Славље једино у Црној Гори и БиХ

Први мај се обиљежио и у региону, углавном симболичним протестима синдиката, а са више уранака и роштиљања у природи. Босна и Херцеговина и Црна Гора су једине две земље некадашње Југославије у којима није било ни симболичних протеста, већ само славља у природи.

Босна и Херцеговина 02.05.2018 | 10:08
Славље једино у Црној Гори и БиХ
Како преноси Б92, у Србији је Међународни празник рада обиљежен  традиционалним уранцма и окупљањима у природи, а Савез самосталних синдиката Србије и Уједињени грански синдикати "Независност" су, као и до сада одржали протест у центру града, под паролом "Да плате устану, а млади остану".

Слика која је засјенила све догађаје у Србије је припрема првомајког уранка када је Тањуг снимио младиће који су у понедјељак сјекиром сјекли стабло дрвета у шуми у Коштњаку да би распалили роштиљ. Сјеча шумских стабала је законом забрањена, а предвиђене су новчане казне за то дјело.

У Хрватској је празник обиљежен симболичним протестом Савеза самосталних синдиката Хрватске (С С СХ) и Матица хрватских синдиката под слоганом "За реформе, за људе", а протест је организован са захтјевом за "праведне плате" и боље услове рада, достојанствену старост, квалитетно образовање као основ развоја и будућности, ефикасан јавни здравствени систем доступан свима, ефкасно правосуђе и јавну правду, те враћање повјерења грађана у институције, као и промјену односа према ЕУ и унутар ње, односно Европа за грађане.

У Македонији је 1.мај обиљежен протестом највеће синдикалне организације С СМ, а како су пренијели македонски медији, ново руководство С СМ покушава да уједини највећу синдикалну организацију у земљи. Осим тог синдиката, у Македонији су протествовале и неке невладине организације и удружења захтевајући промену Закона о извршењу, јер сматрају да су стара рјешења и промене које је предложила влада у супротности са интересима социјално угрожених.

Наша држава и Црна Гора су једине двије земље некадашње Југославије у којима неће бити ни симболичних протеста, већ само славља.

Савез самосталних синдиката БиХ одустао је од протеста на Празник рада.

Иако је предсједништво Савеза понудило протесте као једну од опција, већина синдиката под њиховим окриљем умјесто бунта одлучила се за опцију дијељења летака и анкетирања радне снаге о њиховом радноправном статусу.

У Републици Српској, умјесто традиционалног изласка на улице, Савез синдиката РС се одлучио за Четврту посебну сједницу Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске,  која је била посвећена 1.  мају Међународном празнику рада и активностима око закључивања Општег колективног уговора на којој је био присутан и министар рада  и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић.

Чини се како је радницима све потаман, а једина брига коју су они имали овога Првог маја била је временска прогноза те да ли ће пасти киша и данас. Наравно роштиљ је спреман и за данас....

Извор: Бука

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Кико_приједор

02.05.2018 08:12

Радници у БиХ су остали без кворума. Као пред кису само расуло. Све најбоље у западним земљама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

02.05.2018 08:52

Црногорци славили јер И'м се неда радит.Људи лијени И неце да раде хоце да славе.А ста ми славимо празник незапослености хахаха Празник рада радис једино ако си у бајиној странци нема наде за нас сто прије побјеци из овог зла које се зове РС Бих Како хоцес Једно знам обицним људима се не писе добро биједа па хајде.Ово нам је наса борба дала Како реце она пјесма кад смо пјевали Јос дуго ми нецемо запјевати Све док нас ова багра води а ми И'м помаземо у свему сто нам цине упорно их бирамо да би нам узвратили са јос вецом биједом И неимастином

Name

порука 1-маја:

02.05.2018 08:35

ПРАВДА ЗА ДАВИДА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

02.05.2018 10:53

Правда!!!

Name

Синнy Боy

02.05.2018 08:37

Црна Босна и још гора Херцеговина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

02.05.2018 08:37

У српској и нема висе радника...треба синдикат одма укинути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буба

02.05.2018 10:37

Еее јадни народе ста си дизивио!!! Сам себе си унистио!!! Покрао сам себе и убио сам себе!!! Добра работа у рату и после рате!!! Нема ста!!! Све цеститке синдикату и власти насој за 1 мај празник рада!!!!

Name

Радник

02.05.2018 10:52

У Црној гори нема радника а у БиХ нема радника,осим ФК РАДНИК Бијељина.

ОДГОВОРИТЕ