Још један режимски спин о нафти!?

Прије седам година у Републици Српској почела је потрага за “црним златом”. У тај пројекат укључили су се Република Српска, Србија и Русија. Говорило се о милионским тонама нафте и милионским износима инвестиција. Истраживали смо – да ли је и гдје нафта потекла и какве користи од тога има Српска?

Република Српска 02.05.2018 | 19:35
Још један режимски спин о нафти!?
У Републици Српској не теку само мед и млијеко. Геолози тврде да смо “богати” и великим резервама нафте, што је привукло браћу Русе. Тако се 2010. године у Републици Српској родило српско-руско чедо “Јадран-нафтагас” - заједничко предузеће Нафтне индустрија Србије И "Њефтагаса”, кћерке руске компаније “Зарубежњефт", која је и већински власник Рафинерије нафте Брод. Као и сви велики енергетски пројекти у Српској, тако је и рад “Јадран-нафтагаса” у свечаном стилу озваничен почетком 2011. године.

“Имамо тројни споразум, тројно партнерство и нема страха”, поручио је тада генерални директор предузећа “Јадран-нафтагас” Предраг Радановић.

"Јадран-нафтагас" је прва геолошка истраживања требало да почне у Посавини, а сеизмичка истраживања од Приједора ка Посавини и Семберији. Почетак производње нафте очекивао се 2014. године.

“За производњу, све зависи од геолошких истраживања, али новац ће бити од 50 до 300 милиона евра следећих година”, рекао је на свечаности у Бањалуци генерални директор Нафтне индустрије Србије Кирил Кравченко.



Према процјенама очекивале су се значајне количине “црног злата”.

“Наши геолози сматрају да нафте има и очекујемо количине од 10 милиона тона”, казао је Јуриј Смирнов, генерални директор “Њефтагаса”.

Ове намјере и апетите прије седам година свесрдно је подржала власт Српске.

“Дуго година то је била тема којој се назирала тек далека будућност, а сада смо сигурни да почиње озбиљан посао који ће дати одговоре на наде и очекивања”, говорио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Тадашњи министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић потврдио је да у РС има нафте.

“И ми и они се слажемо да на простору Бијељине постоје огромне количине нафте. Нека они одлуче гдје ће истраживати, они су добили тај мандат да истражују гдје имају лежишта нафте”, рекао је Ковачевић.

И тло Републике Српске почело је да подрхтава. Након што је Влада Српске компанији “Јадран-нафтагас” дала концесију на 30 година, руске машине су половином 2013. године, у Обудовцу код Шамца, кренуле у бушење и потрагу за “црним златом”. Двије године касније у јавности је као бомба одјекнула вијест да је у Обудовцу пронађена нафта.



Међутим, ни до данас кап нафте није потекла. И економисти скептични.

“Опрема за бушење нафте не може проћи неопажено друмовима ове државе, па и аутопутем. Ми то нигдје нисмо примијетили, ово је мала средина, није Кина”, каже економиста Светлана Ценић.

И економиста Зоран Павловић каже да до сада ништа није урађено. “До даљњег тога неће бити. Али оно што је проблем што смо ми у тај пројекат ушли као јавни партнер са приватним партнером из Русије, а да се ништа не дешава, осим да постоји седам запослених људи у тој фирми”, објашњава Павловић.

“Али усликали су се у униформама, грљење, љубљење, представа за народ, можда ћемо те бушотине гледати сад пред изборе, а послије избора их затрпавати”, категорична је Ценић.

“Посебан проблем код те фирме је што она прави озбиљне губитке и што је питање ко ће те губитке покрити. Према задњим билансима он је 1.200.000 КМ за прошлу годину”, додаје Павловић.

Има ли игдје нафте и да ли ће Руси наставили са бушењем – питање је на које одговор нисмо добили ни из ресорног министарства. Према свему судећи, ово је био још један пропали спин и шарена лажа власти РС. Планови о запошљавању стотина радника, као и о томе да ће Српска бити богата “ц
рним златом” заправо је само још једна тамна мрља власти, која је по ко зна који пут вјешто обманула јавност.



БН ТВ

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Странац

02.05.2018 17:46

Конто да се селим гдје у Европу па ме ова вијест затеце.Људи моји ста да сад радим мозда има наде да цемо јести златним касикама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста Је Са Вама Народе,

02.05.2018 19:35

Само знате критиковати ,босна није африка ,догађа се много пута и у африки затворе вртине (немама нафте )и тако се селе и регије у регију :од 200 -па и 500 сто км ;поновна вртања ,све захтева финанцијске издатке ,ста капрдате када неразумете засто се овде иде ,нисте просли света ,појединци неодете у опстину по пар година "и такви одједанпут постану паметњаковици обвладају сва подруцја ,није постено висе стете наносите и себи и републико (или дрзави) није вам то на месту .

Name

има

02.05.2018 19:41

Само спреми шта ћеш јести,и са златним кашикама и без њих у фрижидеру нема ништа баш као и у џепу и новчанику.

Name

Министар

03.05.2018 05:03

Мој ти је савјет да се селис. Код мене у селу су бусили тразеци нафту. Нафту нису насли. Насли неко огромно подземно језеро. Кроз прицу са тимом који је бусио сазнали смо да нафте ИМА на неким другим мјестима и народ се радује као наивно дијете. Касније од појединих пријатеља који раде за Русе сазнам да нафте заиста има али цак ни они нису знали у којим колицинама и на којим дубинама. То зна само пар главних људи у овој фирми а од тога зависи да ли је финансијски исплативо уопсте вадити ту нафту. Ако је мала колицина а велика дубина није исплативо вадити. Посто сам ово сазнао прије цетири године а они јос прије не вјерујем да има нафте у колицинама које су потребне. Да има вец би се то пласирало у јавност и бусотине би вец поцеле са радом. Али све и да има нафте народ тај новац не би видио. Имамо руде боксита, зељеза, угља па тог новца народ не види. Цак је и сумско богаство правило минус као и хидроелектране.

Name

разлози

02.05.2018 17:55

Треба истаци да за стање нису заслузни Руси него наси неспособни и неструцни политицки кадрови као и њихов непрофесионални концепт рада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.05.2018 10:58

Тако је, свети руси нису ниста криви, јадни наивни гдје би они,...

Name

па ста

02.05.2018 18:00

Па да има нафте опет би заврсила у рукама резимлија и њихових родјака народ и друство у РС неби имали никакве користи .РС има 25 000 км2 са огромним природним богаствима суме,руде и све иде у руке резимљија и њихових тајкуна.Кад би се домацински управљало од тих богастава на 25 хиљада км2 могло би љепо да се зиви Норвеским стандардом свих 800-900 становника РС колико их реално има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Па Ста,

02.05.2018 19:07

Верујем у такве прице ,гадне су то ти болести ,неизлециве ; насим властима и оци су им гладне ,богами умират це у страховима 'а мозда и прије мене ,мали људи нису толико психицки оптерецени :пусти ђубрад нека се пибије између себе ,наса власт ,су обер болесници

Name

АР

02.05.2018 18:07

Хахахаааааааааааааааа Да није залосно било би смијесно хахахахааааааааааааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРПСКИ СОКО

02.05.2018 18:10

ЗАСТО ОПЗИЦИЈА СИРИ ДЕЗИНФОРМАЦИЈЕ,, НАФТЕ ИМА И ТЕЦЕ НА СВИМ БЕНЗИНСКИМ,,ЦИЈЕНА ЈЕ ВЕЦА НЕГО У ЕУ,,СРАЗМЕРНО ВИСИНИ ПЛАТА И ПАНЗИЈА,,А ТЕК ДА ИМА КО ПАМЕТАН ДА ЗАРАТИ,, БИЛА БИ ПРЕКО 2 ЕВРА ЛИТРА,, ЗАХВАЉУЈУЦИ НАСЕМ МИЛИ И ЗЕЉКИЦА СА 113% СА ПОВЕЦАЊЕМ ЗИВОТНОГ ВЕКА,,СА XXН БОЉЕ СТВАРИ НЕГО У ЕУ,,ПРВИ СМО/ОДЗАДА ЈОС ДА ДА НИЈЕ ОВЕ БНТВ ?? САМО ДА НАМ ЈЕ НАСА,,ЦРВЕНА ,,РЕЗИМСКА РТРС ГДЕ БИ БИО КРАЈ=РЕЗИМА,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

02.05.2018 18:35

Ако Република Српска има нафту - не дајте је ником (ни Русији, ни Србији, ни Федерацији)! Јер то је само ваше! ... ... ... Наша нафтна поља на северу Баната су оне лажне демократе (ДОС екипа) продали Русима за ситне паре, и то још за време 2000-тих! А да се питала влада АП Војводине - нафтна поља не би била продана!... ... ... А кад је било бомбардовање 1999-те, ни тад Руси нису хтели да нас бране, али су зато дошли, и покупили су америчку технологију коју је наш ПВО скинуо са неба ( два Ф 117А-Нигхтхаwк и један Б2 Спирит... А једина смо бела нација и једина смо држава икад која је успела да са неба скине та 2 типа авиона). ...Значи: и Руси се само гребу од Србе, и гледају корист!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

02.05.2018 20:29

Иди лијечи се!!!

Name

Китиц

02.05.2018 19:02

А ко је у Јадрану бушио?Нису Руси,вец са Запада.И они су избушили шипак.Уобичајена ствар за све ,само не за нас.Пролазио сам крај ових масина и видио сам их изблиза,за разлику од Светлане Цениц.Неко би ове машине довукао у Обудовац и гдје су још биле,да би се нешто заспиновало?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дизекас

02.05.2018 19:28

Да српска има Нафту ко сто има суме и воде,јопет би била у минусу,ко сто су српске,суме,воде,посте,зељезнице....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИБ-е

02.05.2018 19:49

Шта ће бушитине, зашто и чему да нагрђују питорескне пејсаже. Да сељаци скидају причне са њих као са далеководних стубова. Да се краве и крмци чешу о њих. Има Рус нафту. А кад има Рус онда има и Србин. Платиш онако 'братски' и миран си.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

02.05.2018 20:10

Бушили су у Средњој Чађавици код Бијељине и нема нафте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Семберац,

02.05.2018 22:37

1964 е,бусотина је направљенана релација јања зворник ;вртано негде око 250 м , цеви су пустене запецатене ,по врху су дали цца ,два кубика бетона ' рекли су даје тамо нафта ,за ту вртину многи незнају било ми је 15 ,лет поздрав семберцима

Name

Нафта

02.05.2018 20:16

Фабрика за производњу ништа,и ђе ба нестало.Све је спремно за прераду нафте, само још нафту да нађу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

харе

02.05.2018 20:46

Све празна прица, богати смо природним ресурсима али не знамо са тим па би продали другом.Срамота је то народе, ако смо ми не способни имамо дјецу труди мо се науцити их да искористе то на најбољи нацин.Оцито је да нисмо способни се борити са овом корупцијом, али народ мозе зауставити продају природних ресурса и обрадиву земљу.Ипак смо ми само људи зивот је кратак цувајмо ово и постујмо сто нам је Бог дао да користимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Харе,

02.05.2018 22:41

Хајде ти то докази ,додику и зељки , има да те раскомадају ,сви видимо :мафија зајахала ,појединац је немоцан.

Name

Брод

02.05.2018 22:08

Ста це нама нафта ми имамо фабрику електрицних аутомобила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

03.05.2018 03:50

То ти је слицно као Карадзицева брза пруга закопана и градња трајала неколико сати.Али ето нас није теско обманути ста ли је следеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалитиц

03.05.2018 04:11

Мозда и није спин, ко зна? Мозда послије овог наси министри буду одједном поцели куповати земљу гдје су била испитивања. Људи моји ова област је некад била Панонско море, пуно органских материја распаднутих. Ниста ја невјерујем насим лоповима. Све то усраном мотком по глави треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

03.05.2018 12:28

Зна ли неко колико милиона морамо сад исплатити русима.

ОДГОВОРИТЕ