ВСТВ је корумпиран, коруптиван и потпуно у канџама политике!

Приче о корумпираном и политичком Високом судском и тужилачком вијећу све су чешће у босанскохерцеговачком друштву. У чијем интересу раде ВСТВ и носиоци правосудних функција у БиХ? Редакција портала Интервиеw. ба у посједу је новог извјештаја ВСТВ-а који ће јавности бити доступан 1. маја. Међу осталим, у њему стоји да само 1% носиоца правосудних функција “незадовољавајуће обавља функцију. ” Потпуно супротно стајалиште заузима некадашњи предсједник ВСТВ, судија Суда БиХ Бранко Перић који за интервиеw. ба хируршки сецира корупцију и непотизам у правосудним редовима.

Босна и Херцеговина 29.04.2018 | 19:29
ВСТВ је корумпиран, коруптиван и потпуно у канџама политике!
“Према писању медија, најмање три члана ВСТВ су запослила чланове својих породица у јавним институцијама. То се први пут догодило у историји институције. Из перспективе јавности, тешко је повјеровати да  није у питању “везана” трговина, односно трговина утицајем.”

У најновијем Извјештају ВСТС-а који ће јавности бити доступан почетком маја наводи се да је “Неоспорно је да су у посљедњиј деценији ВСТС и босанскохерцеговачко правосуђе остварили значајан напредак и мјерљив успјех.” Та констатација је потпуно супротна писању медија као и бројним изјавама представника међународне заједнице и цивилног друштва који отворено тврде да стање у правосуђу и ВСТВ никад није било горе. Ко је у праву?

ПЕРИЋ: Не постоји никакав напредак, нити  мјерљив успјех!

ВСТВ је институција у регресији, коју јавност препознаје само по скандалима. Нико се не сјећа озбиљне стратешке и важне одлуке ВСТВ. Све што је урађено, било је скандалозно. Анализирајте јавне иступе чланова ВСТВ па ћете лако закључити какве су професионалне и моралне способности инструментализоване већине  која управља правосудним системом. Никада се институција није на тако примитиван начин јавно самокомпромитовала.

Јавно сте изјавили да је прошлогодишња идеја о провјери ратне прошлости судија и тужилаца која је интегрални дио 5 закључака које је ВСТВ прво усвојио а потом преиначио заправо идеја предсједника Републике Српске Милорада Додика. Колики је утицај Додика као и његових других “парњака” попут Изетбеговића, Човића, Радончића… на рад ВСТВ-а?

ПЕРИЋ: Та тужна епизода са Закључцима о испитивању ратне прошлости судија и тужилаца је показала да је институција прешла у руке политике.  Биће о томе ускоро још доказа, а ја ћу се уздржати од пророчанских коментара.

Кад сам прије четири године говорио да је Орвел ушао у Тужилаштво БиХ, нисам  ни слутио да ће ушетати и у ВСТВ и комплетан правосудни систем. Да се разумијемо, не желим да за то оптужујем политику и политичаре. Главни кривци сједе у ВСТВ. ВСТВ је независно онолико колико су независни његови чланови.

Ако они пристану на кохабитацију с политичарима, независност правосуђа је дефинитивно изгубљена. А то се догодило у мандате овог састава ВСТВ.

Ако је вјеровати писањима медија, више од једног судије/тужиоца је у ситуацији да су им лидери политичких партија запослили супружнике, дјецу или друге чланове породице, што аутоматски резултира сумњом у политичку пристраност тих истих судија и тужилаца. Кад бисте оцјењивали интегритет ваших колега од 1 до 5, гдје је 1 најнижа а 5 највиша оцјена, коју бисте оцјену дали и зашто?

ПЕРИЋ: Према писању медија, најмање три члана ВСТВ су запослила чланове својих породица у јавним институцијама. То се први пут догодило у историји институције. Из перспективе јавности, тешко је повјеровати да  није у питању “везана” трговина, односно трговина утицајем. Чланови ВСТВ би требали водити рачуна како их виде грађани ове земље. То је стандард објективне независности. Код нас је то постала пракса. Како је могуће у таквој ситуацији говорити о интегритету чланова ВСТВ и кредибилитету институције. То наноси огромну штету и институцији и правосудном систему.

У најновијем извјештају се такође наводи као успјех податак да више нема предмета старих по десет година и више. Међутим, случајеви високе корупције, у којима су главни актери високопозиционирани званичници уопште се не процесирају? Немојте нам замјерити на жаргону, али и посљедњи правни лаик може видјети да су многи наши политичари данас оптужени за огромне утаје, преваре и корупцију, а сутра потпуно ослобођени сваке сумње.

ПЕРИЋ: Политика је успјела да суспендује процесуирање високе корупције и организованог криминала. У томе је отишла толико далеко да је на путу да стави ван снаге и дио кривичног процесног законодавства који се односи на специјалне истражне радње и технике у откривању овог криминала.

Дозволите да на примјерима из бх. стварности покушамо приближити рад правосуђа за наше читаоце: како је могуће да у БиХ високи званичник једне странке буде у притвору и истовремено обавља највише функције у ентитету? Или да предсједник једне странке у судском процесу буде под судском забраном да напушта кантон, а слободно улази у зграду институција и учествује у раду парламента?

ПЕРИЋ: То је питање политичке етике и друштвене одговорности. Наше политике су успоставиле систем потпуне друштвене неодговорности. У том систему неморално је постало морално, лаж се приказује као истина, незаконито се узима као законито јер «надлежне институције» нису утврдиле супротно. Поремећеност политичког ума окомила се свом жестином на правду и правосудни систем како би се сачувала та нова реалност. То ће резултирати све организованијим политичким криминалом и све дубљом ерозијом права и правне државе. Данас смо свједоци да тужилаштва више нису способна да успјешно проведи ни једну озбиљну истрагу и да се и оно мало озбиљних случајева завршава ослобађајућим пресудама.

У оквиру утврђивања дисциплинске одговорности и изрицања мјера од 2004. до 2017. године 10 носилаца правосудних функција је разријешено дужности, док их је 11 дало оставку. Међутим постоје бројни докази да би тај број требао бити много већи. Зашто није? Гдје је ту одговорност ВСТВ-а, Канцеларије дисциплинског тужиоца или …?

ПЕРИЋ: Велики број дисциплинских пријава је аларм да нешто није у реду с избором судија и тужилаца и контролом њиховог рада. То је требало давно разматрати као најозбиљнији проблем правосуђа. Умјесто ратне прошлости судија и тужилаца, требало је разговарати о ефикаснијем механизму контроле њиховог рада и њиховој одговорности. Данас имамо кривично дјело кршења закона од стране судије, али немамо кривичног дјела кршења закона од стране тужиоца. Има много питања за озбиљну професионалну расправу.

Недавно је члановима Вијећа Радна група за унапређење интегритета носитеља правосудних функција презентирала приједлог који обавезује судије и тужиоце да у својим домовима не могу имати износ већи од 5000 КМ, те да такав износ морају положити на банковни рачун. Коментари чланова Вијећа већином нису повољни, кречући се у распону од “човјек у кући увијек мора имати неколико хиљада за доктора” до”Судије и тужиоци не избјегавају банке зато што нешто крију већ зато што се боје да ће банке пропасти”. Гдје ви чувате своју уштеђевину госп Перићу и колико плаћате докторима?

ПЕРИЋ: Доказ потпуног професионалног краха независног регулатора правосуђа је и бављење ВСТВ питањем колико судије и тужиоци могу држати готовине у својим становима. Тешко је замислити ум који може доћи на идеју да се једној групи људи треба ограничити новчана сума коју може држати у свом стану! То се граничи с имбецилношћу. Шта би био легитиман циљ таквог мијешања државе у приватност грађана? Ко би то и како контролисао? Умјесто да разматра стратегије и политике за борбу против корупције и организованог криминала и стотину других проблема у правосуђу, ВСТВ се пола године бави ратном прошлости судија и тужилаца и кешом који се “чува за доктора”!

Шта би човјек могао рећи о професионалним компетенцијама и интегритету људи који воде институцију у таквом правцу, осим да су залутали у правосуђе?

Извор: Глас истине

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

Трр

29.04.2018 17:33

Де напишите несто сто не знамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стана

29.04.2018 18:57

Гдје Тегелтија стане ту трава не расте, од Основног суда БЛ је направио азил за криминалце и сада то штити, ако му се висе уопсте ико и обраца

Name

Ре Трр

29.04.2018 19:18

Ново је да је прије пар дана за предсједника Удрузења судиха поново изабран Нови стари предсједник, Тегелтијин кадар из Основног суда Бањалука. Побиједио судију Врховног суда, предсједника окрузног... Гласацка масина ради у припреми да се Миланце поново изабере у јуну у ВСТВ. Постено, нема ста. Достојно судија и њиховог морала. Нови кадар из задње цетири године.

Name

тодоровиц

29.04.2018 20:02

Милан Тегелтија држи под контролом случај судије Јелене Тодоровић из Зворника која дјелује у корист Павгорда из Фоче и Зорана Стевановића на отимању Алумине

Name

Милан

29.04.2018 20:14

Најгоре што је корупција присутна и у редовима оних који се требају борити против ње. Тужилаштво и полиција су пуни корупције што је поражавајуће.

Name

ре

30.04.2018 05:40

У суду БИХ све главни Срби, и кад направе неку заврзламу Србима крив опет неки Мујо, а тамо одлуке доноси Перо, Милан, и Гордана...

Name

Посавина

04.09.2020 20:15

Перићу, која то три члана запослише своју дјецу, по писању медија. Врло добро знате да то пишу и за једног од највећег критичара правосуђа, судију Незировића, а исто тако знате да су му кћерке биле волонтери. Ни до дана данашњег нису запослене. Стидите се, и објавите своја имена, као што судија Незировић јавно гласа против избора неспособних кадрова у правосуђе.

Name

Јово

29.04.2018 17:41

У Требињу је правосуђе под тешким и мучним утицајем цркве, односно свемогућег григорија. Јад и биједа и од судства и од григорија и од државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И Грцко Царство ,

29.04.2018 18:46

се је срусило натакав нацин ; босну немозе ресити распада ,ни цео свијет "али додусе сви би зелели тај распад ,само сто плитицари кос незнају на какав нацин да саопсте народу ,негдје смо близу тога 'питање времена је.

Name

Миско

29.04.2018 23:56

Политицари најмање зеле распад БиХ јер им је ово стање идеално. Било каква промјена као сто је распад, улазак у ЕУ... не одговара ниједном политицару јер тако ризикују позиције. Зато је за њих идеално овакво стање како би могли сто дузе узивати у благодетима које су им прузене.

Name

Ре

30.04.2018 06:42

Све је промјењива категорија само је БиХ константа и то це опстати упркос васим зељама и плановима... нисте могли 92. а сад поготово нецете

Name

Игор

29.04.2018 17:47

Правосудје у БиХ је најтрулији сегмент друства и док се ту стање не ријеси нема напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нешо

30.04.2018 00:52

А који је то здрав сегмент? Додиков суд у Реп.Српској?

Name

Баба1111111

30.04.2018 05:58

Треба ствари вратити у правне оквире.Устав БИХ не предвијда постојање суда и тузиластва на нивоу БИХ.БИХ нема судске власти по уставу и анексу 4 мировног споразума из Дејтона.Неко је мимо устава и закона формирао суд и тузиластво БИХ и намјерно га смјестио у бивсу касарну ЈНА Виктор Бубањ која је за вријеме рата била конц логор за Србе и да трагикомедија буде јос веца исте оне судије које су радиле у конц логору и осудјивале Србе и данас раде у истом суду.Сто се грбо роди ни вријеме не исправи.Укинути суд и тузиластво БИХ и вратити се у оквире устава и закона

Name

Иуститиа

29.04.2018 17:48

А тако це бити до слиједеце реформе правосудја...А она це се догодити када то садасњима кадровима буде пасало...и тако,иде зивот даље..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

29.04.2018 17:48

Правосудје у БиХ је најтрулији сегмент друства и док се ту стање не ријеси нема напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сејфо

29.04.2018 18:37

Мени је тата судија и ја могу да радим ста хоцу

Name

Вили

29.04.2018 17:51

Мој Перићу, све је корумпирано, баш све. Нема нам спаса...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е цуј

29.04.2018 18:02

Па наравно да стање никад није горе кад су у њему све сами примитивци са дна каце.. њихов вокабулар сеоски, смицалице итд.. под хитно све смијенити..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

29.04.2018 18:50

Промјеном власти доћи ће и до пада њиховог утицаја у Тужиластву!? Само промјеном власти сваке четири године чувамо институације! Дати неком поред 12 још 4.године тј.укупно 16 година ту више нема ни "и" од институције,то је крај друштва! Зато их мијењајмо сваке 4.године! Октобар је близу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иди

30.04.2018 05:30

У октобру тотални пораз СЗП.

Name

Кафана “Судница”

29.04.2018 18:56

Све вазније одлуке ВСТВ предсједник Тегелтија доноси у кругу интересне групе у кафани “Судница”!!! Бас тако се зове и смјестена је уз мово крило Основног суд у Бањалуци, а за брзу комуникацију само за њене потребе отворен је пролаз у огради суда (капија). Да није залосно било би смијесно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.04.2018 19:37

Јел она сто је дрзи директор затвора.

Name

Миско

29.04.2018 23:59

Данас се на кљуцна мјеста постављају људи без способности, морала и интегритета да би се њима могло управљати као изврсиоцима налога политицке елите. Објективно, у некој нормалној дрзави Тегелтија би био ситни ћато без икаквог утицаја.

Name

Систрм вриједности

29.04.2018 20:13

Годподо корупција и криминал су нацин зивота,систем вриједности овог друства,ако не дијелис те вриједности,са висине ти кзу "није се снасао" незалост тако је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанаЦ и херцеговац

29.04.2018 20:27

Па народе о томе стално прица господин Драган МЕктиц једини који критикује судство и судије који су повезани са странацким сефовима и врсе корупцију и криминал а политика онда Мектица критикује како износи лази на судство и политицаре.Док не оду са власти три националистицке олигархије СНСД,ХДЗ,и СДА тако це бити и никад правда неце стици лопове иду избори па народе изволите за кога це те гласати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

29.04.2018 21:14

Прицамо о ЕУ, о Европској агенди, страним инвестицијама, а основ ЕУ не постујемо, а то је независно правосудје, владавина закона, реда и правде. Без тога, неце нико нормалан са стране да улози своје паре у зону гдје владају нејасна правила, осим оних којима та нејасна правила и одговарају, а ста послије резултује тузбама и висемилионским стетама по дрзаву и њене градјане. Ко пресијеце ту аздају и направи друство јасних правила која не могу да се изврдају или не знам ти ста, тсј заслузује мој глас на изборима. Ето како се враца вјера народа у институције. Све нас боли неправда. То је мотив који покреце цовјека да мијења несто у свом зивоту. Док смо ми ратовали, други су схватили да немају ниста и одлуцили да иду у правцу супротном од тога, док ми смо имали сто ти исти нису имали да би сад ми били као они у доба као они некад. Зивот је коло среце. Обицно кад је друство на раскрсници измедју 5 минута до пропасти и оздрављења друства, обицно тада долази до потпуног заокрета само код нас власт преко ледја народа тестира и задње границе издрзљивости негативних друствених појава, сто је, благо рецено, погресна пракса. Народ не смије ни мало да трпи овакве појаве вец да и на најмање знаке газења људског достојанства реагује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тамбо

06.08.2019 15:54

Ја сам лаик али ми неиде у главу колика је то безобрзирност према народу . Како мозе толико блатит и ниско спустат ове такореци главне институције ове дрзаве.Да ли је толико теско признати крив сам и прица немозе ми нитко ниста па то је позиција равна господину БОГУ.Да је дрзава нормална никада висе ти видио неби те установе које ти представљас.

Name

Врховни суд

29.04.2018 21:29

А ко ослободи инспекторе дилере господјо судија срам те било

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметном_доста

30.04.2018 01:03

У Босни и Херцеговини је у прва три мјесеца ове године евидентиран најмање 81 случај самоубиства, од чега 44 у Федерацији БиХ, а 37 у Републици Српској

ОДГОВОРИТЕ
Name

У праву

30.04.2018 03:47

У праву је Перић и након оног дуела са Тегелтијом на Н1. Тегелтија је мислио што је галамио у студију да је то бити убједљивије. Врло добро се сјећам да је Перић рекао када је он био предсједник ВСТС да је погрешио што је Тегелтија изабран за предсједника основног суда Бања Лука. Тегелтијин учинак је био свега три написане оптужнице као тужилац у окружном тужилаштву. Значи то је тада било у рангу сада овог Саше Лаботића тужиоца окружног тужилаштва Бања Лука који је подигао оптужницу против мртвог младића Давида Драгичевића

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

30.04.2018 04:14

Ајде молим вас олади те имали ту Срба па наравно проценат се мора испостовати.НИСТА они нису бољи од Босњацких и Хрватски судија.Ова писуља од јавног тузиоца није могла да сроци оптузницу како треба и сад Додику крив Босњаци ајде мало олади те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина 100%

30.04.2018 07:35

Све је то познато и птицама на грани, али од те прице нема ниста.....Све се наставља по старом.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

30.04.2018 07:55

ПРАВОСУЂЕ ТРЕБА БИТИ СТУБ ДРЖАВЕ А НЕ РУШЕВИНА КОЈУ ГЛЕДАМО СВАКИ ДАН.ЊИХОВЕ ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СПОСОБНОСТИ СУ ИСПОД НИВОА.ЊИХОВА БОЈА ГЛАСА ОДНОСНО МОЋ ГОВОРА ОД ТЕГЕЛТИЈЕ ПА НА ДАЉЕ.ЧОВИЈЕК ЧИМ ПРОГОВОРИ ВИДИ СЕ КО ЈЕ ШТА ЈЕ И КОЛИКО ЈЕ ПАМЕТАН.ТЕГЕЛТИЈА КАДА ЈЕ ДОШАО НА ТУ ФУНКЦИЈУ СВИ СУ ЗАЊЕМИЛИ.ЗАТО ШТО ГА ЉУДИ ПОЗНАЈУ КО ЈЕ И КАКАВ ЈЕ.МИ СМО САМО ЗА КОЗЕ У НАШИМ ИНСТИТУЦИЈАМА АЛИ КАКО КАЖЕ ЈЕДАН САГОВОРНИК НИ КОЗА НЕЋЕ СВАШТА.СВИ СЕ ЗНАМО ТО ЈЕ НАЈВЕЋА ТРАГЕДИЈА.КО СМО ШТА СМО И ГДЈЕ СМО. ИМА СТАРА ИЗРЕКА КОЈА КАЖЕ МОЗАК ЈЕ НЕ МОГУЋЕ НАШМИНКАТИ ЧИМ ПРОГОВОРИШ СВЕ СЕ ЗНА ДАЛИ СИ ЛИЈЕП ИЛИ НИСИ..ПРАВДА ЗА ДАВИДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Персона нон грата

30.04.2018 10:41

Браво!!! Правда за Давида!