Интервју - Асмир Беговић: Робијева идеја је јасна!

Голман "змајева" говорио о новом селектору, раду Фондације "Асмир Беговић", актуелној сезони у Енглеској, искуствима из Челсија. . .

Фудбал 30.04.2018 | 21:00
Интервју - Асмир Беговић: Робијева идеја је јасна!
Низ великих голманских имена која су обиљежила бх. фудбал попут Енвера Марића, Фахрудина Омеровића или Слободана Јањуша можда ће наставити неко од младих нада које ће учествовати на Голманском кампу 9. и 10. јуна у Сарајеву, у организацији актуелног "броја један" бх. репрезентације Асмира Беговића.

Беговић вјерује како су Босна и Херцеговина и окружење увијек имали велику голманску традицију и да оваква дружења могу додатно мотивисати дјецу да се заинтересују за голмански позив.

"Циљ је покушати младим голманима пружити прилику за врхунски рад и напредовање и зато смо ограничили број полазника, јер желимо да што више индивидуално радимо с дјецом. Међутим, камп је само први корак у будућим плановима, који укључују и одржавање већих и озбиљнијих љетних и зимских кампова, али и организацију голманске академије која би се базирала на квалитету, а не квантитету полазника и кроз коју желимо талентованим голманима пружити прилику за континуирани напредак и додатни индивидуални рад на онај који већ имају у клубовима", рекао је Беговић у интервјуу за агенцију "Анадолија".

- Отац и син заједно тренирају младе голмане -

Осим спортског и голманског наслијеђа земље у којој је рођен, Беговић је имао властитог узора, а касније и огромну помоћ током играчког развоја. Асмиров отац Амир носио је дрес Леотара из Требиња и Искре из Стоца, а и он ће бити дио кампа у Сарајеву. Њих двојица ће током дводневног програма заједничким снагама радити с младим голманима и голманицама.

"Отац ми је јако пуно помогао у развоју, поготово у том почетном стадијуму, када је уствари и најважније имати добар савјет и имати некога ко ће бити искрен и довољно критичан. Он је имао искуство као голман, а касније и као тренер и увијек смо много разговарали о техници, приступу, начину рада, а радимо то и сада. Он је такође укључен у рад Кампа, и то као један од кључних људи", рекао је голман Борнмута.

Као дјечак, Беговић је био одушевљен Оливером Каном, легендарним голманом Бајерна и њемачке репрезентације. Вјерује да су данас Ђанлуиђи Буфон и Петер Чех испред осталих, ако се у обзир узму њихове цјелокупне каријере и статус који заслужују.

На Балкану за голмане врло често говоре како су "мало другачији", да не користимо теже изразе, али Беговић вјерује како је данас за успјех потребно много ствари. Функција голмана је знатно промијењена и посљедњих година у многим екипама постао је 11. играч у пољу, који активно учествује у игри.

"Улога голмана се јако измијенила у посљедњих двадесетак година, голман је између осталог еволуирао у врло важног играча у пољу и много је ствари које су потребне да бисте успјели. Наравно да су основе за све исте, али по мени је за голмана једна од кључних ствари његов психолошки карактер. Играмо на незахвалној позицији гдје зависите и о другима, а свака је грешка очита и фатална, док се добре ствари лако забораве, поготово ако ваша екипа игра добро. Зато је важно остати психолошки снажан и научити се носити са стресом којег доноси сваки нови радни дан, претворити га у уживање", испричао је Беговић.

- Разговори са селектором -

Дрес с грбом БиХ Асмир је носио на 61 утакмици, али је пропустио утакмице против Сенегала и Бугарске под палицом новог селектора Роберта Просинечког. Због повреде није био ни на окупљању репрезентативаца, али је дуго разговарао са селектором и упознат је с његовим идејама.

"Без обзира што је први утисак сасвим солидан, мислим да не бисмо требали судити према двије утакмице него их користити као први корак, почетак рада на испуњењу коначног циља. А из те перспективе мислим да ствари изгледају добро, прије свега због тога што је очито да селектор има конкретну идеју како екипа треба да изгледа. Јасно нам је свима да морамо поправити много ствари у нашој игри и генерално ситуацији око репрезентације, али вјерујем да се ствари могу посложити и да имамо прилику направити добар резултат", оптимистичан је Беговић.

Након историјског одласка на Свјетско првенство у Бразилу, пропуштена су наредна два велика такмичења. Када су јавност и навијачи помислили да су постављени стабилни темељи за градњу још већих успјеха, репрезентација је направила неколико корака уназад. Неки од играча попут Ведада Ибишевића, Сенада Лулића и Хариса Медуњанина су напустили репрезентацију. Ипак, Беговић вјерује како постоји шанса за пласман на наредно Европско првенство.

"Морам се сложити с вама, направили смо неколико корака уназад и то у тренутку кад смо имали ситуацију у којој смо могли напредовати. Нисмо пласман у Бразил искористили као вјетар у леђа, али сада је то вода испод моста, како кажу Енглези. Ми имамо јако малу базу играча и одласци играча попут Веде, Лулића или Хариса за нас велики губитак, ма колико ми то не желимо себи признати. Али и даље је ово добра екипа, дошли су неки нови момци, појачали конкуренцију, и уз добру организацију и добар план вјерујем да имамо шансу изборити пласман на сљедеће Европско првенство", казао је Беговић.

- Крај каријере није на видику -

Мада ће бх. репрезентативац имати још неколико прилика за наступ на великим такмичењима, јер је за британске медије раније говорио да планира бранити и у 40-им годинама. И за "Анадолију" је рекао још увијек не размишља о крају и његовом доласку.

"Каријера голмана траје мало дуже и стварно уживам до те мјере да уопште не размишљам о крају и када ће он доћи. Видјећемо како ће се ствари развијати. Али да бисмо уопште размишљали о великим такмичењима ми морамо прије свега бити добро организовани, како би екипа размишљала искључиво о игри и ничему другоме и ја се надам да ће ускоро бити тако", изјавио је голман Борнмута.

Прошла и ова сезона су за бх. голмана биле суште супротности. У Челсију је прошле сезоне бранио у тек двије премијерлигашке утакмице, док је ове на терену провео 3.150 минута по чему је, уз још двојицу играча, рекордер Премијершипа. У 35 лигашких утакмица примио је 58 голова, али је истакао да је задовољан учинком ове сезоне. Иако увијек може боље, важно му је што зна да такво мишљење дијеле и људи из клуба.

"Истина је да смо примили велики број голова, не и највише у лиги, али ко гледа наше утакмице зна да је то цијена начина на који играмо. Еди (Хау, манаџер Борнмута, оп.а.) покушава да с лимитираним средствима задржи стил игре који оставља доста ризика, али на крају се то ипак исплати јер смо одиграли и неке одличне утакмице и направили солидан резултат (11. на табели, оп.а.). Можемо много напредовати и мислим да хоћемо, али кад подвучем црту, ја сам задовољан, поготово што сам већи дио сезоне играо с повредом", казао је Беговић.

Иако је у игри током прелазног рока било још неколико клубова, међу њима и Рома која игра полуфинале Лиге шампиона ове сезоне, Беговић на период у Челсију гледа као на велико искуство у једном од највећих и најбоље организованих клубова на свијету.

"Када вас посјети један од најбољих менаџера на свијету и тренер актуелног првака Енглеске и каже вам да вас жели у својој екипи онда на ствари гледате другачије. Ја сам у Челси отишао да бих радио с најбољим тренерима и играчима на свијету и у једном од најбоље организованих клубова на свијету и за мене је тај период огромно искуство. Имали смо несретну прву сезону, сплет околности који је доста утицао на све што се касније дешавало, али и даље сам играо неке велике утакмице, играо сам у Лиги шампиона, на крају освојио и титулу првака и не кајем се што сам отишао у Челси. Неке су се ствари могле другачије расплести, али то је живот и зато кажем овај период је огромно и важно искуство за мене", рекао је Беговић.

- Мостарске градске власти без слуха -

Фондација Асмир Беговић наставља с пројектима након завршетка обнове спортских терена у Сребреници. Тренутно је у припреми други хуманитарни голф турнир, који је планиран за 14. јуни у Лондону, на којем ће учествовати бројне познате личности.

Асмир истиче да је циљ увијек исти, кроз Фондацију помоћи обнову и изградњу спортске инфраструктуре. Проблем, као и осталим сегментима живота у БиХ, представљају трома администрација и недостатак воље да се искористи прилика. Асмирова Фондација жели изгради спортски центар у Мостару, али је то за сада једносмјерна улица.

"Оно што смо ми већ неко вријеме имали у плану и на шта смо покушали ставити приоритет је изградња самоодрживог спортског центра којим би управљала Фондација, а који би био на располагању прије свега дјеци с посебним потребама, али и осталој дјеци. Идеја је била да тај центар буде изграђен у Мостару и већ дуго имамо идејни пројект, али након иницијалног контакта с градским властима, још увијек нисмо добили ни прилику да презентујемо како би све то изгледало. Имамо вољу и жељу и желимо што прије кренути у изградњу, али морам признати да сам разочаран, јер изгледа да та воља и жеља није обострана. Још увијек се надамо да ће градске власти у Мостару увидјети колики потенцијал има ова идеја, али исто тако смо принуђени размотрити и постоје ли друге опције и градови или општине које би истински заинтересоване за један овакав пројекат", рекао је Беговић.

Извор: мондо.ба/Анадолија

Коментари / 0

Оставите коментар