Химки, ЦСКА и Пукл - ево шта се догодило...

Химки је поднео жалбу на исход четврте утакмице серије са "армејцима" коју је обележила контроверзна одлука словеначког судије.

Кошарка 29.04.2018 | 20:45
Химки, ЦСКА и Пукл - ево шта се догодило...
Химки се, после контроверзне завршнице четврте утакмице четвртфиналне серије Евролиге са ЦСКА из Москве, жалио на коначан исход и - видећемо да ли је тако нешто могуће - тражио да се меч понови!

Зашто?

Тренер пораженог тима Јоргос Барцокас објаснио је на конференцији за медије да је записничком столу пријавио дефанзивну измену за напад који је ЦСКА требало да одигра (и који је Кори Хигинс чудесним кошем претворио у вођство), али да она није могла да буде извршена из простог разлога што је Ентони Гил промашио друго слободно бацање на 20 секунди до краја и тако оставио лопту у игри.

Гил је убацио прво за 88:87, промашио друго, Андреј Воронцевич покупио лопту, а ЦСКА преко Хигинса стигао до предности од 88:89 на 5,7 секунди пре краја.

Барцокас тврди да је у међувремену вратио Тајлера Ханикета на клупу, мада није децидирано рекао да је и отказао измену код записничког стола.

Када је Химки кренуо у брзи контра напад после Хигинсовог коша, а Чарлс Џенкинс положио на таблу за победу од 90:89 и пети меч серије у Москви, словеначки арбитар Саша Пукл прекинуо је игру и тражио од Барцокаса да изврши измену коју је најавио - али напад раније.

Барцокас је тада желео да сачува првог стрелца екипе (и Евролиге), Алексеја Шведа, који је имао четири личне грешке, међутим Гилов промашај ускратио му је ту могућност.

Након свега, пресудна ствар ће бити одговор на питање да ли је Барцокас заборавио да откаже измену или је записнички сто направио грубу грешку којом је одредио ток утакмице, па и сезоне. Упркос свему, Барцокас није пропустио да изрази чуђење Пукловом одлуком да прекине игру истакавши да се у каријери није нашао у таквој ситуацији све до петка увече.

"Швед је имао четири фаула, имао сам Ханикета на клупи спремног да уђе у игру како би одиграо одбрану. С обзиром на то да нисмо убацили друго слободно бацање, вратио сам Ханикета на клупу. Увели смо лопту у игру, постигли кош из контре и не знам због чега су тражили од нас да на крају направимо ту измену", рекао је Барцокас и додао да му, након што је Пукл прекинуо игру, није чак ни остављена могућност да направи измену.

"Не разумем због чега су тражили да направимо измену када пре тога није било прилике за то. То је чудно и ретко", додао је и истакао да је поносан на свој тим.

"Захвалан сам и навијачима, приметио сам да је Химки привукао нове људе током сезоне. Стигли смо до плеј-офа и у све четири утакмице били компетентни и борили се. Морамо да будемо поносни и наставимо да се боримо. Следеће године ће бити боље", додао је грчки тренер, који је један руски тим који се не зове ЦСКА већ одвео на Фајнал фор (Локомотива Кубањ, Берлин 2016).

Међутим, и тада је у полуфиналу налетео на "армејце" и био заустављен, баш као и у првој сезони од повратка у Русију после неуспешног покушаја на клупи Барселоне.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар