако Венгер нити ће ће због трансфер политике набијати прст у око управи као Конте.

Арсеналов адут је што му нуди веће поверење и шансу да стрпљиво гради игру и тим као што је то радио у Монаку јер се клуб налази на почетку новог циклуса. По карактеристикама играча и екипе, Жардим би се боље уклопио него у Челсију. С друге страме. Челсијев адут је Монаков спортски директор Мајкл Еменало који је годинама радио на Стамфорд Бриџу и са којим су остали у добрим односима.

Поред Жардима и Луис Енрикеа још гомила имена циркулишу као потенцијални кандидати да седну на клупу лондонских клубова, али чини се да би Португалац у овом тренутку био можда и најбоље решење.

И Венгер је пред доласка у Арсенал направио име у Монаку где је постао препознатљив по лепом фудбалу и лансирању малдих играча. Можда је време да други део те приче у северном Лондону.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар