Мрља из Спрече стигла у Добој

Мрља коју је у ријеци Спречи формирала хемикалија која је исцурила из одлагалишта Фабрике соде у Лукавцу ушла је у регију Добоју, односно налази се на ушћу ријеке Српече у ријеку Босну, речено је данас Срни у Републичкој управи Цивилне заштите Српске.

Република Српска 30.04.2018 | 12:28
Мрља из Спрече стигла у Добој
"Надлежне службе су на терену, сагледавају ситуцију и узимају узорке воде. О даљим активностима јавност ће бити обавијештена", рекао је портпарол Управе Жељко Стојановић.

Он је истакао да су припадници надлежних служби у ријеци примијетили мртву рибу.

Стојановић је поновио упозорење грађанима у сливу Спрече и Босне да до даљег не користе воду из тих ријека и да путем средстава јавног информисања прате ситуацију, све док надлежне институције не јаве да је вода за употребу.

Члан Управног одбора Рибарског савеза Републике Српске Дарко Митровић рекао је да је у сливу ријеке Спрече причињен тотални помор рибе због хемикалије која је исцурила из одлагалишта Фабрике соде у Лукавцу и да су се коначно стекли услови за подизање оптужница против одговорних.

У Фабрици "Сисецам сода" из Лукавца у петак, 27. априла, пукао је насип, па је истекла већа количина течности са талога Бијелог мора, која је поплавила пољопривредно земљиште и излила се у ријеку Спречу.

Ријека због ниског водостаја тече споро, а околином се осјећа смрад. Видљиве су и отроване рибе.

У рјешавање овог еколошког инцидента од првог дана укључени су стручњаци из свих области.

(Срна) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Из

30.04.2018 11:23

Е ј..ига.народ научио да га трују на сваки начин и онда кад зна да нико неће за ту катастрофу одговарати.Само чујеш,ондје крађа,ондје проневјера,ондје ово и оно.Брате уби то народ,јер зна народ, да ће такви,бити још и награђени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспора

30.04.2018 11:50

"Укључени су стручњаци из свих области"? Па у БиХ постоје само струцњаци за покварити и опљацкати!

ОДГОВОРИТЕ