Пикси и Арсенал - ако се Венгер буде питао...

Драган Стојковић евоцирао успомене на неке давне дане и открио колико га Француз цени. . .

Фудбал 07.05.2018 | 09:15
Пикси и Арсенал - ако се Венгер буде питао...
У данима док чекамо именовање наследника Арсенала Венгера енглески медији лицитирали су великим бројем стручњака, чак више од 10 их се помињало по медијима. Мало ко је у ту причу укључио Драгана Стојковића Пиксија, о чему је данас писао Гоал.цом, истикавши како је је српски стручњак пре неколико година изјавио следеће:

"Волео бих да Стојковић буде мој наследник у Арсеналу. Постоји стотине разлога за то. У најкраћем, наше поимање фудбала је врло слично. Показао је да ће бити сјајан тренер". 

Драган Стојковић Пикси и Арсен Венгер сарађивали су средином деведесетих у јапанској Нагоји, отуда то познанство и пријатељство. 

"Увек је био иснспирација за мене. Због њега (Венгера) сам желео да постанем тренер једног дана", признао је Пикси. "Играли смо леп фудбал тих година, освајали трофеје... Једне сезоне Арсен је био изабран за тренера године, а ја за најбољег играча. То је било велико задовољство и за нас и за клуб. Тада сам схватио колико је фудбал једноставна игра под његовом контролом". 

Занимљиво да је Пикси практично пресудно утицао на Венгеров долазак у Јапан...

"Сећам се, када сам чуо да би могло да се догоди да нас преузме Арсен Венгер разговарао сам председником клуба и директором. Господа Нишигаки и Согами. Питали су ме да ли познајем Венгера, али нису успели име правилно да му изговоре. Било је нешто попут 'вендела'. Замолио сам их да понове и ни тада нисам схватио о коме се ради. Напослетку су му написали на папиру име. Питао сам: Заиста имате могућност да доведете овог човека? Пошто су рекли да, само сам додао: 'Онда урадите то одмах, не губите време'. У јануару 1995. срео сам Венгера у Паризу. Питао ме све о Јапану, о култури, начину живота... Објаснио сам му шта га чека, да ће моћи да ради без притиска и да спроводи своје идеје неометано".  

Пикси каже да је много тога научио од Венгера...

"Свиђа ми се његова методологија рада и жеља да се публици пружи леп фудбал. Веома сам срећан што имам исту фудбалску филозофију с таквим човеком". 

У јесен 1996. Венгер је окончао свој боравак у Нагоји и договорио се са Арсеналом. Желео је да у Лондон поведе и Пиксија...

"Указао ми је велику част када ми је предложио да будем његово прво појачање у Енглеској. Желео је да ме упари са Денисом Бергкампом. Захвалан сам му због тога... Нисам прихватио позив само због тога што су ми деца већ кренула у школу, осећала су се угодно, а и ја сам био прва звезда у држави. На растанку ми је поручио да сам један од тројице најбољих играча које је гледао. Питао сам која су то још двојица и рекао је Глен Ходл и Жорж Веа. Није могао да ми одговори на питање ко је од нас тројице број један".   

После 22 године Арсен напушта Арсенал...

"Постоје два Арсенала, онај пре Венгера и Венгеров. Биће ми јако чудно да га не видим на клупи. Сешћемо као и сваке године у Лондону и разговарати, чим дођем у Енглеску. Ићи ћемо на ручак и причати о фудбалу. Привилегован сам због тога". 

Пиксија су питали и шта ће сада Професор да ради...

"Мислим да је за њега најбоље да се одмара и путује светом. Биће му тешко јер га сви познају... Али потребан му је одмор после свих ових година. Оно што је једино сигурно - у пензију неће отићи", закључио је Стојковић. 

Извор: моззартспорт

Фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар