Русија: Имамо ракете "томахавк"

Руско Министарство одбране је саопштило да је Русија дошла до ракета "томахавк" и да ће их проучити како би побољшала своје сопствене системе наоружања.

Свијет 28.04.2018 | 21:30
Русија: Имамо ракете "томахавк"
Начелник главне оперативне управе Генералштаба Оружаних снага Русије генерал-пуковник Сергеј Рудској рекао је да су крстарећа ракета "томахавк", која није експлодирала, и још једна ракета велике прецизности, која се испаљује из ваздуха, а које су САД и њихови савезници користили током ваздушних напада на Сирију 14. априла, допремљени у Москву, наводи америчка телевизија ЦНБЦ.

Он је рекао на брифингу за новинаре да руски војни стручњаци већ проучавају те ракете.

"Неке од ракета нису успеле да стигну до одређених мета, очигледно због техничких кварова, који су довели до ризика од уништења цивилних објеката и цивилних жртава. Њих двије, крстарећа ракета ''томахавк'' и високо прецизна ракета која се испаљује из ваздуха, донијете су у Москву", рекао је Рудској.

С друге стране, из америчког Министарства одбране те тврдње Москве одбацују као "апсурдне".

Портпарол Пентагона Ерик Пахон рекао је за ЦНБЦ да су руске тврдње покушај скретања пажње са савезништва Русије са режимом сиријског предсједника Башара ал Асада.

"Ово је још једна примјер руске кампање ширења дезинформација како би се скренула пажња с њиховог моралног саучесништва са звјерствима Асадовог режима и покоља цивила у западној Сирији", рекао је он.

Пахон је додао да су тврдње Москве "у вези са избором наших циљева су апсурдне, као и остатак извјештаја агенције Тасс".

Он каже да САД, када је ријеч о томе да су се ракете "томахавк" нашле у рукама Русије, нису видјеле никакав доказ, осим изјава које су дате за руске државне медије.

"Ово је вјероватно још једна димна завјеса пропаганде како би се одвратили (људи) од стварног проблема - убиства невиних цивила, које је почнио убилачки режим, подстакнут подршком Русије", рекао је портпарол Пентагона.

Према тврдњама компаније Раyтхеон, која производи ракете "томахавк", ријеч је о модерним и моћним ракетама, које могу сатима да круже, одмах промијене курс по команди и усликају фотографију мете намијењену контролорима преко пола свијета, прије него што изврше удар високе прецизности.

Компанија наводи да ракете "томахавк" могу да се лансирају са брода или подморнице, са удаљености веће од 1.600 километара, и да улете у јако заштићени ваздушни простор како би извршиле прецизне ударе на мете, уз минималну колатералну штету.

САД и савезничке војске употребиле су ракете "томахавк" више од 2.000 пута у борби, а тестирале њихов лет 500 пута.

(Тањуг)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Сикирица

28.04.2018 19:46

Дрон са мало бољим камерама и префињеном електоником,ниста посебно а коста бруку пара,сто је и нај битније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.04.2018 08:27

Ово се и Русија покусава модернизовати

Name

Ре Сикирица

29.04.2018 08:30

Дрзи се ти сикирице мани се техницмих достигнуца. Ако се подје занимати нано техн.. мозес се разоцарати у своје знање пардон незнање

Name

попара

28.04.2018 20:40

Американци поцели копирати руски аутомобил Москвиц,вребају да надју једну Ладу да и њу копирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Попара

29.04.2018 12:45

И маз,лиаз и камаз им је интересантан,јер се изврне кад кипује,тако да га мајстори могу темељито подмазати...гледо сам својим окама.

Name

ЦИК

28.04.2018 21:41

Да су затражили од Американаца, могли су купити нов Томахаwк у целофану. Немају потребе ишта крити од Руса, биједа није у стању направит електрични млин за кафу. У Руску силу још вјерују само Срби са 4 разреда школе и мање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реп

29.04.2018 02:58

Немој тако Русија је развијена,знас колико Нијемаца долази моли Русе да раде код њих.Стандард јак добри аутомобили путеви криминла нема нема ни проститутки.

Name

Промасио си 100%

29.04.2018 05:02

Мислим да си се преварио. Руси су поцели радити и то је до сада дало висе него одлицне резултате. Руска техника се показала као врло поуздана . Зато је колона испред њихових војних фабрика. ПВО руски сви хоце па и цланице НАТО цланице. То само демантује твоју тврдњу. Сто би они купили несто од американаца кад све то вец посједују.

Name

ре

29.04.2018 08:16

Пишеш,онако,из главе.А уз то ништа ниси ни процитао из ове тематике.Буква мозак.

Name

Боле

29.04.2018 08:35

Зашто би куповали кад могу да добију за џабе. У Америку и Алкаиду још само вјерују неписмени Бошњаци, што су ипод овчијег репа испали на асфалт.

Name

Ре Цик

29.04.2018 08:54

Информиси се мало друзе нема ниста против да волис американце али буди реалан. руска протуваздусна одбрана и интерконтинентални балистицки проектили су број 1. у свијету. Америка је сву своју војну индустрију усмјерила на агресију а русија на одбрану.