Енглези, гдје вам је памет?!

Премијерлигашки отпаци харају Европом! Аспас, Депај, Тован, Алберто, Крамарић и Гнабри нису били добри клубовима са Острва!

Фудбал 05.05.2018 | 23:30
Енглези, гдје вам је памет?!
Фудбалски клубови често немају стрпљења и умеју пребрзо да отпишу неке играче као промашаје уколико одмах не направе разлику на терену. Довољно је да погледамо која двојица играча у овом тренутку у Премијер лиги слове за главне кандидате за играча године - Мохамед Салах из Ливерпула и Кевин де Брујнеиз Манчестер Ситија. Њихови примери показују да није довољно само да имате таленат, већ и неке друге ствари морају да се поклопе како би стигли до успеха.

Може то да буде лош тренутак у којем се клуб налази или рад са тренерима који не успевају да извуку најбоље из играча. А ове сезоне смо видели доста примера играча које су премијерлигашки клубови пребрзо одбацили, а они су процветали у иностранству.

Тако је у Француској екипа Лиона победила у последњих седам првенствених мечева заредом и преузела друго место од Монака понајвише захваљујући двојици играча из Премијер лиге. Бертран Траоре, некада у Челсију, дао је голове на четири меча заредом. А шта тек рећи о Мемфису Депају - бивши фудбалер Манчестер Јунајтеда на свих седам мечева био је стрелац, а притом је и асистирао код великог броја погодака.

На Олд Трафорду су очекивали много од Депаја када је дошао у лето 2015. године и узео чувени дрес са бројем седам. У почетку није играо редовно, односно онолико колико му је било потребно да се навикне на енглески фудбал. А на крају се показало да је притисак великих очекивања био прејак.

А у Француској је потпуно другачија прича. Депај игра сензационално, један је од само деветорице играча у Европи који има двоцифрен број голова и асистенција ове сезоне. Дао је 16 и наместио 12, за сада. Овај 24-годишњи Холанђанин полако је почео и да мења слику плејбоја коју је створио у Енглеској и опет постаје озбиљан шраф у репрезентацији.

Идемо даље, али остајемо у Француској. Флоријан Тован из Марсеља такође има фантастичне бројке ове сезоне и за очекивати је да се нађе на списку путника за Мундијал у Русији. Момак којег је одбацио Њукасл помогао је Марсељу да дође да практично отвори врата финала Лиге Европе, а има и добру шансу да кроз првенствену трку стигне до места у Лиги шампиона следеће сезоне.

Тован је, попут Депаја, један од играча који имају двоцифрен број голова и асистенција. Он је дао 20 погодака у Лиги 1 у досадашњем току сезоне.

Селимо се у Шпанију, а ту нас чека Јаго Аспас, некадашњи нападач Ливерпула. Ове сезоне је, први пут у каријери, дао 20 голова у Примери и то у дресу Селте. И прошле сезоне је овај 30-годишњак био најбољи играч екипе из Галиције, а има и реалне шансе да буде у репрезентацији Шпаније на Мундијалу.

Селектор Фурије Ђулен Лопетеги изузетно цени Аспасове квалитете и сматра да он може много да помогне у пресингу на противничкој половини терена. А има и сасвим добру реализацију. И не само то. Аспасје најефикаснији Шпанац у лигама петице ове сезоне.

Сада идемо мало до Рима, односно Луиса Алберта који игра у Лацију. Занимљиво, Аспас и он су били саиграчи у Ливерпулу у сезони 2013/14. На Енфилд је стигао са 21 годином и заиста је процветао. Имао је једну епизоду са позајмицом у Депортиву, а онда је у августу 2016. године потписао за Лацио. Наравно, требало му је мало времена да се адаптира на италијански фудбал, али је ове сезоне у Небеско-плавом дресу заблистао. До сада је дао 11 голова и наместио 13 у Серији А, уз још пет успешних додавања у Серији А. Алберто је у новембру дебитовао за Шпанију и нада се да би могао такође да иде и на Мундијал-

Долазимо сада до Сержа Гнабрија који је проиграо након што је пре две године напустио Арсенал. Овај 22-годишњак имао је импресивну прошлу сезону у немачком Вердеру, а затим га је купио Бајерн и проследио на позајмицу у Хофенхајм. У том клубу за сада је дао десет и наместио пет голова. Гнабри у Хофенхајму има велику конкуренцију у Марку Уту и Андреју Крамарићу, још једном премијерлигашком отпаднику. Када је дошао у Лестер за тадашњи клупски рекорд од 10.000.000 евра, Лисице су биле одушевљене јер су у трци за његов потпис победиле бројне клубове.

Ипак, Крамарићу се није дало, само шест пута је био стартер у Премијер лиги. И реално, није недостајао Лестеру у сезони 2015/16 када је отишао на позајмицу у Хофенхајм, а Лисице освојиле прву шампионску титулу у клупској историји. Немачки клуб је у лето 2016. откупио његов уговор, а Хрват се одужио јер је, на овај или онај начин, имао удео у 47 голова. Притом, за очекивати је и да се Крамарић нађе на списку репрезентације Хрватске за Мундијал.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар