Прича: Растанак због којег пулсира Ливерпул...!

Колико ће Бувач недостајати и шта је разлог мистериозног одласка? И да ли заиста има места паници?

Фудбал 04.05.2018 | 23:52
Прича: Растанак због којег пулсира Ливерпул...!
Таблоидни дневници први су забринули скаузерска срца. Јер ретки су такви људи. Држе се по страни, нема их у јавности, не занимају их светла рефлектора, само оно што им покрене крв. А знају посао. Много га добро знају. Уосталом, није случајно сам Јирген Клоп прошлог месеца рекао: “Без њих, не бих радио овај посао. Не бих ни могао. Тако је“.

Мислио је наравно на своје асистенте. Један је Петер Кравиц, кога често назива својим очима. Други је тема овог текста. Жељко Бувач. “Мозак“. Клопова десна рука. Већ 17 година. Познају се и дуже. Још из играчких дана у Мајнцу. Тада је направљен договор који ће изменити модерну историју европског фудбала.

“Обојица смо желели да постанемо тренери и један другом смо обећали: ’Ако ја први добијем посао, водим и тебе. Ако ти будеш први, узимаш мене за асистента’. Он је био први. А то је пријатељство“, рекао је Бувач у интервјуу Дејли експресу из 2016. године.

Није међутим само пријатељство. Није тајна колико је Бувач значајан шраф уКлоповом стручном штабу. И зато су се сви у Ливерпулу пресекли када су таблоиди објавили да српски стратег иде са Енфилда. Клуб је касније смирио тло, саопштивши да су у питању приватни разлози, да Бувач остаје запослен у клубу, али да до краја сезоне неће учествовати у раду екипе.

Приватни разлози? Може то бити много тога. Надамо се само да по среди нису никакви животни проблеми. Али то Ливерпулово саопштење није смирило тензије на острву. Врло брзо су и најпоузданији енглески листови потврдили, мада су каскали за Мирором и Дејли рекордом. И увили све у нешто мање драматично паковање. Али суштина је у следећем: Бувач се већ неко време дистанцирао од тима. Не долази на састанке на којима се прича о тактици. Незамисливо до пре неког времена.

“Разговарамо пре сваког тренинга, после сваког тренинга. Разговарамо пре сваке утакмице, после сваке утакмице. На тренингу, посматрам и ако опазим нешто што мислим да бисмо морали да мењамо, приђем и кажем му то. И онда причамо. ’Зашто ово овако? Зашто оно?’ Али заједно донесемо одлуку. И на тренингу и на утакмици. Ако је неопходно, устанем са клупе и кажем му да нешто није у реду. Не морам да питам за дозволу. Заједно, са Кравицом, имамо шест очију. Тако видиш више него да само један гледа“.

Бувачеве речи из већ поменутог интервјуа. Његова веза са Клопом иде и дубље. Још док су били у Борусији сазнало се да је Ливерпул Бувачев омиљени клуб, гомила извора говори о томе, па се спекулише и да је он имао пресудан утицај на Клопову одлуку да у мору позива прихвати баш онај са Енфилда.

Али, тако близак однос двојице тако темпераментних карактера подразумева и одређене падове. Па на спекулације о новим трзавицама између двојице одговара Рафаел Хонингстајн, угледни новинар и аутор књиге о Јиргену Клопу: “Бринг Тхе Ноисе“.

“Бувач и Клоп су и раније имали огромне свађе, али би се увек помирили. Ово дакле не мора да буде крај приче... Не знам ни да ли је Бувач отишао због свађе, само желим да разјасним да је њихов однос умео да буде буран. Обојица су импулсивни, али се на крају увек врате“, навео је Хонингстајн, уз напомену да је краткотрајан ефекат Бувачевог одласка занемарљив што ће умирити Ливерпулове навијаче два дана пред реванш полуфинале Лиге шампиона са Ромом.

А ако сукоб заиста постоји и ако су у праву сви теоретичари завере који не верују у клупско образложење - јер заиста је чудно да одеш баш на врхунцу сезоне, кад се бориш за највреднији пехар у свету фудбала - шта онда? Највећи број новинара упућених у тематику додуше не помиње сукоб, већ некакво спонтано повлачење Бувача у још дубљу илегалу од оне медијске. И сви се брину да би, упркос Ливерпуловом саопштењу, Бувач могао да оде на крају сезоне. Где? То нико не зна, нити је то могуће сазнати због те повучености српског стратега. До сада је био ненормално лојалан Клопу. Писало се раније, мада та информација није потврђена, да је одбио силне паре које му је нудио Зенит.

Све је још обавијено мистеријом и није ни чудо што Ливерпул пред одлучујуће битке покушава да одложи детаљнију причу о неочекиваном одласку. Уосталом, питање је и да ли је понуда другог клуба разлог? Питање је и да ли ће Бувач уопште отићи? Али највеће питање је да ли ће, ако се то деси, Клоп моћи без свог првог сарадника. Човека који је могао да му супротстави ако је потребно. Човека чије је мишљење уважавао.

“Без њих сам нико. Највећа снага јаких људи је у томе што око себе поставе људе који су содређеним ситуацијама још снажнији од вас. Само несигуран човек то не би урадио“, говорио је Клоп о својим сарадницима прошле године.

Тада и о Холанђанину Јону Ахтербергу, тренеру голмана кога је Бувач наводно добро нарибао новембра 2017. због тога што је у ремију са Челсијем (1:1) био спор приликом комуникације са четвртим судијом приликом увођења Адама Лалане у игру. Лалана је минутима чекао крај аут линије, у међувремену је Челси изједначио. Толико је Бувач био љут да једно време наводно није желео ни да прича са колегом.

И још мало о његовом утицају у екипи.

“Не могу да замислим да Клоп и Бувач раде један без другог. Жељко има дар да чита игру, има сјајне фудбалске идеје и увек тражи нове начине како да игра, чак и како да тренира. Систем 4-3-3 у Мајнцу је био сасвим другачији од оног у Холандији, где имаш централног нападача и два крила. Жељко је желео да играчи стално мењају позиције, да улазе са крила у центар, да се ротирају. Андреј Вороњин је постигао 20 голова за Мајнц (у сезони 2002/2003, прим.аут) зато што га је било свуда по терену. Централни шпиц, десно крило, лево. Противницима је било много тешко да га зауставе. Такве елементе игре видим и сад у Ливерпулу. Затварање, окруживање ривала, лов за лоптом... Све је то почело у Мајнцу. А то је све Жељкова идеја. Он је и осмишљавао тренинге за такав вид игре“, открио је Колин Бел, који је са Клопом и Бувачем радио баш у Мајнцу.

И не, ни ми не можемо да замислимо Клопа без Бувача. Један ум у два тела. Компликован додуше. Понекад и тежак. Али зар нису сви генијалци такви?

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар