Корупција цвјета, тужилаштва ћуте

Према Индексу перцепције корупције за 2017. годину, БиХ се налази на 91. мјесту од укупно 180 земаља у свијету, показују податци Транспаренси интернешнела БиХ. Друга истраживања показују да тужилаштва у БиХ највише оптужница за коруптивна дјела подижу за злоупотребу положаја и друга ситнија дјела, док је највише ослобађајућих пресуда забиљежено у предметима високе и системске корупције.

Босна и Херцеговина 30.04.2018 | 22:59
Корупција цвјета, тужилаштва ћуте
БиХ је огрезла у корупцији, а одговора Тужилаштва скоро да нема, сагласни су у невладином сектору.

Ми имамо и могућност, и капацитете, али немамо заинтересовано правосуђе да се тиме бави. Они су кључни и главни кривци за то. То је зато што су на та мјеста политички постављени људи који су задужени да се ништа не ради, поручио је Елдин Карић из "Акаунта БиХ".

Из ЦИН-а БиХ наглашавају да су уочили да се веома мали број случајева оконча до краја, да се још мањи број оконча осуђујућом пресудом, а чак и тај мали број предмета касније бива ревидиран тако да осуђеници бивају помиловани или да су им казне скраћиване.

"Након одласка Горана Салиховића очекивало се да ће наступити један период побољшања, али су резултати контра тога. У прошлој години већина оптужница је подигнута у децембру, а трећина је чак враћена на дораду. То се дешава када се не ради, односно да се ради само да би се испунила норма", каже Денис Џидић из БИРН-а БиХ.

"Мислим да је свима јасно да смо ми у власти 5-6 породица, политичких лидера, политичких партија. И може им се. Ко ће им шта? Ево чак и овдје помињани Горан Салиховић. Мислим да чак он прима плату, а не ради", истакла је Џенана Алађуз из Фондације “Инфохаус”.

Све почиње и завршава се у политичким партијама које су на власти.

"Бићу слободан па ћу рећи да то нису политичке партије, већ интересне скупине, а неке су чак криминалне организације", јасан је Карић.

"Правосудни апарат се користи за нека међустраначка сукобљавања. Видите методе које се користе...од бацања бомбе до премлаћивања. То су класичне мафијашке методе које се користе у данашњем политичком животу Босне и Херцеговине", рекао је Ермин Затега из ЦИН-а БиХ.

Иако се државни апарат хвали како БиХ има веома добар закон о заштити особа које пријаве корупцију, резултати изостају. Посебно је мали број државних службеника који су пријавили корупцију, поручили су из невладиног сектора за РСЕ. Од скоро 29.000 службеника, свега неколико посто се одлучило на овај корак.

"Има више разлога зашто је то тако. Колико је њих од 29 хиљада добило посао регуларно, а колико преко штеле? Други разлог је страх јер државни службеници немају повјерење да ће их институције заштитит. Трећи разлог је елементарно непознавање", навела је Алађуз.

Она је напоменула да је у Републици Српској урађен закон о заштити свих грађана, не само службеника, али да за сада нема неки велики одзив.

"Толиком владавином ових странака је толико урушен јавни сектор и запосленост толико зависи од државног апарата, да је тешко очекивати од грађана да пријављују корупцију исто колико је тешко очекивати да не носе нешто доктору иако знају какав је, јер је он једини којем они имају приступ", подвукао је Џидић.

Тренутно најјачи вид борбе грађана против корупције у БиХ, је одлазак из БиХ, а како ствари стоје – ријечи “одлазим, јер ми је доста”, биће све учесталије и све гласнији.



(РСЕ/БН телевизија)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Б.Лука

30.04.2018 21:33

Поштована г.ђо! Докле год се не изврши комплет смјена корумпираних кадрова у Окружном суду и ок тужилаштву Бања Лука немојте позивати грађане да пријављују корупцију. Нажалост ОХР је саучесник у стварању корумпиране дрзаве БиХ и њених ентитета, скупа са Тегелтијом и његовим фамозним ВСТВ БиХ.Вјерујте то тврдим на основу личног искуства.Идите својој кући То је најбоље и за вас и за нас обесправљене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кпд Фоча

01.05.2018 07:21

Довољно је само да видите шта има мој директор Синиша Гољанин.За 2 мандата човјек само није успио да украде зрак из кпд_а Фоча!Свако запослење чувара од 12-15.000 км.40 % узимао ин остатак Селман.Селман га још увијек и држи само због тога да може још увијек да узима.Само њега посјетите и ето почетка лраја за обојицу!

Name

Неписмена Славица Матијаш

30.04.2018 21:54

Додиков тужилац Неписмена Славица Матијаш годинама узима новац и то ради потпуно отворено,а много их је као Славица Матијаш,неписмених и корумпираних под Додиковом чизмом, изједају правосуђе како Лакташки џепарош не би одговарао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицк

01.05.2018 03:05

Др Никола Спириц, апсолутни сампион корупције, и даље сједи у удобној фотељи умјесто у затвору. Змаци, правосудје је дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС БЛука

01.05.2018 04:15

Еко топлана,РУПА и регулациони планови корупција невиђених размјера у БЛуци. Али Туźилаштво шути,Сипа шути ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФУЈ

01.05.2018 04:47

Знаци да је БиХ криминална дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

01.05.2018 04:54

Да влада Душанов закон неби ми у РС имао ко воде додати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

01.05.2018 05:34

Главни кривци су ухљеби у градским и ентитетским институцијама, сједе у канцеларијама и не раде ништа а плате им се обезбјеђују кредитима које враћају сви грађани. Само откази за прекобројну а апсолутно неспосбну и непотребну администрацију доносе напредак овој држави. Без тих радикалних рјешења нам нема напретка, или смањење броја ухљеба или ће апсолутно сви који могу отићи трбухом за крухом. Један од милион примјера је нпр. министарство здравља рс-е, они као нешто раде а коначан резултат њиховог рада је wц на Бањалучкој хирургији, они су ти који добијају плате да стварају услове у здравству у којима раде здравствени радници. Неспсобност, непотизам, запошљавање страначких војника нам је дошло главе... Али, и они ће се суочити са тим, створили су звијер ћутањем и гледањем свог посла, прије или касније ће та звијер и њих напасти... Такво је стање у апсолутно свим министарствима, агенцијама, институцијама које се финансирају новцем пореских обвезника....ако не они, сигурно ће њихова дјеца платити цијену за зло које су нам учинили. Могу разумјети (али не и оправдати) засто то раде милоКрад, жељка, пар министара, узели су милионе...али заиста не могу разумјети да људи уништавају будућност својој дјеци због плате од 800 до 1200км

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грешник

01.05.2018 05:48

У свим структурама власти јад до јада. Не могу да схватим психологију ових што нам причају најљепше приче а краду наше у толикој мјери да смо постали најсиромашнији народ. Је ли могуће да постоје такви (не)људи који хоће узети све за себе а други могу и да умиру од неимаштине. И молим вас још на својој тв РТРС износе толико бриге за народ да би се многи лаковјерни радо вратили у такву напредну Земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мектиц

01.05.2018 05:56

Помињацете ме господо и цитирати али можда буде касно. говорио сам гдје су највећи криминал корупција и нерад није било адекватне подршке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доо

01.05.2018 08:06

УИО=КРИМИНАЛ-КОРУПЦИЈА-РЕКЕТ-МАФИЈА-АПАРТХЕЈД

Name

Боxон

01.05.2018 07:04

БиХ није огрезла у корупцији, БиХ је корупција. То су различите ријечи истог значења. Биће боље кад се формира независно тијело за борбу против корупције које ће бити изнад других министарстава, и које неће бити под утицајем политике, премијера...

ОДГОВОРИТЕ