ШПА: Ово је ТА година - Бетис бољи од Севиље!

Бетис преокренуо против отписане Малаге! Фудбалери Бетиса победили су Малагу после преокрета са 2:1 у дуелу којем је затворено 35. коло шпанске Примере.  Победом над Малагом, "зелени" из Севиље обезбедили групну фазу Лиге Европе, док највећем ривалу, екипи Севиље, предстоји грчевита борба за Европу.  Добро дошао назад, Бенито! Бетис после четири године поново у Европи! Малага то једноставно није могла да спречи.

Фудбал 30.04.2018 | 23:23
ШПА: Ово је ТА година - Бетис бољи од Севиље!
Бетис је наставио сјајну сезону против екипе која је давно испала, али која је прва стигла до вођства на стадиону ‘Бенито Виљамарин’ у Севиљи.

Госте је у вођство довео Ен-Несири у 20. минуту, да би само четири минута касније зелено-бели стигли до изједначења – стрелац је био Дурмиси.

Потпуни преокрет и тријумф Бетису донео је Фабијан Руис у 73. минуту.

Након овог тријумфа Бетис се учврстио на петом месту са 59 бодова, док је Малага остала на само 20.

Процењује се да ће зарадити око 15.000.000 евра, али није само до пара. Никада ни нису - бар не у последњих 80 година - могли да се на зелено-белој страни Севиље подиче да су резултатски успешнији од љутог градског ривала, али ово последњих сезона? Тешко је било Бетисовим навијачима да гледају комшије како се шепуре у Европи. И сада су коначно дочекали и они. Победом над већ прежаљеном Малагом од 2:1 изабраници Кикеа Сетјена и математички су оверили пласман у Лигу Европе! Први пут после сезоне 2013/2014.

И то директно! Нема малтретирања по квалификацијама. Заслужили су. Целе сезоне играју феноменално, на гол више, утакмице на чувеном стадиону “Бенито Виљамарин” у просеку посматра по 45.000 људи што Вердибланкосе сврстава на високо четврто место на листи најпраћенијих клубова Примере. Нема ту нико шта да приговори. Бетис је ову прибилегију сам изборио, а већ смо писали - тешко оном ко на њих на лети у Лиги Европе.

Ако Кике Сетјен остане, доведе се још пар играча - а помиње се да се из Реала враћа Дани Себаљос - могао би Бетис као Севиља некад да нападне и сам пехар.

Што се тиче ове данашње утакмице, далеко од најбоље Бетисове. Штавише, запретила је Малага лепим голом талентованог Мароканца Јусефа Ен-Несирија, али шта вреди када су сами све и упропастиле комшије из Андалузије. Велика одбрамбена грешка Роберта Розалеса дозволила је Ризи Дурмисију да изједначи резултат на 1:1, да би после дугог мучења Фабијан Руиз у 74. минуту испустио стрелу са 20 метара за  коначних 2:1. 

Прокључао је "Бенито Виљамарин".

Сад да се прослави. И још ако Севиља не успе да се домогне седмог места - до шестог ће тешко - ето разлога да се Бетисови навијачи проведу као ретко кад.

Ретке су године када зелено-бели до Севиље изађе из црвено-беле сенке и може да се похвали на крају сезоне да је имао успешнију сезону.

Ово је та година!

Бетис се победом 2:1 над "фењерашем" Малагом у мечу 35. кола шпанске Примере учврстио на петој позицији на табели са 59 освојених бодова.

Екипа Кикеа Сетјена морала је добро да се помучи против већ отписане Малаге, која је након победе над Реал Сосиједадом желела да бар још једном обрадује своје навијаче пред пут у нижи ранг.

Одбрана домаћих није деловала претерано сигурно у понедељак увече, а њене слабости искористио је у 20 минуту Ен Несири. Нападач Малаге једноставно је побегао домаћим штоперима, а онда прецизним ударцем затресао мрежу за 0:1.

Овај резултат стајао је на семару тек четири минута. Росалес је у свом шеснаестерцу направио катастрофалну лопту и лопту једноставно оставио Дурмисију који је рутински погодио за 1:1.

Бетис се мучио све до 73. минута, а онда је Фабиан примио лопту испред противничког шеснаестерца, наместио се корак, два и распалио у доњи десни угао Малагиног гола - 2:1!

БЕТИС - МАЛАГА 2:1 (1:1)
/Дурмиси 24, Фабиан 73 – Ен Несири 20/

Зелено-плави су тако зацементирали место у Лиги Европе јер седмопласирани Хетафе има десет бодова мање, а највећи ривал, екипа Севиље има 48 бодова, уз утакмицу мање.

Чак и да изгуби у Билбау, па и у градском дербију против Севиље, Бетис у посљедњем колу игра против аутсајдера Леганеса па је готово сигурно да ће завршити изнад Севиље, први пут после пет година.

Те 2013. године Бетис је завршио седми, док је Севиља била девета, а оба клуба профитирала су избацивањем Малаге из европских такмичења због непоштовања финансијског фер-плеја.

Бетис је уместо у треће коло квалификација за Лигу Европе ишао директно у плеј-оф, а Севиља се нашла у квалификацијама захваљујући пропусту Малаге, али и чињеници да осмопласирани Рајо Ваљекано није испунио услове за евро-лиценцу.

Прије сезоне 2012/13 претходни пут Бетис је завршио сезону у Примери испред Севиље у сезони 2004/05. Била је то најбоља сезона у историји клуба, послије оне шампионске 1934/35. Бетис је те 2005. године завршио на четвртом мјесту у Примери и изборио пласман у Лигу шампиона гдје је касније завршио такмичење у групној фази као трећи у групи, иза Ливерпула и Челсија. Исте сезоне Бетис је освојио и трофеј Купа Краља, други у историји.

Зелено-бели су тада стигли до осмине финала Лиге Европе у којем их је избацила управо Севиља. Екипа коју је тада са клупе предводио Унај Емери, а на терену Карлос Бака, Иван Ракитић и Кевин Гамеиро надокнадила је 2:0 из првог меча, а потом на пенале прошла у четвртфинале.

Испоставиће се, Севиља ће те године освојити Лигу Европе и започети трогодишњу доминацију у овом такмичењу.

Петоструки освајач Лиге Европе ове године је разочарао навијаче, због чега је смењен тренер Винћенцо Монтела, а уколико се Севиља не пласира у Европу то ће бити тек други пут у 14 година, након сезоне 2011/2012.

На другој страни Бетис већ може да почне са припремама за Европу, и то само три године након играња у Сегунди.

Зелено-плави су испали 2014. у нижи ранг, али су се експресно и ефектно вратили као првопласирана екипа Сегунде. И тада, као и 2011. године у Примеру их је вратио тренер Пепе Мел.

Након отказа Пепе Мелу због серије лоших резултата у Примери Бетис је "лутао" са Хуаном Мерином, потом Густавом Појеом и Виктором Санчезом, све док прошлог лета на клупу није стигао Кике Сетјен.

Уследила је одлична сезона, на чијем почетку је било успона, попут победе 1:0 над Реал Мадридом на Сантјаго Бернабеу, али и падова, попут пораза 3:6 од Валенсије код куће.

Бетис, међутим, игра сјајно овог пролећа и серијом од седам победа која је "паузирана" тек ремијем са Атлетико Мадридом у прошлом колу зелено-бели су стигли до петог места и пласмана у Лигу Европе.

У међувремену савладан је и највећи ривал, и то "петардом“ на Санчез Пицуану!



Сетјен је очигледно одлично сложио екипу у којој су имена попут Андреса Гвардада, Ријана Будебуза, Сантабрије и Кристијана Теља. 

Треба напоменути да важну улогу у тиму имају и играчи који су поникли у овом клубу, попут искусног и помало заборављеног Хоакина и најбољег стрелца Серхија Леона, који се прошлог лета вратио у матични клуб из Осасуне.

Можда је управо то донело "хемију" захваљујући којој је у Севиљи ово ипак година Бетиса.

РЕЗУЛТАТИ 35. КОЛА:

Еспањол - Лас Палмас 1:1 (0:1)
/Морено 76 - Каљери 29п/

Сосиједад - Атлетик Билбао 3:1 (2:0)
/Сан Хозе 15аг, 54аг, Ојарзабал 36 - Гарсија 59п/

Реал - Леганес 2:1 (2:0)
/Бејл 8, Мајорал 45 - Брашанац 66/

Виљареал - Селта 4:1 (3:1)
/Бака 13, 35, 38, Кастиљехо 90+3 - Систо 34/

одиграно у петак:

Леванте - Севиља 2:1 (1:1)
/Рођер 19, Моралес 74 - Фернандез 16/

у недељу:

Хетафе - Ђирона 1:1 (1:1)
/Дедхио 18 - Стуани 45/

Алавес - Атлетико Мадрид 0:1 (0:0)
/Гамеиро 78п/

Валенсија - Еибар 0:0

Депортиво - Барселона 2:3 (1:2)
/Перез 40, Чолак 64 - Кутињо 7, Меси 38, 82, 85/

у понедељак:

Бетис - Малага 2:1 (1:1)
/Дурмиси 24, Фабиан 73 - Ен Несири 20/

ТАБЕЛА: Барселона (-1) 86, Атлетико М. 75, Реал (-1) 71, Валенсија 67, Бетис 59, Виљареал (-1) 54, Хетафе 49, Севиља (-1) 48, Ђирона 48, Сосиједад 46, Селта 45, Еибар 44, Алавес 41, Атлетик Б. 40, Еспањол 40, Леганес 40, Леванте 40, Депортиво 28, Лас Палмас 22, Малага 20.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар