Дуда рекао Жељку: "Браво, куме"!

Трофејни српски тренер очекује да у утакмици за европску титулу види Фенербахче и ЦСКА. Сматра да је Жалгирис био најбољи ТИМ у Евролиги, а Гудурићу предвиђа врхунске домете.

Кошарка 29.04.2018 | 21:15
Дуда рекао Жељку: "Браво, куме"!
Дан након завршетка Топ 8 фазе Евролиге и формирања другог полуфиналног пара, Душан Ивковић је у разговору са новинарима, на отвореним теренима Црвене звезде на Калемегдану, дао своје виђење предстојећег Фајнал фора.

Од 18. до 20. маја у Београду ће се за континентални трон борити Фенербахче, Жалгирис, ЦСКА и Реал Мадрид.

"Још је прерано за прогнозе, али сигурно је да са моје стране постоје одређене симпатије и фаворити. Мом куму, Жељку Обрадовићу, рекао сам: 'Браво, куме! Као и прошле године, када је најважније, тим ти игра како треба, а твоје вођење и твоје реакције су најбоље могуће'".

"Не треба да заборавимо да је Фенербахче летос остао без 'кичме' - без Богдановића, као најбољег реализатора и стрелца и без Јудоа, који је био стуб одбране. Не бих желео да им ставим бреме фаворита, али ако се екипи ЦСКА опораве Хајнс и Де Коло, мислим да можемо очекивати финале као 2016, дакле Фенербахче - ЦСКА", изјавио је Ивковић (74) у оквиру Евролигиног "Оне Теам" догађаја и промоције Фајнал фора.

Богдановићево место, још не и улогу, попунио је Марко Гудурић. Може ли он да у утакмицама највишег притиска одигра као садашњи бек Сакраменто Кингса и друг из репрезентације?

"Марко Гудурић је млад играч, који је на последње две утакмице показао да су Жељков избор и Фенербахчеова инвестиција били исправни. Кошарка је тимски спорт, али мислим да ће он достићи високу светску класу, као играч".

Обрадовић ће се у полуфиналу надмудривати са Шарунасом Јасикевичијусом, кога је својевремено тренирао у Панатинаикосу...

"Жалгирис је сигурно најпријатније изненађење Евролиге. Мој колега Дуле Вујошевић је често правио компарације буџета и колико је ко плаћен. Они су наступили вероватно са једним од најмањих буџета, али су по мом мишљењу били најбољи тим. У томе велику улогу има и Јасикевичијус, једно ново, стабилно име у нашој, тренерској бранши".

Жалгирис је у Топ 8 фази елиминисао Олимпијакос, тим са којим је Ивковић два пута био шампион Европе, 1997. и 2012.

"Био сам на прве две утакмице у Атини и јако ми је жао... Та Олимпијакосова генерација је много дала европској кошарци. Откако сам их окупио, негде 2010. године, били су два пута и прваци Европе. Њихов главни шмек је био карактер, који сам очекивао да ће показати у једном од два меча у Каунасу, али Жалгирис им својом добром игром није то дозволио".

У Евролиги коју је 2000. године покренуо УЛЕБ, српских тимова није било само у првој сезони. Ако се не деси неко чудо изван терена, низ учешћа Партизана и(ли) Црвене звезде биће прекинут у сезони 2018/19, пошто је првак АБА лиге постала Будућност.

"То је јако лоше за српску кошарку. Таленат и играчка база сигурно постоје, али овде није проблем само у струци и раду. Међутим, увек се проналазе одређена решења када је најтеже и мислим да ћемо ми већ у наредном циклусу опет имати клуб у Евролиги. Ово сада је јако лоше", завршио је Ивковић.

БЕОГРАД ЈЕ СПРЕМАН

"Србија и Београд заслужили су да Фајнал фор Евролиге буде овде одржан и раније. Вероватно је било објективних разлога који су то спречавали, можда и инфраструктурних, али мислим да је Београд сада спреман и сигуран сам да ће организација бити најбоља могућа".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар