Због сликовнице, понудила оставку

Хрватска сликовница за предшколце "Моја дугина породица" у којој "Роко има две маме, а Ана двојицу тата" изазвала је оштру полемику између министра за иновације Ненада Поповића и премијерке Ане Брнабић, а тај њихов сукоб послужио је као повод за директан удар министарки Зоране Михајловић и Јадранке Јоксимовић на премијерку током седнице Владе, која је јуче умало окончана оставком председнице, пишу "Новости".

Србија 05.05.2018 | 08:32
Због сликовнице, понудила оставку
Према изворима "Новости", у отворени вербални сукоб премијерке и Поповића умешале су се и Михајловићева и Јоксимовићева, отворено бранећи Поповића који је пре два дана на Твитеру негодовао због спорне сликовнице.

Премијерка је понудила оставку председнику Александру Вучићу на шта је он, како сазнаје лист, одговорио да то не долази у обзир.

Председница Владе, која је још пре заседања јавно укорила Поповића, отворила је седницу, како наводе "Новости", следећим речима: "Баш ти хвала, Ненаде, на овоме што си урадио. Од толико битних тема за државу ти се бавиш периферним стварима".

Поповић, који је на Твитеру написао "да нам у тренутку када се боримо на све начине да подржимо рађање, из Хрватске увозе геј сликовнице, да се то под хитно мора зауставити и стати на пут онима који желе да нас убеде да је у реду да Роко има две маме, а Ана двојицу тата, одговорио је: "Нисам имао намеру никога лично да увредим. Ипак, нећу одустати од свог личног става на којим имам право".

Он је, како незванично сазнају "Новости", истакао да га нико није заштитио када су активисти ЛГБТ популације отворено претили њему и његовој породици. Навео је да му "није манир да се свађа са министрима и да досад у влади није увредио ниједног колегу, нити ће".

Микрофон је затим укључила Зорана Михајловић бранећи право Поповића на став и критикујући премијерку која је напала министров рад због једног твита.

Поповићу је "чувала леђа" и Јадранка Јоксимовић, упитавши да ли су по нашим законима дозвољени истополни бракови.

"Ако јесу онда Ненад није у праву, али ако нису, што јесте случај, онда је он у праву", истакла је министарка, преносе "Новости".

Овом полемиком поново су се подигле тензије између две министарке и премијерке, која је остала у чуду опосле наступа Јоксимовићеве и Михајловићеве.

После опомене председника Вучића да јавно не улазе у у сукобе, страсти су се смириле, на кратко, пише лист.

Пре седнице Владе, Поповић је саопштио да је изнео став као "родитељ и грађанин Србије којем суна првом месту традиционалне вредности".

"Изнео сам легитиман став, а са друге стране, уместо било каквих аргумената за или против тог става добио сам најдиректније претње и вређање мене и моје мајке. И то од оних који се највише залажу за слободу мишљења и широку толеранцију у друштву. Јел'' то њихова толеранција и демократија", упитао је Поповић.

Премијерка је истакла да је Поповић увредио део грађана Србије за које ради и који плаћају владу и поручила да би волела да када би се министри мало више бавили својим послом, а не износили личне ставове на разне теме, које нису у њиховој надлежности:

"Поповић као министар без портфеља за иновације задужен је да Ана, Стефан или Милош, да сва та деца остану у Србији, посао му је да се бави тиме да направи услове да деца остану у нашој земљи. Његова изјава није у духу толеранције коју Влада покушава да промовише".

Премијерка је за "Новости" да је ово био један од најтежих дана откако је ушла у владу.

"Верујем да, као по многим питањима, Влада треба да буде пример јединства, колегијалности, тимског рада, пожртвованости према људима са којима радите, а пре свега поштовања у у виђавности. Жао ми је што то некада није тако и у тим ситуацијама свакако доводим у питање своје место и улогу у Влади", рекла је премијерка.

Уз напомену да воли Србију, она је навела да је једини разлог зашто је начелу владе њена "вера да ова земља може да оствари свој пун потенцијал и да можемо да обезбедимо нашим грађанима нормалан живот, добард стандард, да можемо свету да покажемо сву нашу креативност и инивентивност".

"Верујем да нам као друштву више од свега треба јединство, а не стално налажење разлога за нове поделе. Верујем да у Србији више не треба да буде битно какве је ко вере, сексуалне оријентације, етничке припадности или било какве друге разлике, већ да сви заједно треба да гурамо у истом смеру да бисмо надокнадили сво пропуштено време", рекла је Брнабић за "Новости".

Премијерка истиче да јој је у оваквим тренуцима "бескрајно значајна подршка председника Вучића", са којим се искрено консултује.

"И овога пута смо разговарли о целој ситуацији. Позвао ме је да чује како се осећам поводом свега што се догодило на седници Владе и пре ње. Имам његово разумевање и подршку и верујем да је то осовина која Србији даје снагу и због које вреди наставити борбу.

Премијерка закључује да сада треба све оставити по страни и наставити заједнички рад на решавању проблема грађана.

"Очекујем од министра да се фокусирају на ресоре које воде и јединство", поручила је премијерка.

(Новости)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Xx

05.05.2018 07:04

Педери и лезбејке ето ста је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарwилл

05.05.2018 17:38

Да ви само видите како брзо напредују педери по Бања Луци, то је једно чудо. Пун их је град.

Name

АР

05.05.2018 07:05

Еих моје будалетине немате боља посла

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јеца

05.05.2018 07:40

И јос несто гдје је СПЦ на целу патријарха Иринеја да се огласи јели то у реду да се увозе оваква срања и да се цитају малој дјеци. Како да ја своме унуку од 2 год. који има своје родитеље објасним да му је Јанко и Бранко мама и тата. Фуј фуј фуј.

Name

Кики

05.05.2018 08:51

Патријарјх каже да је Вучића сам бог послао! Зато ја не идем више у цркву, јер нећу да се молим таквом богу.

Name

Мајка

05.05.2018 07:32

Велика подрска господину Поповицу. Страсно ста нам се све сервира. Умјесто да промовисемо породицу, ми је униставамо. Ако дотицна воли Србију онда нека се бори за њу на прави нацин. Ја лицно не вјерујем у њене постене намјере и Вуциц је њеним именовањем направио неопростиву греску. Како она да промовисе здраву породицу, радјање, одрастање дјеце у нормалним условима? Е моја Србијо ста си доцекала?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влад Тепеш

05.05.2018 08:47

Није Вучић направио грешку јер је био условљен избором лезбејке од центара моћи.

Name

Ре: Влад Тепес

05.05.2018 10:17

Ако те неко условљава, а против твоје воље (и интерса твог народа), онда постено поднеси оставку и кази: Мене народ није изабрао да изврсавам услове кји нису у интересу народа који ме изабрао. Ето рјесења.

Name

Милан

05.05.2018 07:34

И треба да поднесес оставку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вирус

05.05.2018 08:12

Само врацај назад у крватску та пропаганда нам нетреба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.05.2018 08:46

А премијерка?

Name

Јеца

05.05.2018 09:24

Нетреба нам таква ни премијерка ни сликовнице. Е мој Вуцицу предсједница Хрватце се данима и данима извињавала својим градјанима сто је подјелила цоколадице произведене у Србији а ти одобравас увоз оваквог сунда МОЈА ДУГИНА ОБИТЕЉ. Да имас и мало достојанства неби је бранио. Питај Ердогана ста би он направио да је на твом мјесту.

Name

Ре: Јеца

05.05.2018 10:19

Потписујем сваку Васу написану ријец-100%

Name

Синнy Боy

05.05.2018 08:49

Има на YоуТубе интервју са Дејаном Лукићем из јануара 2017.г гдје каже да је Вучићу наређено од његових ментора да на чело владе мора поставити некога из геј популације. Ана Брнабић је постала премијер крајем јуна прошле године. Шта се онда чудимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

05.05.2018 11:24

Дејан Лучић. Грешка.

Name

Коментар

05.05.2018 09:20

Тако је када педерски лоби поставља премијере и предсједнике...и овдје и у Србији.

ОДГОВОРИТЕ