Дипломате праве скандале у Бечу

Две најважније дипломатске фигуре Србије у Аустрији - амбасадор Перо Јанковић и шефица сталне мисије при ОЕБС-у, Роксанда Нинчић, дуже време су били у сукобу, наводи "Блиц".

Србија 05.05.2018 | 08:01
Дипломате праве скандале у Бечу
Ова амбасада је веома важна за Србију, јер је једно од конзуларно најангажованијих представништава пошто у Аустрији живи више од 300.000 грађана Србије, пише "Блиц".

Јанковић је недавно опозван са функције, а извор "Блица" каже да сукоб Нинчићеве и Јанковића траје већ неко време и да онемогућава нормално функционсање.

"Јанковић је амбасадор за билатералу и Нинчићева има звање амбасадора, али за мултилатералу. Обоје су веома важни за функционисање амбасаде, али је ситуација таква да њих двоје, иако живе у истој згради, не говоре једно са другим. Због тога је настао огроман проблем када је требало организовати и прославити Дан државности.

Шеф мисије при ОЕБС увек учествује у организацији, али је њихов сукоб отишао толико далеко да Нинчићева не само што није учестовала у организацији, него се није појавила на свечаности. Све званице су то приметиле, све то ствара јако лошу слику о нашој земљи", говори извор "Блица".

Последице њиховог сукоба је осетила, према речима саговорника листа, прошле године и председница Скупштине Маја Гојковић, која се жалила да приликом посете Бечу није дочекана како доликује.

"Долазак председнице Скупштине је у рангу највиших посета, примењује се посебан протокол. То значи да су јој амбасадори на располагању, условно речено, 24 сата и да оба амбасадора са њом буду на свим догађајима. Од дочека на аеродрому па до састанака које има и изласка и земље у којој се гостује, амбасада мора да се побрине да све тече како треба. У Бечу то није био случај и са тиме је упознато Министарство спољних послова", прича саговорник "Блица".

Амбасада у Бечу је једна од првих која је пре неколико месеци контролисана. За тај посао били су задужени државни секретар Министарства спољних послова Ивица Тончев и помоћник министра за конзуларне послове амбасадор Ацо Јовановић.

Након те контроле, Јанковић је крајем фебруара опозван, а званично објашњење је да му је истекао петогодишњи мандат, мада је велики број амбасадора и даље на функцији иако би требало да су у пензији, наводи лист.

(Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ма

05.05.2018 07:39

Церајте то обоје..

ОДГОВОРИТЕ