На боловању чак 14.000 радника

У прва три мјесеца ове године у просјеку мјесечно се на боловању налазило око 14. 000 радника, док је у истом периоду лани на боловању у просјеку мјесечно било 12. 900 радника, кажу из Фонда здравственог осигурања (ФЗО) РС.

Република Српска 04.05.2018 | 08:34
На боловању чак 14.000 радника
Најчешћи узроци боловања, како наводе из ФЗО, су повреде и тровања, и то 20 одсто од укупне структуре боловања, затим болести мишићно-коштаног система и тумори, боловања у вези с трудноћом те болести система крвотока, а ове групе обољења чине око 70 одсто узрока боловања.

"Проценат боловања у РС је 2,51 одсто, а то значи да су од 100 радника три одсутна са посла због боловања", кажу из ФЗО.

Послодавци имају могућност да од Фонда затраже провјеру оправданости боловања својих радника и могу поднијети захтјев ФЗО РС уколико имају сумњу када је у питању оправданост боловања за раднике.

Из тог разлога у прва три мјесеца 12 послодаваца је поднијело захтјев Фонду за провјеру 33 радника и утврђено је да су два радника на боловању била мимо Правилника о праву на накнаду плате за вријеме привремене неспособности за рад, односно да нису на вријеме упућени на првостепену комисију за оцјену боловања.

"Када послодавац упути захтјев за провјеру оправданости боловања, наши радници одлазе у ванредну контролу у здравствену установу у којој је регистрован радник и провјеравају све детаље због којих је радник упућен на боловање. Фонд писменим путем, о резултатима контроле за сваког радника за кога је упућен захтјев, обавјештава здравствену установу и послодавца", кажу у ФЗО.

У случају да су утврђене неправилности, умањује се мјесечна транша оној здравственој установи која је упутила радника на боловање мимо правилника који регулише ову област и то у складу с важећим уговором.

Подсјећамо, боловања дужа од 30 дана иду на терет Фонда здравственог осигурања РС, док боловања до 30 дана иду на терет послодавца.

Фонд послодавцима рефундира накнаду нето плате за боловања дужа од мјесец дана и то у износу од 70 одсто.

Родитељи често узимају одсуство са посла због болести дјеце и за дјецу до 15 година те остварују права на накнаду плате.

"Родитељи имају право на укупно 15 дана боловања за његу ужег члана породице, а седам дана ако је у питању дијете старије од 15 година" појашњавају из ФЗО.

Нису прецизирали колико радника је због његе другог члана породице било на боловању, али напомињу да оба родитеља имају право на кориштење 15, односно седам дана боловања по дјетету, а то укључује укупно одсуство мајке и оца, а не сваког родитеља по 15 дана.

У случају тешких обољења, попут оштећења можданих структура, малигних болести или другог тешког погоршања здравственог стања дјетета, родитељи имају право на боловање у трајању до четири мјесеца у току године за дјецу до 18 година.

Драгана В. из Бањалуке каже да је већ неколико пута користила боловање по основу петогодишње кћерке, а то је углавном по потреби на два-три дана.

"Дуже боловање сам користила само први пут и то када је кћерка имала водене оспице. Докторица ми је одмах рекла да за дијете имам право само на двије седмице годишње, па сам те дане чувала да их некако распоредим за цијелу годину, рецимо у периоду када крену вирозе и дијете се разболи па не иде у вртић", казала је ова Бањалучанка.

(Независне новине)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Мирко Немирко

04.05.2018 08:07

Ја радим вец 28 година и нисам ни један дан био на боловању. Од фирме у свајцарској сам вец неколико бонуса финанцијске врсте и пар дана одмора висе добио у знак захвалности. Свима који у години дузе три дана фале на послу би ја лицно моментални отказ дао. Код вас се доле Јануар, Фебруар и Март свејдно нонстоп несто славило, кркало и пило. Фали вама радна навика, није све дрзава крива. Марс на посао нерадници

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смиља

04.05.2018 09:23

Моја унука је високо образована и писмена сто би нас прости народ реко рекло сколована ,заврсила универзитет Прометеј код Новог Травника али нема посла па нема.Конкурисала свуда министарства,влада,опстина,разне агенције али ниста .Срам их било,толике су зпослили по 20 их у једној канцеларији по предузецима и минстраствима а за њу нема мјеста. казу уцлани се у СНСД па цес добити столицу негде.Срамота

Name

Гардиста

04.05.2018 09:28

Ре Мирко:Да ти ја казем несто,а ти буди искрен па кази.Сабери нерадне дане у Свајцарској и упореди са нерадним данима у РС.Буди искрен и реци ко има висе празника и нерадних дана.То је само фама да се овде нон стоп празнује,да се не ради,пусти те супље прице.Ви имате Св.Стјепана,па Три краља,па Духове.Видим да си то све заборавио.Према томе,немој да ке..с!

Name

акабиба

04.05.2018 11:57

Е ради ваких држава и пропада

Name

Фонд здравственог осигурања :-)

04.05.2018 09:17

Могу на боловање само они са буџета, само они имају право да се лијече, само они могу да овјере књижицу иако им се годинама не уплаћују доприноси, покушајте отићи на боловање ако сте запослени у реалном сектору и добићете отказ. Ма ми остали који нисмо уз владајућу странку им само требамо да овим са буџета враћамо кредите који се подижу да би они на вријеме добили своје незаслужене плате у институцијама рс-е

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрам

04.05.2018 10:42

Смањите плате у дрзавној слузби и повецајте топли оборок па це те видјет како це се смањит број боловања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То су само они теско обољели

05.05.2018 09:16

Јос их толико ради који би требали бити на боловању у правној дрзави јер су нас ови робовласници урнисали !!!

ОДГОВОРИТЕ