Симпсонови оборили рекорд

Канал Фокс емитовао је у недељу 636. епизоду серије о чудној породици Симпсон и на тај начин је оборила рекорд вестерн серије "Гунсмоке".

Занимљивости 01.05.2018 | 11:03
Симпсонови оборили рекорд
Позната цртана серија "Симпсонови" оборила је рекорд по највећем броју емитованих епизода за једну серију на америчкој телевизији, али је први пут суочена с полемиком и критикама да је расистичка.

Канал Фокс емитовао је у недељу 636. епизоду серије о чудној породици Симпсон и на тај начин је оборила рекорд вестерн серије "Гунсмоке" која је имала 635 епизода после 20 година емитовања.

Тај рекорд долази у тренутку прве полемике о серији и односи се на лик Апуа Нахасепимапетилона, управника супермаркета индијског порекла, чији глас позајмљује бели глумац Хенк Азариа од почетка серије.

Глумац индијског порекла Хари Кондабулу снимио је документарни филм, емитован у новембру 2017. под насловом "Тхе проблем њитх Апу" (Проблем с Апуом) у којем осуђује стереотипе повезане с тим цртаним ликом, посебно његов веома јак акценат у говору.

Креатор серије Мет Гренинг, као и Азариа одбили су да се појаве у том документарном филму како би одговорили на питања. 

Азариа је после премијере документарца рекао да има веома занимљиве детаље али продукција чувене серије је одговорила на свој начин у 633. епизоди.

У тој епизоди Марџ Симпсон чита књигу ћерки Лизи у којој се налазе елементи који могу да увреде нечија осећања.

"Шта треба учинити?", упитала је Марџ Лизу која јој је одговорила: "Тешко је рећи. Нешто је покренуто пре неколико деценија и поздрављено као нешто безопасно а данас је политички некоректно. Шта да радимо", каже Лиза окрећући се ка портрету Апуа који јој намигује.

Марџ потом одговара: "Неке ствари ћемо касније решавати или нећемо никако".

Та алузија у епидзоди је повећала полемику до те мере да је Азариа предложио да више не позајмљује свој глас.

Гренинг је касније реаговао рекавши да је поносан на серију и да "живимо у времену у којем људи воле да се понашају као да су шокирани".

Серија "Симпсонови" се емитује од 1989, добила је неколико десетина разних награда и популарна је у целом свету.

У серији која иначе не робује правилима о политичкој нити било каквој другој коректности, појављивали су се гласови познатих личности као што је бивши британски премијер Тони Блер и власник Фокса Руперт Мердок, али се пародија на рачун неких славних личности пародиранима понекад не допада.

Новости
фото:интернет

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Патковаца

01.05.2018 21:13

Непистоји боље серије од њих. Свака цаст мајстору....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требава

01.05.2018 22:06

Шта, само 636 епизода ? Ма нису они чули за "Малу невјесту". ;-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

02.05.2018 10:16

Санта Барбара је имала више од 2100 епизода.

ОДГОВОРИТЕ