Анализа - ЛШ: Рома се враћа на 4-3-3 против Ливерпула!

Идемо исто као против Барсе, да им дамо рани гол и пролазимо! Ди Франческо се узда у моћ Олимпика, признао грешку из Ливерпула.  "Вучица" се сећа маја '84: Хладна освета! Пре 34 године Рома је на Олимпику изгубила финале КЕШ-а од Ливерпула. Сутра у полуфиналу "вучица" жели освету, али је чека паклени задатак.

Фудбал 02.05.2018 | 00:00
Анализа - ЛШ: Рома се враћа на 4-3-3 против Ливерпула!
Рома чудо сања - Рома чудо и прави.

Од два велика преокрета после три гола минуса у првој утакмици нокаут фазе Лиге шампиона, једно је ауторизовао управо римски тим. И то ове сезоне, кад је после 1:4 у Барселони срушио Каталонце на Олимпику (3:0) и дошао у позицију да преко Ливепрула једним оком гледа ка Кијеву.

Италијани су спремни за још један подухват историјских размера. Налик оном који је пре 14 лета извео Депортиво, кад је после 1:4 у Милану тукао Росонере у Ла Коруњи (4:0).

„Ако хоћете да се такимичите са екипом каква је Ливерпул, морате да постигнете гол што је пре могуће, како бисте изазвали одушевљење навијача и дали им разлог да вас гурају ка успеху. Играмо реванш полуфинала Лиге шампиона пред 70.000 наших људи. Желим да код сваког од њих видим ентузијазам, жељу да превазиђемо сопствене могућности. Буде ли тако, сваки резултат је могућ“, храбри публику Еузебио ди Франческо.

Тренер Вучице је свестан да је пре седам дана на Енфилду погрешио одлучивши да промени формацију у 3-4-2-1, решио је да се врати на 4-3-3 и у што је могуће офанзивнијој варијанти нападне Енглезе. То значи да ће уз Едина Џека, као централног нападача, на једном крилу дејствовати Стефан Ел Шарави, док је на другом дилема да ли почине Турчин Ченгиз Ундер или Чех Патрик Шик. Иза њих тројка на средини терена бићеДанијеле де Роси, Раџа Најнголан и Лоренцо Пелегрини (уместо повређеног Кевина Стротмана), док ће се испред голмана Алисона поређати четворка у саставу: Флоренци, Манолас, Фацио и Коларов.

„Пред нама је утакмица у којој једнаку пажњу морамо да посветимо и офанзивном и дефанзивном делу. Потребно је да ривалу оставимо што мање простора, иако то питање више потенцирају новинари, него што је стварно ствар тактике. Морамо да постигнемо три гола. Разумљиво, ризикујемо да нас Ливерпул ухвати на контре, због чега морамо да будемо пажљиви. Питања о дефанзиви немају превише смисла, ако желите да постигнете три гола то нећете урадити тако што се само браните“.

У Риму прижељкују сценарио сличан оном у коме су савладали Барселону.

„Ливерпул је тотално другачија еклипа. На плану тактике и менталитета. Мање држи лопту за разлику од Каталонаца, напада директно. Једино је иста жеља да направимо чудесан повратак, да урадимо нешто важно. Да могу, копирао бих издање против Барсе, не само у смислу технике, већ психе“.

На крају се Еузебио ди Франческо нашалио на вест да је Јирген Клоп дошао у Рим без првог сарадника Жељка Бувача.

„Да избацим и ја свог помоћника, па да будемо исти“, насмејао се тренер Роме. „То је унутрашња ствар клуба. Не верујем да један члан стручног штаба може да направи разлику на оваквом нивоу такмичења. Ипак нам долази у госте велики тим, који представља вели клуб, са огромном традицијом у Европи“.

Ако су могли да победе Барселону и надокнаде 1:4, зашто не би исто поновили и против "редса", који на Олимпико долазе са огромних 5:2 из прве утакмице одигране на Енфилду?

Чуда се повремено дешавају у животу...

Била би то најбоља освета за чувени пораз у финалу Купа шампиона 1984. године на пенале, када је "Олимпико" плакао док су се гости из Ливерпула радовали.

"Најважније је да будемо као један, да тим функционише као породица. Остало је још 90 минута велике борбе. Верујем да можемо у Кијев", изјавио је стандардни првотимац Роме Белгијанац Рађа Наинголан.

Нападачки трилинг Мохамед Салах - Роберто Фирмино - Садио Мане делује неузастављиво, поготово Салах, који се враћа кући, јер је претходне две сезоне био члан Римљана.

"Знамо да није готово, Рома је у финишу првог меча са два гола показала да не смемо да се опустимо. Долазимо у Рим да одиграмо још једну добру утакмицу и потврдимо финале", изјавио је Салах.

Римљани ће играти у најјачем саставу, са Александром Коларовом у стартних 11, док гости из Енглеске стижу без Алекса-Окслејда Чемберлена, који се повредио у првом мечу и завршио сезону.

Тренер Роме Еузебио ди Франческо је оптимиста.

"Волео бих да направимо резултат као на мечу против Барселоне. Ту не мислим само на резултат, већ на психичку спремност и жељу са којом смо ушли у утакмицу од првог минута, али знам да то није лако. Ипак, верујем да уз подршку публике ми можемо то", рекао је Ди Франческо. 

"Сада играмо са у потпуности другачијим тимом, психички и тактички. Ливерпул не држи много лопту, он игра директан фудбал. Морамо да постигнемо три гола, а то значи да не можемо да играмо испред свог шеснаестарца, морамо да нападнемо. С друге стране то значи да ће бити доста простора за њихове контре, а о томе морамо да мислимо. Имају јако брзе играче напред који лако могу да угрозе наш гол", рекао је тренер Роме. 

Он је позвао навијаче да буду ентузијастични и подрже екипу као против Барселоне.

"Играћемо пред 70,000 људи. Желим да видим ентузијазам, жељу да се направи подвиг. Зато морамо да постигнемо гол што пре, како бисмо додатно 'запалили' атмосферу и дали навијачима додатан разлог да нам дају још јачу подршку", рекао је он.

Реванш меч полуфинала ЛИге шампиона између Роме и Ливерпула игра се сутра од 20.45 сати.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар