Видљива похлепа власти за новцем

"Углед већине институција на свим нивоима је урушен. Њега су великим дијелом срушили и посланици који не могу да обуздају похлепу за парама", казао је у интервјуу ЕуроБлицу председавајући Представничког дома БиХ Младен Босић (СДС).

Република Српска 30.04.2018 | 13:31
Видљива похлепа власти за новцем
"Шта грађани да мисле када посланици узму огромне отпремнине за одлазак у пензију, а онда сутрадан поново заснују радни однос у Парламенту? 

Или када траже да им се из буџета плати одлазак на бањско лијечење, а имају примања преко пет хиљада КМ", казао је Босић, наводећи да у томе, иако има и других, предњаче посланици СНСД-а.

Коментаришући промјене Изборног закона, Босић наглашава да су позиције међу Бошњацима и Хрватима по питању избора чланова Председништва БиХ и Дома народа Федерације БиХ толико удаљене да је тешко очекивати да се може наћи договор. 

"Проблем је што је Уставни суд поништио једно решење, а да није усвојено друго. То само говори колико је опасно разваљивати Дејтонски споразум, јер је скоро немогуће постићи консензус око било којег новог системског рјешења", рекао је Босић.

Мишљења је да нас чека изборна криза која би могла блокирати формирање нове власти. 

"Још једном се показало да Уставни суд својим одлукама продукује кризе у БиХ, јер су се од тумача Устава претворили у некога ко мијења његове одредбе", рекао је Босић.

Када је у питању увођење скенера и тврдње појединих странака да би се помоћу њих могли „креирати" резултати избора, Босић каже да када је видио колико су СНСД и ХДЗ спремни на све, па и да блокирају рад Дома народа да се не усвоје промјене које би омогућиле регуларније изборе схватио да је то неопходно. 

"Од изборне корупције и крађе креће системска корупција у свим другим областима. Сви смо видели ону слику када на посљедњим изборима у Русији Путин убацује свој гласачки листић у скенер, а то се ради и у многим другим државама", казао је Босић.

Мишљења је да су у праву они који тврде да би се помоћу скенера могли ''креирати'' резултати избора, али је то, како наводи, много лакше надзирати и спријечити него разрађене системе крађе који годинама функционишу овдје. 

"Сви знамо за то, али институције, прије свега тужилаштва и полиција, не интервенишу да се не замјере корумпираним политичарима. Мислим да је ту главни проблем", казао је Босић.

На питање како гледа да владајућа коалиција у Републици Српској још увијек није изашла са кандидатом за предсједника Републике Српске, Босић је одговорио да СНСД функционише тако да ће кандидат бити онај кога Милорад Додик одреди, а његов избор је сигурно, како каже, Жељка Цвијановић. 

"Она му је безрезервно лојална и то је и био разлог зашто је постала премијер Републике Српске, а не њена способност или стручност за ту функцију. Једина могућност да она не буде кандидат је да толико лоше стоји код гласача да и Додику постане јасно да је не може прогурати", сматра Босић.

По њему, зато Додик одлаже званичну одлуку око кандидата надајући се да ће рејтинг Цвијановићеве скочити.

"То је мало вјероватно, а сљедећи Додиков проблем је и како наћи друго име које би имало шансу против Вукоте Говедарице", нагласио је Босић.

Одговарајући на питање да ли унутар Савеза за промјене постоје трзавице након ултиматума из НДП да њихов лидер Драган Чавић треба бити кандидат за премијера РС, Босић каже да начин на који поједнини људи око Чавића износе ставове који имају форму ултиматума, свакако не доприноси хармонији унутар Савеза за промене.

"Надам се да ће схватити да уколико не побиједе кандидати СЗП за појединачне функције, неће имати ништа да деле нити траже. Прво скочи па реци хоп. Али мислим да то није питање такве природе, да се не може наћи прихватљиво рјешење за све", навео је Босић.

На констатацију да постоје поједина тумачења да је недавна посјета Валентине Матвијенко БиХ заправо „тестирање" ривалства између Русије и Запада у БиХ и на Балкану, Босић је одговорио:  

"Тачно је да су велике политичке и војне силе присутне овдје и да се води нека врста битке за утицај", казао је Босић, наводећи да га то брине и сматра да је то велика потенцијална пријетња за стабилност у региону. 

"Ваљда смо кроз историју могли научити да када се велики играју на нашем терену то увек пуца преко наших леђа", казао је Босић, илуструјући то примјером да "када се слонови играју ту страда трава".

"Дешавања у Сирији су подсјећање да је то тако. Да смо паметнији своје проблеме би рјешавали сами у договору и разумјевању међусобних интереса. Нажалост, очигледно да нисмо довољно паметни и видљиво је да поједини политичари увлаче стране силе како би ојачали личне позиције, без обзира на опасности које из тога могу произаћи", закључио је Босић.

(БН) 

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

БОБА

30.04.2018 11:43

ГОСПОДИНЕ БОСИЋ ФАЦЕ ДА НЕ КАЖЕМ ОЧИ СУ ОГЛЕДАЛО ДУШЕ , МОЗАК СЕ НЕ МОЖЕ УШМИНКАТИ СВЕ СЕ ВИДИ СВЕ СЕ ЗНА.ТО СЕ ВИДИ И КОД ЈЕДНОГ ДЈЕЛА НАРОДА .ЗБОГ НОВЦА КАО ДА ЋЕ ВЈЕЧНО ЖИВЈЕТИ МИСЛЕ ДА СУ НЕШТО БИТНИЈИ ОД ДРУГИХ.АЛИ КО ИХ ПОСМАТРА ОНИ ТУМАРАЈУ НЕ ЗНАЈУ ШТА ПРИЧАЈУ ВАРАЈУ ИДУ У ЦРКВУ У СТВАРИ НЕ ЗНАЈУ ГДЈЕ СУ ДОШЛИ НИ ГДЈЕ СУ ПОШЛИ. СВЕ ЈЕ ШМИНКА СВЕ ЈЕ ЛАЖ ТО ЈЕ ХУЛЕЊЕ НА КОМШИЈУ ПРИЈАТЕЉА А ДА НЕ КАЖЕМ НА БОГА ПОЗДРАВ ЗА ВАС ПРАВДА ЗА ДАВИДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

30.04.2018 12:04

Босиц је памезан цовјек. Логицно и добро говори. Не знам колико мисли то сто говори а фали му политицке харизме као и вецини политицара.

Name

хапy енд

30.04.2018 11:47

Хало момци, мислим да је досло вријеме да затворите радњу и угасите свијетло за собом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руни

30.04.2018 11:48

Без скенера и нису избори таксирају довлаце народ уводе гласају за њих само покрити камерама

ОДГОВОРИТЕ
Name

тб

30.04.2018 11:53

Један прави политичар на овим просторима.Одмјерен мудар и врло поштен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бансхее

30.04.2018 14:32

Тачно. Подржавам!

Name

без затвора ниста!

30.04.2018 11:55

Тако је Босицу, само остро са овом багром. Да је батина изасла из васпитног раја знамо сви, ипак хвала за ову добронамјерну реторику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго Модрица

30.04.2018 12:18

Вукота је велики проблем СНСД-у, они једноставно незнају кога предлозити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВД

30.04.2018 13:23

Дај друже не лупај.Да су хтјели бар Иванића или неког другог његовог калибра да кандидују , овако ништа,још 4 године иста прича.

Name

ре вд

30.04.2018 14:08

Вама нико не мозе угодит, да је Иваниц кандидат за предсједника, рекли би сто њега, сто нису неког младјег он је потросен. Вукота је прави избор и он це бити нови Предсједник Републике Српске.

Name

ВД

30.04.2018 14:19

Везе ти је прича,не гласам за странку него за кандидата.Тако је било и на прошлим изборима.Највише бих волио видјети на том мјесту Драшка Станивуковића ,али нема од тог ништа ,бар за сада.

Name

Реља

30.04.2018 12:46

Ниси тако прицо док по босни ходају турци и некакви западни изасланици сад ти је Проблем сто је неко досо из русија знасе за кога ти Радис лопино

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рагиб

30.04.2018 13:05

За кога ти радиш такав неписмен? Прво читанку у шаке, па онда пиши. Ако ти није јасно ста цовјек каже, прочитај још који пут овај текст.

Name

Боки

30.04.2018 13:02

Мало је рећи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

30.04.2018 13:15

Ко овај савез мидлибпобедити,ево ја сам из Српца које уппсте овде савезз за промене,ко га представља ко је преседник тих партија,мислим да је Каталина али нисам сигуран,односнали постоје ли те странке из савеза за промене уопсте ако је Каталина главни то је негде 0,5% гласова за тај савез

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

30.04.2018 13:36

Ти из српца си неписмени мајмун.

Name

Мие

30.04.2018 13:57

То о вама говори колико сте некултурни господине, таквим рецником ниста нецете постици, ниста ненудите градјанима осим пропаганде а од тога се не живи, зар то нисте науцили на прослим изборима увјек вам неко покраде гласове, маните се политике то вам неиде

Name

Бити против

30.04.2018 15:05

Ако ко не зна за кога би гласао, а таквих има прилично, нека онда гласа против. Некада је то важније. Бити против корупције, криминала и пљачке, злоупотреба власти и овласти, изолације и санкција, привилегија и непотизма, урушавања институција, примитивизма, пљувачине и псовачине.....

Name

Србин

30.04.2018 14:10

Само навратих да казем за овај портал потурцених издајника да сте дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

30.04.2018 16:37

А, ти лазна србенда. Боли нас она ствар за србе! Радије цу са турцима да зивим, јос 500 год. Него са вама неписменом стоком.

Name

Ре правда

30.04.2018 17:49

И такви као ти и пљују овде смеце једно.

Name

ПОТЛАЦЕНИ

30.04.2018 14:18

И ВЛАСТ А И МНОГО ЊИХ ИЗ ОПОЗИЦИЈЕ СУ ТИ КОЈИ НАС КРАДУ ПОНИЗАВАЈУ ПРАВЕ БУДАЛАМА ТАКО ДА ТРЕБА СВЕ ПОЦИСТИТИ ПА ОНДА КОВАТИ ПЛАНОВЕ И РАДИТИ ЗА НАРОДНО БОЉЕ СУТРА.ВАС ПАР КОЈИ СТЕ ПОКАЗАЛИ ДА СТЕ БИЛИ И ЈОС УВЈЕК СТЕ НА СТРАНИ ПРАВДЕ-САМО ПОЦИСТИТЕ ОБОГАЦЕНУ ТРУЛЕЗ У ОПОЗИЦИЈИ И ТО ЦЕ БИТИ ДОКАЗ КОЈИ ЦЕ ИНИЦИРАТИ НАРОД ДА БЕЗРЕЗЕРВНО СВОЈ ГЛАС И СВОЈУ СУДБИНУ ПРЕДА ВАМА У РУКЕ А ПРОТИВ ОВИХ ПИЈАВИЦА КОЈЕ НАС ЛАФО ЈОС УВЈЕК ПРЕДСТАВЉАЈУ А ОВАМО ДЕРУ КОЗУ И СОЛЕ РАНЕ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цифтен

30.04.2018 16:03

Тако је теско Младену да погледа у своје двористе.Прије неког времена неко је овдје у свом тексту оставио линк са списком људи који који узивају бенефиције бијелог хљеба.Први на листи,онај који је највисе "цапио" је СДС-овац Мирко Околиц.Преко 100 000КМ.Али на томе списку је и Мирко Саровицте. Из осталих странака се сјецам имена Игора Црнадка и цовјек који је оставио линк је посебно био на њега огорцен. То моземо да осудујемо,али ста је ту незаконито?Мајкицка узела отпремнину за пензију од 30000.Све легално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

01.05.2018 04:47

А скривена похлепа опозиције за новцем ,и на крају резултат исти за народ,Понуди неко решење за народ ,да те народ постави за власт јер то је очита жеља сваке опозиције,на власт се не долази само критиком а боље решење се не нуди или се нуди лажно решење и опет народ на истом

ОДГОВОРИТЕ