Сто година од смрти Принципа

Светом архијерејском литургијом коју је у Храму Светих апостола Петра и Павла у Босанском Грахову служио Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије обиљежено је стотину година од смрти Гаврила Принципа.

Република Српска 29.04.2018 | 19:50
Сто година од смрти Принципа
Светој архијерејској литургији присуствују конзул Србије у Мостару Марија Бакоч, те представници Сјевернобанатског округа и велики број вјерника.

Начелник општине Босанско Грахово Душко Радун рекао је да је ово најважнији дан за све становнике ове општине, родном мјесту Гаврила Принципа.

Младен Иванић, српски цлан Предсједништва БиХ истакао је да је Гаврило принцип за њега позитиван лик историје.



"Атентатом на Фердинанда, Принцип је желио да ослободи свој народ. Имао је идеју слободе и слободарства", казао је Иванић.

Заслугу нашег хероја, Гаврила Принципа, који је испалио слободарске хице упорно покушавају избрисати и оспорити, рекао је Миломир Савчић, предсједник Борачке организације РС приликом полагања вијенаца на спомен обиљежје палим српским борцима у Босанском Грахову и обиљежавању 100 година од смрти Гаврила Принципа.
 
"Изразио бих пошту свим борцима од косовских дана па до посљедњег одбрамбено отаџбинског рата" истакао је Савчић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да је Гаврило Принцип био национално освијештен и није трпио терор, па је извршио атентат на окупатора.



Након полагања вијенца на спомен-обиљежје у Босанском Грахову, гдје се данас обиљежава стотину година од смрти Гаврила Принципа, Савановић је рекао новинарима да су припадници "Младе Босне" страдали за правду, истину и слободу, у чему је њихова величина и због чега су добили улогу у историји.

Он је навео да су Срби са овог подручја у Федерацији БиХ национално освијештени и да су и у протеклом рату учествовали у стварању Републике Српске и дали велике жртве.



Положени су и вијенци на спомен-обиљежју у Босанском Грахову.

Обиљежавање 100 година од смрти Гаврила Принципа организује општина Босанско Грахово.

Гаврило Принцип је на Видовдан, 28. јуна 1914. године, у Сарајеву пуцао на аустроуграског престолонасљедника Франца Фердинанда.

Чланови "Младе Босне" извршили су атентат у знак протеста против аустроугарске окупаторске политике и тежње већинског српског народа за ослобођењем и уједињењем.

Због атентата на Фердинанда, 12. октобра 1914. године пред суд је изведено 25 младих људи.



Од шест атентатора, њих пет је било млађе од 21 године, што их је, према тадашњем закону, чинило малољетним. Осуђени су 29. октобра на дугогодишње затворске казне и смрт вјешањем.

У вријеме кад се догодио атентат, Гаврило Принцип је био сувише млад за смртну казну, па је осуђен на двадесет година затвора, гдје је био изложен страшним мучењима.

Казну је служио у чешком Терезину, гдје је и умро 28. априла 1918. године.



БН телевизија

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

Муу

29.04.2018 09:03

Патриота!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.04.2018 11:09

Ови који мисле другачије нека само погледају какав је живот у БиХ сада, када опет истог протектора имамо.

Name

Ре

29.04.2018 11:31

Свакако патриота борио се за Босну

Name

Синнy Боy

29.04.2018 12:04

Сада је овде стање исто као онда када је упуцао оног глупог аустријанца Фердинанда, надгледа нас Аустријанац Инцко (био и Петрич) , окупирале нас аустријске банке...

Name

дамјан

29.04.2018 17:15

Име ти све говори.Паметном доста,као и коментар.

Name

Бансхее

30.04.2018 20:04

Сматрам да је овај Атентат могао много боље да се искористи у корист Српског народа и свих погинулих у рату и да се ријеши Шиптарско питање. Данас не би било Проблема Космета. Али Срби су имали владаре Карадјордхевице који су радили против властитог народа у корист Енглеза и за Словенце и Хрвате. Данас Устаскук (Хрватска) писа по српским жртвама на бројним стратистима. Брисел змури. А Карадјордјевици уживају на рачун српске сиротиње . Срамота.

Name

гарво

29.04.2018 09:12

Славати и покој хероје србског народа гдјеси сада да поново пуцас ина холоса коисе накотијо и само краде и пљацка јадни народ ВЈЕЦНАТИ СЛАВА И ПОКОЈ ДУСИ СРБИНЕ ПРИНЦИПУ ГАВРИЛО

ОДГОВОРИТЕ
Name

........

29.04.2018 13:16

хттпс://yоуту.бе/нОус98јЈувY

Name

Јоја

29.04.2018 09:13

Терориста. Убио трудну зену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муу

29.04.2018 09:41

Убио окупатора своје земље.

Name

ре Јоја

29.04.2018 09:47

Да то се тако ДАНАС зове. Али ДАНАС и демократија има друго значење па имамо којекакве ситуације као што је нпр. да се мушакарац жени мушкарцем и још, молим те лијепо, усвоје дијете да одгајају.

Name

Борик Бања Лука

29.04.2018 10:10

А колико трудних зена је страдало због терора Аустроугарске? Људи са ових простора су били слуге и робови тадасњој Аустроугарској.

Name

Реално гледано

29.04.2018 10:29

Боље би нам било да није! Срби испали терористи за корист Англа и Француза, узалуд! А и муслиманима је најмање одговарала Аустрија. Сад Срби стоје пред Аустријским и Њемачким амбасадама. Уче Њемачки више него икад. Иду им на ноге служити. А могли су бити код куће и опет служити. Гори им је полозај под овом власти него Аустро Угарском онда. Доста романтизма и Слављења пораза.

Name

Последњи кинески цар

29.04.2018 11:48

Гаврило је за неке терориста, а за неке родољуб и херој. Зависи како га ко доживљава. Али, може се направити једно занимљиво хипотетичко поређење: Нпр. Да је неки Француз убио Хитлера у Паризу код Ајфеловог торња након Њемачке окупације Француске шта би он био: терориста или родољуб-херој?

Name

Бансхее за Борик БЛ

29.04.2018 12:06

По Вама Турци су били идеални владари. И требало је да и остану и (даље да набијају на колац) У то вријеме простор БиХ је био празна рупа. Срби дигли устанак 1875 против Османлија у Херцеговини. Након 4 стољећа Се сјетили! муслимани се борили против Аустријанаца и окупације. А и Срби, сво вријеме ратовали за Аустрију против Османлија. И одједном 1908 не пасе им Анексија, па се боре више од нуслимана против Њемаца?!!! На своју штету, сто се и показало. Мање их је бар за три милона. Сад трце окупатору да служе. Ући се Њенацки више него за времена Бењамина Калаја. Научите нешто од Устаслука (Хрвата). Они нису изгубили ни 50000 људи, ратујуци у оба рата. Паметан народ,

Name

Синнy Боy

29.04.2018 12:07

Јоја, Принцип се извинуо за трудну жену, рекао је на суду да му је жао због ње и да она није била циљ атентата.

Name

Борил Бања Лука

29.04.2018 12:26

Бансхе, ко је споменуо да су турци били идеални владари? Ја нисам. Казес да требамо несто науцити од хрвата (устаслука, како си написао). Како теби цовјек да објасни, да зивот има смисла само ако га зиви слободан цовјек. Написао си да су они паметан народ. Јеси ли ти нормалан? За вријеме НДХ је убијено неколико стотина хиљада недузних људи. Каква је то памет?

Name

Ре Бансхее

29.04.2018 13:02

Ја мислим да ни ти сам незнаш шта си написао.

Name

Бансхее; хаха

29.04.2018 13:56

Цовјеце гдје Ви живите?!!! Устаслук, Хрвати се извукли из оба рата без санкција. У другом поклали милион Србс. Чак се и Њемци згражали почињеним звјерстима! И након свега Хрвати бољи децки од Срба. Па зар ово није способност Устаслука. Хрвата. Можемо их мрзити али паметнији су од Срба. На жалост

Name

Бансхее

29.04.2018 14:14

На жалост, за српски род, и милионе убијених у два рата, кривицу сноси Енглеска. Данас вам као заслугу за борбу против сваба ОТИМАЈУ КОСОВО . Устаслук може како хоће.

Name

Борик Бања Лука

29.04.2018 14:50

Бансхе, као прво не мрзим никога, само треба бити реалан. То сто казес да је способност устаса, то није способност вец лицемјерство. Када устасе убијају стотине хиљада људи то је њима ок, а кад србин неког убије онда је он терориста. То је лицемјерство. И не знам засто и даље тврдис да су паметан народ. Они су се приклањали сваком окупатору, и да би се њима додворили убијали су и муцили обицне људе (највисе србе). То није памет. Памет нације се мјери по науцницима, књизевницима, умјетницима које је једна нација дала. Срби имају Пупина, Цвијица, Теслу (одмах да ти напоменем да је он србин и да му је отац био православни свестеник, није хрват), Вука Карадзица, Милутина Миланковица, Новака Дјоковица итд. П.С. Намјерно нисам споменуо Иву Андрица, Емира Кустурицу, Месу Селимовица, иако се зна како су се они изјасњавали. И јос несто, сада хрвати говоре да је Тесла хрват, а устасе му биле запалиле родну куцу, је ли и то њихова способност и памет. То је, као сто сам рекао, лицемјерство.

Name

дамјан

29.04.2018 17:17

Паметан си јоја.цувај се да те не украду.

Name

дзоо

29.04.2018 09:58

Код нас све ратни злоцини хероји ,цовек убио владара и трудну зену,е Србовању никад краја.Ста је Павелиц,Драза,садДудаковиц,Ориц Исил јесу и они хероји а најгоре у свемо сто црквени веледостојници то крсте и одобравају зато ми ни ским немамо добре комсинске односе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борик Бања Лука

29.04.2018 11:45

Они који данас Гаврила називају терористом, они су до 1990. пјевали пјесме о њему и говорили да је херој. Мислим на муслимане. Цак је и Сафет Исовиц имао пјесму о Принципу. Данас за Принципа говоре да је терориста само зато сто је србин. А у Младој Босни је било и муслимана и хрвата (Мехмедбасиц, Иво Андриц, итд).

Name

Ре

29.04.2018 11:45

Ало зелени,прво гледај свој тор и са којим комсијама Сте ви добри.кад Гаврилово име споменес морас устат јер се он бирио против оних окупаторе којим Сте вие лизали дупе и данас то радите.ви сте једуни народ који је убијо своје због неких болесних идеја.

Name

Коо

29.04.2018 09:59

Како, Млада Босна а он се борио за Србе и Србију?! Иако га Срби присвајају, ја његову борбу не бих описао само за Србе и Србију, него ослободјење Босне и свих људи у њој од окупатора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ко

29.04.2018 11:48

Објаснит подрум нацији је теско.они су језик истањили лизајуц дупе окупаторима.

Name

Банахее

29.04.2018 11:06

Има ли и један српски хисторицар који је признао да је турска власт била гора од аустријске? Зна се тко је одржавао ретроградну Отоманску империју, у 19. Стољећу звану “”Болесник на Босфору”, и и тко није дозволио Русима да је протјера из Еуропе. Исти ти су и инструисали јадне Српске малољетнике јер им нису одговарале Швабе на Балкану и цивилизација коју су доносили. Опљачкали пола планете без уложене фунте. Швабе су овдје за разлику од Турака (сем пар мостова) бар нешто корисно изградили и није било набијања на колац и “права прве брачне ноћи”, данка у крви!???? Сто ћете Срби увијек траже најгоре господаре! Сад не смета учење тешког њемацког. Сто не иду код Елизабете или у Француску? Енглески се науци за три мјесеца њемачки цијели живот. Тако кажу лингвисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борик Бања Лука

29.04.2018 11:55

Казес срби уце њемацки језик, а изгледа ти јос ниси науцио тај свој "хрватски језик". Написао си "хисторицар". Зар се на хрватском не казе "повјесницар"?

Name

Бансхее за дрво Бора

29.04.2018 13:05

Ријец хисториа је грцка. А и остале које користим су Српске, не из Устаслука., у ствари Славенске, а Њемачки знам, а и Повијест, Гесцхицхте , прича у буквалном преводу.

Name

Борик Бања Лука

29.04.2018 14:52

Бансхе, срби не казу "тко" вец "ко". ПРОВАЉЕН СИ КО СИ.

Name

Ста је боље?

29.04.2018 11:21

Аустријски окупатор или домаћи хоштаплер фараон?

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

29.04.2018 11:58

Него ста Врло позитивна лицност Убио људе који су нас могли увести у нормалан И стабилан зивот умјесто тога добили смо ово сто имамо И сад само сањамо да идемо на запад Али Отпадник нам је успио да ускрати ту привилегију А плус сад имамо насег бају који нас сада бас води у правом правцу

Name

Историја

29.04.2018 13:00

Ипак то све треба оставити у историји. Какви јубилеји, какви бакрачи, парастоси и помени, треба гледати напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дамјан

29.04.2018 17:31

Када се помене Гаврило Принцип,устане се и прекрсти се.Ваљда се зна ко је био.Борио се за босну ,а муслимани бјезе од њега као дјаво и они од крста.Сада да ми зелимо са њима да зивимо.Људи:дје то има.Увијек је било да смо криви за све у босни.Њима су сви окупатори били ослободиоци а нама непријатељи.Нека их нека зиве свој зивот у федерацији.ми имамо Српску.Требамо пазити и постивати оне који зиве са нама и не раде против насе дрзаве.толико........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фикрет

29.04.2018 17:35

Дао свој зивот да би ослободио ове народе од окупатора и домаци прогонитеља постени и цасни људи.исто је и данас слободе јос нема постоје прогонитељи и резими.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Триша

29.04.2018 18:04

Онако млад,не још пунољетан схватио да његов народ пати и трпи окупатора,пљачкаша своје отаџбине.Није могао поднијети неправду и свој млади живот дао за слободу свог народа првенствено и осталих народа своје драге Отаџбине. Слава му и хвала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реган

29.04.2018 19:05

Сви носе паре у Бец,и аустроугари и ови из снсд-а,Спириц,Манојла Зрниц проф др,и остала багра,али овај пут ми их пратимо и вребамо ко вукови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

29.04.2018 20:05

Мој Гаврило, и дан данас нам требаш. Сад за тебе има посла више него 1914.

ОДГОВОРИТЕ