Звезда у квалификацијама за ЛШ: Кад? Како? Против кога?

Зашто 3/4? Црвено-бели сада прате лиге у Румунији, Кипру, Пољској и Словенији с нестрпљењем ишчекујући лето и почетак европског пута.

Фудбал 01.05.2018 | 23:30
Звезда у квалификацијама за ЛШ: Кад? Како? Против кога?
Црвена звезда је освајањем нове титуле првака државе, обезбедила и нови напад на пласман у Лигу шампиона. Црвено-бели су ове сезоне имали феноменалне резултате у Европи чију репризу би већина навијача вероватно потписала и за наредну сезону. С тим што Звезда наредног лета има нови покушај да нападне палсман у Лигу шампиона, а Лига Европе остаје као Б опција.

УЕФА је мењала правила за следећу сезону и пласман у Лигу шампиона је за клубове из земаља као што је Србија постао још тежи него претходних сезона. Црвена звезда ће као шампион Србије крренути из првог кола квалификација за Лигу шампиона у којем ће се наћи 34 тима. Са клупским коефицијентом 10.750, Звезда је сигурна међу носиоцима што значи да избегава тимове попут Селтика, Астане, БАТЕ Борисова, Карабага, Розенборга, Лудогореца…

Могући ривали су за сада: Викингур (Фарска Острва), Крусејдерс (Северна Ирска), Сутјеска (Црна Гора), Судува (Литванија), Корк Сити (Ирска), Спартакс Јурмала (Летонија), Валур (Исланд), Торпедо (Грузија), шампиони Јерменије, Луксембурга…Најтеже опција за црвено-беле у првом колу су да извуку Олимпију (Словенија) или Ференцварош (Мађарска) ако ти клубове освоје титуле у својим земљама.

Потом следи тежи посао. Још се не зна да ли ће Црвена звезда бити носилац у другом колу квалификација. А много би значило да буде… Наравно, под претпоставком да прође прво. Ситуација је тренутно прилично натегнута. Потребно је да се поклопе неки резултати широм Европе. Неки су се већ поклопили јер Макаби није првак Израела, а Копенхаген је извисио за титулу у Данској. Али потребно је да се сложе још неке коцкице. За Звездине навијаче је битно да у наставку сезоне Легија не освоји титулу у Пољској, Стеауа у Румунији, АПОЕЛ на Кипру и Марибор у Словенији. За Звезду је неопходно да се десе макар три од те четири ствари. Као и да Хапоел Бер Шева и Брондби задрже предности у својим шампионатима што је извесно да ће се десити.   

Звездаши ће тако с посебном пажњом пратити расплет ситуације у шампионатима Румуније, Пољске, Словеније и Кипра. Већ вечерас је на Кипру дерби који одлучује о титули. Ако Аполон победи, онда је то сјајна вест за Звезду. Вечерас је и дерби у Букурешти где Стеауа дочекује Клуж. Ако ФЦСБ победи, практично ће оверити титулу што не одговара Звезди. Али ако Клуж победи, онда је све отворено. За Звезду је битно и да Олимпија задржи бодовну предност у односу на Марибор која се озбиљно истопила у последње време. Олимпија је и данас кикснула, па је за претходна три кола њена предност у односу на Марибора са седам бодова истопљена на свега један бод! На крају, најзанимљивија је ситуација у Пољској где Звезди одговара да Лех или Јагиелонија свргну Легију, а трка је изједначена.

Са статусом носиоца у другом колу, Црвеној звезди ће бити много лакши европски пут. У другом колу ће од неносилаца као најтеже ривале моћи да извуче управо клубове за које тренутно навија да освоје титуле у својим шампионатима. Например, Клуж, Лех, Аполон или Олимпију. Наравно, ако они буду прваци и ако прођу прво коло. А поред њих су потенцијални ривали и Хапоел Бер Шева, Розенборг, Хелсинки, прваци Мађарске, БиХ, Словачке, Албаније…

Ако не буде носилац у другом колу, Звезда може на Селтик, Лудогорец, БАТЕ, Динамо Загреб, Карабаг, Шериф, Малме, Астану, Стеауу ако буде шампион Румуније…  Дакле, тежи пут. Али не и немогућ.  

Ако прође друго коло, Звезду чекају још два кола у којима сигурно не може да се нада статусу носиоца. Потенцијални ривали су најбољи носиоци из другог кола попут Лудогореца, Селтика, Стеауе, плус Салцбург и ПСВ Ајндховен који се укључују тада. У четвртом колу се укључују Јанг Бојси и можда првак Чешке.

Оно што је другачије у односу на претходне сезоне је да првак Србије има лакши пут до Лиге Европе ако испадне у квалификацијама за Лигу шампиона. Под претпоставком да Звезда прође прва два кола квалификација за ЛШ и да буде елиминисана у трећем где неће бити фаворит, играће плеј-оф за Лигу Европе. Али за разлику од претходних сезона ће бити носилац и може само на клубове који долазе из квалификација за Лигу шампиона и прваци су својих земаља. Дакле, Звезда у плеј-офу за Лигу Европе не може на клубове из Енглеске, Италије, Шпаније, Француске. И ту би јој најтежи ривал могао бити Розенборг. А ако дође до четвртог колаквалификација за Лигу шампиона и ту буде заустављена, имаће обезбеђен пласман у Лигу Европе.

Суштина је да је теже до Лиге шампиона, али лакше до Лиге Европе. До жреба има још дуго и до тада звездашима остаје да навијају против Легије, Марибора, АПОЕЛ-а и Стеауе...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар