Иде ли шут карта за СДА и ХДЗ?

Асоцијација Европских народних странака (ЕПП) близу је одлуке о избацивању СДА и ХДЗ БиХ из свог чланства због блокаде реформских процеса у БиХ.

Босна и Херцеговина 04.05.2018 | 18:19
Иде ли шут карта за СДА и ХДЗ?
То за Српскаинфо тврди предсједник ХДЗ 1990 Илија Цвитановић, чија је партија такође пуноправни члан највеће европске политичке групације која окупља хришћанско-демократске и либерално-конзервативне странке.

Наводећи да са лидером ЕПП Жозефом Далом одржава честе и, како је рекао, пријатељске контакте, Цвитановић тврди да се у скорој будућности може очекивати да ЕПП донесе радикалне мјере према својим чланицама из БиХ, изузимајући ПДП, због застоја у реформама и блокаде измјена Изборног закона.

– Због сличних ствари је прије пола године на Конгресу ЕПП донијета одлука о искључивању из чланства појединих партија из Румуније и Јерменије. Знајући господина Дала, мислим да су СДА и ХДЗ БиХ дословно на корак од избацивања из чланства у овој асоцијацији – тврди Цвитановић.

Да су европски народњаци заиста близу тога да СДА и ХДЗ БиХ најоштрије казне због непостизања компромиса у вези с измјенама Изборног закона прекјуче је индиректно потврдио и сам предсједник ЕПП Жозеф Дал.

У писаном саопштењу поводом све извјесније блокаде изборног процеса у БиХ, а за који су, према његовом мишљењу, најодговорније чланице ЕПП – СДА и ХДЗ БиХ – наведени француски политичар изјавио је да ће “непостизање компромисног рјешења имати тешке посљедице”.

– Очекујем да се лидери у БиХ, као сви други одговорни политичари, држе датих обећања и изњедре што прије компромис. Ако до тога не дође, то ће нарушити њихов кредибилитет у очима властитих народа, наштетиће путу БиХ ка ЕУ, али ће имати и посљедице у групацији Европских народних странака – поручио је Дал.

Истичући да пажљиво прати дешавања у БиХ, те да је, како наводи, забринут због недостатка напретка у проналажењу компромисног рјешења о изборним промјенама, предсједник ЕПП још једном је позвао домаће политичке лидере, чланове групације ЕПП, да постигну договор у корист грађана и цијеле БиХ.

– Они морају поставити будућност државе изнад својих личних или партијских интереса. Након завршетка посљедњег састанка који сам имао с њима отишао сам с увјеравањима тројице ЕПП лидера – Бакира Изетбеговића (СДА), Драгана Човића (ХДЗ БиХ) и Младена Иванића (ПДП) – да ће наћи рјешење за тренутни застој овог процеса. ЕПП држи до ријечи дате грађанима и очекујем да ће и наши лидери у БиХ урадити исто – закључио је Дал.

На најаву лидера асоцијације европских народњачких странака да би политичке партије из БиХ могле да сносе посљедице због неусвајања Изборног закона, почасни предсједник ПДП Младен Иванић одговорио је да је он учинио све да до договора дође.

Међутим, Иванић тврди да сва одговорност због застоја у реформи Изборног закона лежи на партијама из ФБиХ, те да ће, како је истакао, посљедице да сносе оне, а не ПДП или Република Српска.

– Ми смо потпуно изван теме о којој се тамо разговара, а то је начин избора хрватских чланова у Дом народа – изјавио је Иванић.

Коментар о пријетњама из ЕПП покушали смо добити од челника СДА и ХДЗ БиХ, али се нико није јављао на наше позиве.

Црвени картон СНСД-у

Уколико руководство ЕПП заиста одлучи да СДА и ХДЗ БиХ искључи из чланства, то не би био први случај избацивања партија из БиХ из међународних политичких асоцијација.

У септембру 2012. године Конгрес Социјалистичке интернационале је, подсјећамо, из чланства у тој организацији искључио СНСД, који је годинама прије тога био пуноправни члан.

У образложењу одлуке о избацивању СНСД из Социјалистичке интернационале наведено је да су “национализам и екстремизам присутни у раду СНСД”, што је, како је речено, неспојиво с принципима те асоцијације.

(Српскаинфо)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

АР

04.05.2018 16:22

На срецу миле је уреду њега неце дирати.Све ове треба растјерати а Милету предати сву власт у дрзави да цовјек мозе како треба да управља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет Европа

04.05.2018 16:41

Ови из Европе креирају политицке пигмеје па их онда као скидају.Како год да ураде овде су креирали средњи вијек.Ово је опсти политицки.курверај.

Name

Ре

04.05.2018 17:31

Милета немогу ни сутнути кад га нигде нема сем на црним листама.

Name

Последњи кинески цар

04.05.2018 17:41

Не знам шта значи мржња ,нисам такав човјек, па тако не мрзим ни Хрвате ни ХДЗ нити Човића, али сам дубоко убјеђен да је он /читај ХДЗ и обрнуто/ главни проблем у БиХ. Такође ми није јасно како је он одједанпут постао највећи пријатељ и предсједника Додика, Републике Српске и српског народа. Сулуда политика. Нећу умањивати улогу и мјесто Хрвата у БиХ, али ћу поновити 101 пут да је кључ за мир и стабилност како у БиХ тако и у региону добар однос између Срба и Бошњака. Убјеђен сам у то. Хрвати из БиХ се у БиХ осјећају као на излету, имају хрватску путовницу и улаз у ЕУ, њима је БиХ маргинална. Добар дио Срба у БиХ /што је велики проблем/ не жели доживљавати БиХ као своју државу и домовину. Људи ми немамо друге домовине, свако ко мисли да нам је домовина Србија грдно се вара. Као што Русија "млати" са Србијом, тако и Србија млати са нама у БиХ. Нису искрени, а ми им дођемо само за поткусуривање. Што прије то схватимо и почнемо ову нашу Босну уважавати и поштовати /бар минимално за почетак/ сви ћемо боље и проћи и живјети.

Name

За Цара

07.05.2018 19:10

Да је богдом јос барем 10 таквих царева било би неке наде за бољу будуцност.Овако слаба нам је вајда.

Name

Истина

04.05.2018 18:20

Тако је то у протекторату...слушај наредјења или те склањају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДА

04.05.2018 18:50

ШТА ЋЕ БИТИ СА ДРАГНОМ И БАКИРОВОМ, ОДЛАЗАК ДОДИКА ЈЕ НЕМИНОВАН КАО И БИЛО КОМЕ ДРУГОМ ИЗ РС.ТОТАЛНА ЈЕ РАСПРОДАЈА , ТРГОВИНА СЕ ЗАТВАРА, ФАБРИКЕ И РОБА ПОКРАДЕНЕ. АЛИ СМЈНЕ НЕМА НИКОМЕ БЕЗ ОДГОВОРНОСТИ, АЛИ НЕ КАО ОНА КУКАВИЧКА КУМА МИЛЕ РАДИШИЋА. НИ МИЛОМИР МАРИЋ НОВИ ПРОВОДАДЗИЈА СНСД НЕЋЕ МОЋИ ПОМОЋИ НИ СЕБИ А НЕ МИЛИ, ЖЕЉКИ, ВЛАДИ, ДИРЕКТОРИМА, ЛУКИ ПЕТРОВИЋУ.

Name

Зиле

04.05.2018 19:15

Обојици лисице на руке иправац добој на камелом да туцају камење онолико година колико су на власти.

Name

Пајо

04.05.2018 19:25

Лијепо је видјети како себи сами омце затезу.

Name

Зворник

04.05.2018 20:54

Ех мој пријатељу кад би сви тако размисљали као ти па дјеби нам био крај БИХ није само Босњацка вец и Србска и Хрвацка ја као Босњак сам убједјен кад би тако сви Срби и Хрвати волили своју дрзаву БИХ Као Босњаци никаки трзавица неби имали и зивили би у миру спокоју и љубави и свима би нам било фино зато поздрав патри.оте мој и зивио ти мени 100 година

Name

Миле дебил

04.05.2018 19:51

У затвор с њима и на јавна вјесала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

08.05.2018 15:37

Ову двојицу са слике треба послати на мадагаскар ал и то би они сјебали за 6 мјесеци далека им куца била

ОДГОВОРИТЕ