Разлике: Радник у Њемачкој и БиХ

Први пут у посљедње три године за 1. мај, Међународни празник рада, у Бањалуци нису организовани протести.

Босна и Херцеговина 01.05.2018 | 09:57
Разлике: Радник у Њемачкој и БиХ
Одувијек је сан људи са овог поднебља био да дођу до запослења у Њемачкој. И за вријеме Југославије, која је, како многи воле рећи, била социјалистички рај, ни превише затворена, ни превише отворена, са  моћном индустријом и производњом, током 60-их и 70-их година прошлог вијека многи су отишли на привремени рад у Њемачку и Аустрију. Отишли су због посла, у нади да ће се за неколико година, када уштеде довољно за ауто или кућу, вратити. Међутим, привремени посао обично је постајао стални, многи су зарадили пензију и никада се нису вратили.

Ни данас ситауција није пуно другачија.

Њемачка је отворила своје границе радној снази са ових простора и наши људи масовно одлазе. Само што данас више не размишљају о повратку.

Поводом обиљежавања 1.маја, Међународног празника рада, жељели смо упоредити права радника у Њемачкој и БиХ. Барем на папиру. 



РАДНО ВРИЈЕМЕ

Њемачка

Отприлике 40 радних сати недељно  износи пуно радно вријеме у Њемачкој, а могућ је и рад на непуно радно вријеме. Максимално седмично  радно вријеме законски је ограничено у просјеку на 48 радних сати.

Босна и Херцеговина

И у Републици Српској и у Федерацији БиХ, радно вријеме се распоређује на пет односно шест радних дана и траје 40 сати седмично

У пракси се, међутим, показало, што је потврдила АНАЛИЗА РАДНОГ ЗАКОНОДАВСТВА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ, да су радно вријеме и његово трајање најчешће кршена права из радних односа од стране послодаваца. 

НОЋНИ РАД, РАД НЕДЕЉОМ И ПРАЗНИКОМ

Њемачка

Као ноћни рад, у Њемачкој се рачуна рад у времену од 23 до 06, у пекарама од 22 до 05. Надокнада за овај рад, на коју се не плаћа порез као на нормално примање, одређује се по сложеном систему у којем је, на примјер, одређено да се сатница плаћа 25 одсто од дневне за рад у интервалу од 20 до 06, док додатак износи 40 одсто на нормалну сатницу ако се почиње посао послије поноћи. 

Сатница се увећава за 50 посто  за рад недељом, за 125 одсто за рад на празник и за 150 посто за рад на тзв. посебне празнике као што су Бадњи дан, Божић и Први мај. Изузев за ноћни, за остали смјенски рад нема посебних надокнада.

Босна и Херцеговина

Рад у времену између 22 сата увечер и 6 сати ујутро идућег дана, а у пољопривреди између 22 сата и 5 сати ујутро, сматра се ноћним радом. Примања за ноћни рад, по закону, су најмање 25% нето сатнице.

Према Закону о раду запосленик има право на повећану плату за отежане услове раде, прековремени и ноћни рад, рад недјељом и празником или неким другим даном за који је законом предвиђено да се не ради. Послодавац је дужан запосленику исплаћивати минимално плату која је предвиђена уговором. Најнижа нето сатница је 1,95 и множи се са бројем сатих у конкретном мјесецу. Прековремени рад није дозвољен малољетним радницима, трудницама, мајкама дјеце до три године живота, самохраним родитељима и тако даље.



РАД НА ОДРЕЂЕНО

Њемачка

Ако је радник пријављен на одређено, овај уговор може да се обнови два – три пута и то у периоду до 2 године. Послије тога, овај уговор мора бити неограничен. Радник након овога може бити отпуштен само у случају вишка радника, и то на основу доказа да је социјално више заштићен у односу на друге раднике.

Босна и Херцеговина

У БиХ је од 2016. године уведено  ограничење трајања уговора на одређено до максимално 3 године,  од дотадашње двије.

ОТКАЗ

Њемачка

У случају отказа, онда када послодавац више не види могућности за даљи ангажман запосленог, постоји законска обавеза да се води рачуна о социјалној димензији, односно мора се прије отказа "направити социјални избор" запослених који њему подлијежу. При томе су главни фактори дужина рада у одређеној фирми, затим старосно доба запосленог, породична ситуација односно питање кога све мора да издржава и евентуална инвалидност запосленог. Отпуштање је незаконито уколико постоји могућност да запослени настави да ради на било ком другом радном мјесту у предузећу. 

Такође, што је дужи радни стаж код неког послодавца, тиме је дужи  и законски отказни рок у случају да послодавац жели отказати радни однос. Отказни рокови такођер могу бити регулисан  и важећим колективним уговором.

Босна и Херцеговина

Послодавац  отказ, уз прописани отказни рок, може дати раднику због економских, техничких или организацијских разлога, ако се не може основано очекивати од послодавца да радника запосли на друге послове или да га преквалификује и доквалификује за рад на другим пословима .

Новим законом, смањена је отпремнина у случају тзв. технолошког вишка радника – са пријашњих 1/3 плате за сваку годину радног стажа код послодавца на максимално 6 просјечних плата

Поред отказа из пословних разлога, када радник својим понашањем није изазвао тај отказ, послодавац може отказати уговор о раду, уз отказни рок, у случају да радник није у могућности да извршава своје обавезе из радног односа, што је увјетовано неком особином радника (особно увјетовани отказ) због које није у могућности да извршава своје обавезе из радног односа.

ОТКАЗ- ТРУДНИЦЕ, МАЈКЕ 

Њемачка

Посебну заштиту од отказа уживају, труднице и мајке у радном односу у раздобљу од четири мјесеца након порођаја, запосленици на породиљском боловању и особе с тешким инвалидитетом.

Босна и Херцеговина

У односу на раније законско рјешење новим ентитетским законима  је предвиђено да послодавац не може жени, односно раднику отказати уговор о раду, ако се се користе неким од сљедећих права: за вријеме трудноће, кориштења порођајног одсуства, те за вријеме кориштења права на рад са половином радног времена након истека породиљског одсуства, рада са половином пуног радног времена до три године живота дјетета-ако је дјетету потребна појачана брига и њега према налазу надлежне здравствене установе, као и за вријеме кориштења права на одсуство ради дојења.



ОТПРЕМНИНА

Њемачка

Отпремнина, ако је поштована тражена законска процедура, износи половину мјесечног прихода за сваку годину проведену у преудузећу.

Босна и Херцеговина

У БиХ је  прописано да се висина отпремнине утврђује општим актом и уговором о раду и зависи од дужине рада радника код послодавца, а износи најмање у висини једне трећине нето просјечне мјесечне плате радника исплаћене у посљедња три мјесеца прије престанка уговора о раду за сваку навршену годину рада код послодавца. Отпремнина не може бити већа од шест просјечних мјесечних плата исплаћених раднику у посљедња три мјесеца прије престанка уговора о раду.

БОЛОВАЊЕ

Њемачка

Послодавац исплаћује накнаду у висини пуне плате за вријеме боловања у трајању до шест седмица.

У случају дуже болести  накнада се прима са Завода за здравствено осигурање у износу од 70 посто плате. Код приватних осигуравајућих друштава за здравствено осигурање примјењују се различита правила за одређивање накнаде за боловање, стога је потребно распитати се  директно код припадајућег осигуравајућег друштва.

Босна и Херцеговина

У ФБиХ новчану накнаду за боловање исплаћује послодавац за првих 42 дана одсутности на послу због болести, док се за исплаћене накнаде дуже од 42 дана боловања може рефундирати од релевантног фонда здравственог осигурања. Минимални износ те накнаде је 80 посто плаће конкретног запосленика.

Послодавац за боловање дуже од 42 дана, такођер, исплаћује исти минимални износ накнаде, с тим да се од фонда никада не може рефундирати за цјелокупне исплаћене износе накнада плата, већ само за износе 70 – 80 посто од просјечне нето плате у ФБиХ.

У РС Фонд здравственог осигурања исплаћује накнаду плате од 70% до 90% од основа. Накнада плате у износу од 70% исплаћује се када је узрок боловању болест или повреда; медицинско испитивање; њега обољег члана породице. Накнада плате у висини од 90% исплаћује се у случају да је боловање посљедица заразне болести и у случају даривања органа и ткива.



ВЈЕНЧАЊЕ, СМРТ ЧЛАНА ПОРОДИЦЕ

Њемачка

За сопствено или вјенчање дјеце добија се један дан плаћеног одмора, као и за златну и сребрну свадбу родитеља. 

У случају смрти најближих чланова породице добијају се два дана, а уколико је одлазак на погреб скопчан са дужим путовањем у договору са послодавцем, могуће је добити и додатне дане. 

Босна и Херцеговина 

Радник има право на одсуство са рада уз накнаду плате до седам радних дана у једној календарској години - плаћено одсуство у случају: ступања у брак, порођаја супруге, теже болести и смрти члана уже обитељи, односно домаћинства, у складу са колективним уговором, правилником о раду и уговором о раду

БОЛОВАЊЕ ЗБОГ ЊЕГЕ ЧЛАНА ПОРОДИЦЕ 

Њемачка

Када су болесна дјеца, родитељи имају право на одсуство са посла, и то до 10 дана годишње по дјетету, за троје дјеце максимално 25 дана годишње. Самохране мајке или очеви добијају 20 дана по болесном дјетету годишње, максимално 50 дана за троје дјеце.

Послодавцу се мора доставити атест дјечијег љекара, а за вријеме тог одсуствовања са посла запослени не добија примање од послодавца, већ од здравственог осигурања. Да би се од здравственог осигурања ова накнада добила потребно је и да обољело дијете не буде старије од 12 година, те да у домаћинству не живе особе које би могле да преузму његову његу. Накнада износи 70 посто бруто примања, максимално пак 90 посто нето плате запосленог.

Босна и Херцеговина

У Републици Српској се  због његе обољелог члана уже породице млађег од 15 година родитељ  има могућност да користи 15 дана боловања по том основу у току једне календарске године. Уколико је обољели члан уже породице старији од 15 година,  осигураник може да буде на боловању због његе тог члана породице најдуже до 7 дана у току једне календарске године. 

У случају тежег обољења дјетета до навршених 18  година живота, другостепена комисија за оцјену привремене неспособности за рад може, на приједлог здравствене установе у којој се дијете лијечи, као и упутнице овлашћеног доктора породичне медицине, предложити боловање 

А у пракси проведба закона изгледа овако:

НАЈЧЕШЋА КРШЕЊА ПРАВА РАДНИКА У ЊЕМАЧКОЈ

Најчешћа кршења закона у Немачкој су између осталог прековремени рад и откази.

НАЈЧЕШЋА КРШЕЊА ПРАВА РАДНИКА У БИХ

„Што се тиче кршења права радника, највећи број се односи на неуплаћивање доприноса и назаконите отказе. Такође, велики број грађана се жали на проблеме са послодавцима, злостављање-мобинг на радном мјесту, прековремени рад, те рад на црно и непријављивање радника од стране послодаваца. Такође, нису ријетки случајеви дискриминације при запошљавању, незаконитом отпуштању трудница или радника на боловању“, рекли су нам у Удружењу Ваша права БиХ.

Извор: Бука

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Мобинг као Допинг у БиХ

01.05.2018 08:10

Јел зна неко дали по новом закону у РС радник има право на један плацен слободан дан за крсну славу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даки

01.05.2018 08:27

Према члану 9. Закона о празницима РС, имаш право до два дана плаћеног одсуства у току календарске године за остале вјерске празнике који нису дефинисани у том закону, а у шта спада и крсна слава.

Name

па ја

01.05.2018 08:41

Има два дана

Name

Свезналица

01.05.2018 08:50

Има право на два дана плаценог одсуства за задовољавање трдиционално вјерских потреба,тј. за славу.

Name

дојч

01.05.2018 10:01

Поредити БиХ са Њемачком нема смисла, ниђе везе. Можда би се могло направити нека паралела стања на просторима еx YУ, то је већ реалније. По мени Словенија Бр.1, потом Бр.2 Хрватска, Хрватску спашава туризам иначе економски доста стагнирају и назадују, Бр.3 Црна Гора, Бр.4 БиХ упркос тешком ратном страдању, Бр.5 Србија, Србија има мању просјечну плату од БиХ, Бр.6 Македонија, ја не знам шта је сњима, у Македонији практично није било рата али су економски на дну бивше еx Yу. Најсиромашнији су РС ентитет у БиХ ту је негдје и Косово, можда је Косово јаче због велике дијаспоре.

Name

Вук

01.05.2018 08:19

Ста ви поредите Њемацку и БиХ...нема нигдје пара за набрати у свакој нор дрзави да би зарадио морас да радис и да се трудис...у Њемацкој ко хоце ради па заради несто...у БиХ 70% људи ради да презиви...у томе не највеца разлика...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:Вук

01.05.2018 09:10

Па о томе ти цланак и говори...у Њемацкој радис 8 сати дневно, и имас редовну плату 2000 ЕУР а у Босни код приватника радис 8-10 сати дневно, плус обавезан неплацен рад суботом и добијес плату 300ЕУР. Јел ти сад мало јасније?

Name

за ре Вук

01.05.2018 09:58

2/3 насих радника кпји сада долазе у Њемацку немају 2000 еура нето плату.Немојте се фрљати цифрама.Мислим да је за такве раднике просјецна плата око 1500 еура за 8 сати рада,од тога за редовне мјесецне расходе му треба минимално 1000 еура,па ако сам ради и има фамилију није му ниста боље него код нас.

Name

Ре: За Ре Вук

01.05.2018 16:51

Ти прицас о онима који су јуце сисли с аутобуса у Њемацкој отворили огласе, па за 20 минута добили посао од 1500 ЕУР као нпр возаци брзе посте?! Јел знас колико има радник у Мерцедесу који ради 2 године? Не знас. А сто се тице срана и разије...јели то у босни раднику плаца дрзава? Ајд' не лупетај.

Name

дзоо

01.05.2018 09:09

Привати те се мотике не мудруј те.Нема љеба док не засуцес рукаве и запљујес у дланове.Сви који казу нема посла лазу огромна земља зараста у коров.Ја од пољупривреде зивим 5 ектара земље имам просецну плату од 11000 км а ви ловите вестице и нек немате љеба за јест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Дзоо

01.05.2018 10:03

Браво,Свабо казе:"Како неко мозе бити гладан,односно сиромасан поред властите земље,ја му казем да мозе код нас,он казе,извини,ви сте онда лен народ,мислим да је управу.'

Name

Ре:Доо

01.05.2018 19:56

Лупетас ти да радис на њиви и зивис од земље. Зивис ти, али од тудјег рада, док ти лелемудас негдје у ладовини и паметујес о хљебу и мотики на порталима. Ајде на сери.

Name

Улица и мотка

01.05.2018 09:30

То је приватлук мафијашлук за који су се радници борили и изборили, е па сада ужвајте у приватлуку мафијашлуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пословодавац

01.05.2018 10:08

У Босни већа права има радник него у Њемачкој. У Босни кад радник добије отказ он одма тузи пословодавца и тражи надокнаде и колективног уговора. Судови усвајају тужбе јер адвокати и студије су корумпирани и обично такве фирме оду у стецај након исплата радницима јер судски вјештаци вјештаче ко им висе да испод стола. Ја сам након овог ј......г система отишао у стецај и пропадамо сва имовина сто сам радио 20 година у Њемачкој .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Послодавац

01.05.2018 16:41

И колико се то радника обогатило у БиХ сто су тузили газде на суду? И колико је то газда испистовало пресуду према раднику? Ниси ти пропао сто те ко фол неки радник тузио, вец ти знас врло добро засто си пропао...

Name

Деwац

01.05.2018 15:44

и Ста сте упоредили Африку и Лондон

ОДГОВОРИТЕ