Медијска слика поприлично сива!

Лоша генерална слика друштва у БиХ осликава се и на стање у медијима, рекао је др Миодраг Живановић, професор Филозофског факултета у Бањалуци. Медијску слику у БиХ, професор Живановић, гостујући у емисији "Пулс" БН ТВ, је оцијенио поприлично сивом са великим недостатком критичког мишљења.

Република Српска 03.05.2018 | 21:40
Медијска слика поприлично сива!
Новинари су постали и остали друштвено политички радници, а медији у БиХ немају готово никаквих елемената самосталности, рекао је професор Живановић оцјењујући медисјку слику Босне и Херцеговине - незавидном.

“Наравно, и ова наша партократија, владавина политичких партија и њихово диртектно уплитање и блокаде критичког мишљења које би требало да доминира су још један отежавајући фактор за будућност медија.”

Судећи према ријечима професора Живановића, ни у академској заједници не влада благостање. Он тврди да су универзитети изгубили аутономију, а да је академска заједница у Републици Српској и БиХ прилично стерилна.

“Универзитети дјелују у једној обрнутој слици. Умјесто да буду носиоци онога што је прогресивно, градитељи будућих вриједности, они су заправо у некаквом запећку”, каже Живановић.

Истовремено, цјелокупно друштво је опсједнуто и окренуто ка прошлости, док будућност одлази.

„Није овдје основни проблем та незапосленост. Основни проблем је што млади људи губе наду да ће бити боље. Безнађе је основни проблем са којим се ми суочавамо.“

Политика и политичари одређују животе људи, али не истински већ вјештачки, сматра професор Живановић.

“Ријеч је о томе да политичка моћ доноси одлуке и процјене онога шта би ми требало да радимо у животу. Када не би било толиког утицаја политике, онда би могли да градимо нешто што би имало смисла. Берлински зид је далеко лакше срушен него што ми можемо да срушимо зидове наших међусобних подјела. Докле год будемо живјели као Бошњаци, Срби и Хрвати, а не као људи, не вјерујем да се ове ствари могу промијенити.”

Босна и Херцеговина се искључиво кроз своје лидере одлучила да не жели напријед, и да хоће да живи у прошлости и на самоизолирани начин, објаснио је професор Живановић истичући да нада долази са промјенама – прво појединачним, а потом и друштвеним.



БН телевизија

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Ало

03.05.2018 19:46

Гдје су паре, од народа сто је грцо?Милијарде су у питању људи моји!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

03.05.2018 20:43

Све Има своју цјјену. Анкета је рекла своје!!

Name

НН

03.05.2018 20:43

Све Има своју цјјену. Анкета је рекла своје!!

Name

Питас глупости

03.05.2018 22:08

На ово питање само ти не знас одговор,или си га посатвио висе метафотицки?Паре су код Додика,код његовових кумова,Тегелтије и његових пајтаса,и несто мало код остали из врха снсд-а!Показаце се полсе Октобра колико је то новца,миљарде.Само ако народ одлуци да сазна гласајуци против ове накрадне лоповско -политицко-тајкунске власти.А ако неце толико це омладине остати да маторе неце имати ко ни покопати нити доци на сахрану.Све је у рукама народа а не политицара и партија.Ја за Вукоту,због будуцности и опстанка на овим наси лијепим предјелима Републике Српске,за њу сам се борио,дјецу добио и не бих је мјењао за сто иностранстава.Тако и дјецу васпитавам.Био сам ја и преко и радио.Црн је динар у пецалби.Црн.

Name

ОНОГОСТ ПАЛЕ

04.05.2018 15:15

Проф.Зивановиц је један велики господин и цовјек, свака ријец му злата вриједи, мало је овакви људи данас. Заслузио је велико постовање.

Name

Кики

03.05.2018 20:32

Могли смо бити гиганти а све смо више мигранти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сенатор Бемиц

03.05.2018 20:35

Тако је у РС кад имате власт са коца и конопца,егоисте окрузрне криминалцима који грабе све сто могу.Најгоре сто се понекад претварају у неке вјернике и православце ,глуме бас лосе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

краљ

03.05.2018 22:45

На изорима ће побиједити ЦИК, који краљ је професор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

04.05.2018 02:55

100 Х је поновио ову причу а ми то знамо и без њега, само нећемо или не можемо да се ни за корак помакнемо ка тој црној будућности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема прогресивних идеја

04.05.2018 03:47

Апсолутно на универзитету нема никаквих прогресивних идеја они млади људи Савић, Ковачевић, Сладојевић нису готово никакав ауторитет јер када дипломирају гледају да се убаце негдје на државне институције и само гледају да се приближе великом вођи

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.05.2018 12:31

То што се смањује број студената, није за мене поражавајући податак него охрабрујући. Овакви какви су, боље је да их је мање.