Визнер: У БиХ имамо хаос

"Јако смо забринути због ситуације на Балкану. САД имају суштинске интересе у том региону у којем смо у блиској прошлости били јако ангажовани и финансијски и војно. Наше незанимање у задњим годинама, довело је до јако лоших трендова. Односи на Балкану се све више компликују, како међу државама, тако и међу народима. Занемарили смо упозорења када је почео распад Југославије и платили смо јако скупу цијену. Не желимо да се то понови", упозорио је бивши амерички амбасадор Френк Визнер (Франк Wиснер) у Вашингтону.

Босна и Херцеговина 05.05.2018 | 07:33
Визнер: У БиХ имамо хаос
Он је један од аутора приједлога плана за обновљени снажни ангажман Сједињених Америчких Држава и Европске уније на Балкану и посебно у Босни и Херцеговини. План је представљен у препуној сали Америчког института за мир (УСИП), који се налази одмах преко пута Стејт департмента.

Визнер је оцијенио да је стање у БиХ критично, али и да је тајминг када се Запад треба посветити нашој земљи и региону јако добар. Објаснио је то чињеницом да се све више политичких лидера окреће Балкану, да ће 17. маја у Софији бити одржан самит ЕУ и западног Балкана, а да ће се у јулу на самиту НАТО-а у Бриселу исто говорити о региону.

"Сада нам треба политичка одлука. Наш предсједник Доналд Трамп (Трумп) и водећи људи око њега требају рећи да је Балкан битан и видјет ћете промјене", истакао је Визнер.

Заложио се и за то да се наш регион убрзано почне укључивати у еуроатлантске структуре, али да тај процес мора бити сасвим јасно видљив становништву Балкана

Џонатан Левицки (Јонатхан Левитскy), који је био близак сарадник Ричарда Холбрука (Рицхард Хоолброке) истакао је да су у припреми приједлога плана, имали велики број разговора с бројним утјецајним људима с обје стране Атлантског океана.

"Пуно њих подијелило је нашу забринутост стањем на Балкану. Нико не очекује и надам се да се то неће десити, да се регион врати у времена 90- година прошлога вијека.

Искрено се надам да никада више неће ни требати да се поново масовно ангажирамо на Балкану. Али, да би смо то сигурно спријечили, требамо се укључити сада, снажно и јединствено.

И с много, много мање ресурса, новца и напора него прије 20 година можемо урадити добар посао и коначно поставити регион на пут дуготрајног мира и просперитета", рекао је он.

Том Грејем (Грахам), испред Кисинџер Асоцијације упозорио је да би даље изостајање западне акције довело само до јачања утјецаја Русије, Турске, али и Кине у региону.

Панелисти, међу којима је био и Камерон Мантер (Цамерон Мунтер), једногласни су у ставу да ЕУ и САД имају могућности извести промјене набоље.

Левицки је, говорећи о БиХ током расправе упозорио и да "нико не би желио инвестирати због распрострањене корупције". Сматра да је рјешење проблема у томе да се уреди функционирање власти, које ће онда привући инвеститоре. Заложио се и за опрезну промјену Дејтонског споразума, посебно нагласивши да се његови основи не смију угрозити.

"Из искуства у раду с Холбруком знам да тај споразум никада није замишљен као трајно, крајње рјешење. Холбрук је увијек говорио да је "Дејтон 2 иза ћошка". Но, не вјерујем да ћемо ми тај "ћошак" видјети у догледној будућности". 

Визнер је, пак, става да "у БиХ имамо хаос".

"Али, можемо помоћи. Морамо направити оквир стабилности, а то ће отворити економску перспективу. То је темељ за активности које ће трајати годинама, али без тога нема ништа", истакао је.

Панелисти су се осврнули и на идеју предсједника Србије да с Косовом размијени територије, што су оцијенили као опасну и нереалну идеју.

Амбасадор Визнер је става да се умјесто тога треба бавити истинским питањима која муче обичне људе, а то се може једино кроз директан дијалог Београда и Приштине који се мора интензивирати.

Говорећи о Вучићу, амбасадор Мантер је упозорио да ЕУ своју политику према БиХ темељи и на претпоставци да предсједник Србије утиче на Милорада Додика, те је оцијенио да је такав став Брисела погрешан.

"Не треба нам лични однос међу људима, већ јаке институције унутар БиХ које ће омогућити конструктивнији приступ проблемима. Има и било је неких позитивних утјецаја из Београда на РС, али је то краткорочно. Трајно рјешење проблема је у институцијама власти и управе у БиХ", истакао је он.

Грејем је, осврћући се на улогу Русије на Балкану истакао да су дешавања из октобра 2016. "екстреман и прилично траљав примјер шта Руси раде на Балкану већ годинама".

"Темељни проблем није у разликама у рјешењу балканског проблема између нас и њих, већ у томе да они уопће не желе да се рјешење нађе. Балкан није никакав приоритет Русије, већ монета за поткусуривање с Западом, како би преко њега добили нешто друго".

Амбасадор Мантер, осврћући се на активности Кине у региону, предложио је да Запад понуди друге фондове.

"Кинези улажу јако пуно у инфраструктуру. Ми се с тиме не можемо надметати, а не видим ни разлог зашто би. То је за нас прилика. С бољим цестама и пругама, наши бизниси могу развијати своје активности.

Хајмо ми направити инвестицијски или подузетнички фонд. А можемо Кинезима понудити партнерство и помоћи да процедуре за реализацију великих инфрастурктурних пројеката буду у најбољем капиталитичком стандарду - транспарентни, исплативи, с бољитком за сваког обичног човјека", истакао је.

"Давно је било када сам био амбасадор у БиХ. Повремено и сада одем тамо. Људи који су у вријеме мог мандата били на позицијама и сада су на власти у БиХ. И знате шта - они су баш опуштени и задовољни. У вашем плану јако сте фокусирани на `шта`, али мало говорите о `како`", навео је у свом обраћању Томас Милер (Тхомас Миллер), амбасадор САД у Сарајеву од 1999. до 2001. године.

Он је упозорио и да у свом приједлогу плана аутори рачунају и на високог представника.

"Он је заспао прије 15-ак година. Заборавите на њега", рекао је он.

Одговарајући на Милерове опаске, Левицки је нагласио да је јасно да високи представник одавно не користи бонске овласти, али је битно да су оне ту и да се могу активирати.

Додао је и да је свјестан да су политички лидери опуштени, али да грађани БиХ уопће нису и да су све више љути.

Амбасадор Визнер је навео да је свјестан да "прст није на обарачу", алудирајући на бонске овласти.

"Али, битно је да имамо тај механизам, али и многе друге. У БиХ морамо користити принцип "штапа и мркве". Мени је најважније да се заустави негативан тренд одласка младих људи. Они морају видјети да земља напредује. Ако треба, искористит ћемо и бонске овласти да би се то десило. Да, не користе се већ дуго. Али, шта ће бити у марту наредне године, на примјер, ако се не буде могао усвојити буџет на вријеме. Шта ако се тада искорите бонске овласти. То би могло бити спасоносно рјешење", истакао је он.

Додао је и да је примјер кажњавања Додика најбољи показатељ у ком се смјеру треба ићи, те проширити обим могућих кажњавања не само појединаца, пословних група, већ и више од тога.

У УСИП-у су се могли видјети бројни бивши и садашњи функционери америчке владе.

Међу присутнима је био Џонатан Мур (Јонатхан Мооре), бивши шеф Мисије ОСЦЕ у БиХ, Ед Џозеф (Јосепх) који је с краја прошлог и почетка овог вијека радио у мисијама ОСЦЕ и ОХР-а на Косову и у БиХ, низ амбасадора који су службовали у балканским државама.

(Дневни аваз)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

ДЕМАГОГИЈА КОЛОНИЗАТОРА

05.05.2018 05:52

Пази молим те, запад нам је због властитих интереса (знамо којих) развалио земљу, а сад нам дрзи предавање. По ком принципу, о правима да и не говоримо, запад има право на утицај на Балкану, а то исто право оспоравају Русима, Турцима и Кинезима. Цисто лицемјерје. Засто не казу ко је седамдесетих имао јасан план (документовано и доказано) за разбијање Југославије, и ко га је деведесетих реализовао. Мени лицно се гаде сви ти тзв. страни фактори, а јос висе ми сами сто нисмо вијековима у стању да сједнемо и договоримо се о властитој судбини. Народ би, али им не дозвољавају политицари који раде за стране "силе" и њихови су плаценици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја до јаја

05.05.2018 07:17

Запад је развалио и Цехосоловацку, и ста им сад фали.. али Цеси и Словацу нису имали Милосевица и Тудјмана!

Name

@ Коста

05.05.2018 07:28

Заборавио си улогу Русије у распаду Југославије.Они су је преко Милосевица и развалили.Обецали су му подрску у разбијању Југославије и стварање Велике Србије,али су га излеватили.Запад се барем до краја трудио да опстане Југославија нудила кредите и остале повољности али Милосевиц и клика су све одбијали.

Name

куку нама са нама

05.05.2018 08:11

Ето видис да нетреба излазити на изборе,пп овом сто изнесосте

Name

Коста

05.05.2018 08:18

Ти знас ста је пијана Русија с пијаним Јељцином обецала.Ајд молим те...

Name

Славуј

05.05.2018 09:01

Само просипањем шупље, ВИ сте нам и направили рат и уништили Југу гдје је било добро свима, сад серете сви. Нама у БИХ треба економија а не предње у празно

Name

ре Славуј

05.05.2018 09:48

Мислис Србима је било добро ниста нису радили а све паре исле у Београд...

Name

Ре Славуј

05.05.2018 17:19

Какве су паре исле у Београд.Ајде.Стварно. Јел то Павелиц Тудјман измисљотина.Цитај неписмени књигу Зденка Радељица о распаду, он је на примјер из Загреба, а не устаско царсхијске памфлете.Па да видис гдје је ста исло.

Name

Југослав

05.05.2018 05:55

Ови Американци су баш брижни. Осјећајни прије свега. То је једна култууура. Прво те сравне са земљом а онда те подижу на ноге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЈМО СВИ ЗАЈЕДНО

05.05.2018 07:38

Изгледа да нас треба прво сравнити ,па испоцетка ,прво треба забранити совинизам,а ево имамо на вратима национал-фасизам,Негирања Јасеновца и Сребренице као највецих стратиста мрзње ,не народа него преставника тих народа,Јасеновац и Сребреницу треба да посјецују сви народи БИХ да се не понови,и моземо ми зивити на овим просторима са моралним сколованим,политицарима без мрзње,ЈА НЕЦУ СА РУСИМА ,ЈА ХОЦУ У ЕУ. Тамо ми је вец пола фамилије

Name

Није народ крив

05.05.2018 06:00

Показује се да је нетрпељивост међу народима пренадувана у БиХ. Случај убиства Давида Драгичевића и подршка свих народа у БиХ. Овај господин бивши амбасадор није најбоље обавјештен

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна он боље

05.05.2018 11:00

Добро је он обавијестен.Зна он да није до народа вец до ових политицарских пропалица.Њих он хоце да притисне да не пљацкају,сите лази и униставају своје градјане.

Name

Цело

05.05.2018 06:18

Додје ли овај ћелави ето опет белаја!Само своја посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

05.05.2018 06:25

У Босно јесте хаос али ви сте поставили мафију на власт и сад вам као нису добри

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нато

05.05.2018 06:30

Само ви чачкајте мечку. Срби ће изаћи опет на море ако буду знали а америка са еу ће због досељеника који форсирају другу вјеру и културу нестати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

05.05.2018 07:25

Хоцемо ако будемо имали бар 500 км да одемо у ЦГ

Name

ре

05.05.2018 09:34

Мозес ти и сад на Море ако имас пара....

Name

Па

05.05.2018 06:38

Да да многи су виђени тамо који су нам ебали мајку па сад хоће поново. Мука Русија, Турска, Кина само није ако они забадају свој нос. Багро злочиначка коме сте ви још помогли? Имамо сијасет примјера: бивша Југа, Либија, Ирак, Сирија да их не набрајам све. Ма море марш

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Па

05.05.2018 07:56

Заборавио си да су нам поставили и ове злочинце на власти и још им увијек одговарају, а народу је све горе о горе!

Name

Визз ер

05.05.2018 07:45

Дапаце да ова босанска трагиконедија одговара америма,да Јос купе насе суме и воде а власт ради за бјих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЗВАЛЕ

05.05.2018 08:04

ВИ СТЕ НАМ ТУ СИТУАЦИЈУ И НАПРАВИЛИ И НЕМОЈТЕ МОЛИМ ВАС ВИ БИТИ ЗАБРИНУТИ, ВАСА БРИГА НАС СКУПО КОСТА.БРИНИТЕ СЕ МАЛО ЗА СЕБЕ И РАЗВАЛИТЕ ОНАКО КАКО СТЕ НАС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незнам

05.05.2018 09:46

Незнам да ли су висе криви амери за насе стање или смо криви ми, јер у насем народу су,изгледа лако пронасли издајнике српског народа, који би за "саку долара" убили и своје дијете. То је наса залост. Мисли да, када би западњаци од представника насег народа затразили да уради несто сто је против интереса тога народа и када биовај рекао: "ја то нецу прихватити, а ако то имеративно од мене тразите, ја подносим неопозиву оставку!!!" И тако, ако би се понасао сваки представник, неби амери наметали своја рјесења. Овако они предлозе, а нас представник, рекох за "саку долара" то одмах прихвати. Е то нас убија. И зато, својом вољом, нестајемо.

Name

007 Бонд

05.05.2018 08:10

Мало сутра! Јер Кинези су добили железару Смедерево и праве брзу пругу Београд - Будимпешта, и планирају да им Србија буде главни економски партнер за продор кинеског гвожђа у Европу ... - Тако да сте од Кинеза изгубили! ... Немци су у Војводини...А ту је сад и Турска која гради фабрике по централној Србији, па је и Турцима јако битно да Србију нико не дира, јер ће им пропасти милијарде и милијарде евра капитала! ... А сад су ту и Французи који су добили концесију на аеродром у Београду на 30 година, а тај аеродром је иначе 51% српски и 49% од Уједињених Арапских Емирата. А ту су и Руси који су ту у НИС-у, а заједно са Белорусима су војно присутни у Србији... Јер сад скоро смо добили 6 Миг 29-ки, и то са новим радарима, новим ракетама ВВ, ВЗ домета до 120 км, и то тако да могу да прате 16 авиона, и да делују на њих 6 у исто време, + што је сваки Миг добио и резервне моторе и нову електронику, + бесплатну обуку пилота! ...Па сад и од Белоруса опет добијамо 4 иста таква мига, и нову верзију С-300, Бук М2, Тор... Тако да је Србја ,,подељена'', тј. све је српско, али су присутне и велике силе, и то баш намерно, јер баш те силе неће допустити да неко дира Србију, а тако и њихов капитал... А што се тиче БиХ - она је растргнута земља, и чека се да сваки њен садашњи ентитет оде свом јату! ... -И ви Американци то све знате, али се овако јавно као правите блесави! П.С.Кажите јавно шта све ваш Пентагон мисли о БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажно Име

05.05.2018 08:51

Благо теби

Name

Истина И Само Истина

05.05.2018 08:32

Када ови душебрижни пожеле да БИХ крене на боље, ухапсиће Додика, Алијиног малог и остале. видећете како ће одједном да се пијави гомила доказа о њиховим лоповлуцима. У БИХ је баш онакво стање како УСА жели јер они и држе на позицијама овај плаћенички тројац који завађа народ. Гласови на изборима се и не броје већ америчка амбасада пренесе ЦИК-у колико коме да упише гласова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са

05.05.2018 10:31

Треба мо сви уци у НАТО ту је стабилност сви народа и Мир

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плеас мистер Визнер

05.05.2018 10:47

Господине Визнеру интервенисите сто прије.Ови балкански диктатори и лоповцине це све унистити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ре Славуј

06.05.2018 07:54

Паре су највисе исле на Косово и у БиХ.Тамо гдје се најмање ради.

ОДГОВОРИТЕ