Анализа: Екипа која не воли гостовања...!

Када црвено-бели оду из Пионира - настају проблеми…!

Кошарка 04.05.2018 | 22:20
Анализа: Екипа која не воли гостовања...!
Црвена звезда последњих седмица има много проблема, али један се јавља попут духа и некако се врло често понавља. То је проблем са утакмицама у гостима. Невероватан је податак да је Звезда, евролигашки тим, практично имала изгубљену утакмицу од Тамиша у Панчеву, уз дужно поштовање тој екипи. И сам тај податак нас тера на размишљање - да ли би ситуација била другачија да се играло у Пиониру? Утисак је да би било прилично другачије. 

Генерално, Звезда се ове сезоне много мучила на утакмицама ван Пионира. Показала се као тим који много боље игра пред својим навијачима, него у гостима. Не мора чак та гостујућа атмосфера да буде нешто запаљива, довољно је само да не буде Пионир. А када је још и тежак гостујући терен као што је то у Чачку или Подгорици ту се Звезда топила под притиском.

Тренер Црвене звезде Душан Алимпијевић говорио је после меча са Тамишем о томе како његови играчи „бирају противнике“, односно не показују добру игру против „мањих имена“ прекопута, ако тако можемо да кажемо. Међутим,  тешко је онда објаснити чињеницу да Звезда добије у првом колу Младост с 115:64, а онда одигра како одигра против Тамиша. Није ту баш претерана разлика у „величини клуба и мотивацији“.

Пре делује да је разлика у томе што је Звезда играла против Младости на свом паркету, а против Борца и Тамиша у гостима. И да се Звезда ове сезоне показала као екипа која се не осећа најбоље када мора да игра у туђој дворани.

Доказа је много. Видели смо шта је било у Чачку, видели смо синоћ шта је било у Панчеву, иако су на крају црвено-бели успели да се извуку тројком Стефана Јанковића. То је за сада то што се тиче гостовања у Суперлиги, видећемо како ће се одвијати ствари на следећим гостовањима.



Погледајмо АБА лигу. Звезда је у лигашком делу изгубила и од Цедевите и од Будућности, највећих ривала за титулу, у оба гостовања у Загребу те Подгорици. Чак је и против Морнара у лигашком делу било напето јер је Морнар на почетку меча имао опасну серију. Јесу можда та гостовања долазила после тешких серија у Евролиги. Али то не умањује много проблем...

Управо је Морнар био Звездин противник у полуфиналном мечу Јадранског шампионата. Црвено-бели су славили с 2:1 у серији и до обе победе дошли су играјући код куће. Тај један пораз десио се у Бару. Да је којим случајем Морнар имао предност домаћег терена, Звезда би била у прилично незгодној ситуацији.

Касније је био ред и на финалну серију. Звезда је кискнула у другој утакмици и нашла се у ситуацији да мора да добије барем један од два меча заказана у Подгорици. Није добила ниједан и остала је без титуле на Јадрану. Да је добила барем један имала би шансу да се врати у Пионир.

Опет је Звезда подбацила у гостима. Два меча - два пораза.

Можемо да разговарамо и о Евролиги, иако то такмичење није баш меродавно за ову причу јер је тамо заиста тешко остваривати победе у гостима. Звезда их је ове сезоне имала три (посебно је она против Реала била велика, још су падали мање јаки Олимпија Милано и Валенсија), али је и чињеница да је Звезда од укупно 15 гостовања у лигашком делу Евролиге забележила 12 пораза.

Подсетимо се и учешћа у Купу Радивоја Кораћа у Нишу где Звезда такође није имала домаћи терен, па - између осталог и због тога - добар резултат. Први меч против Борца био је на ивици пораза, касније се Звезда у финалу против Партизана опет слабо снашла ван своје дворане и изгубила је први трофеј ове године.

Дакле, и у Суперлиги Србије, Купу Србије, АБА лиги те Евролиги, Звезда имала доста потешкоћа у утакмицама које је играла у гостима. Чак и оне мечеве у Железнику и Арени није најбоље одиграла. Пионир јој је био једина сигурна кућа.

И то је нешто што ће играчи и пре свега стручни штаб морати под хитно да поправе уколико жели добар резултат и тутулу шампиона Србије. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар