Ко је био Атиф Дудаковић?

Пензионисани генерал тзв. Армије БиХ Атиф Дудаковић ухапшен је јутрос због ратног злочина над Србима на подручју западне Крајине.

Босна и Херцеговина 27.04.2018 | 11:25
Ко је био Атиф Дудаковић?
Дудаковић је командовао акцијама „Грмеч 94“ и „Сана 95“, а осумњичен је за ратне злочине почињене на подручју Петровца, Кључа, Санског Моста и Крупе на Уни. Према подацима институција у Републици Српској које се баве тражењем несталих, у акцијима Петог корпуса током 1995. године, у тим општинама убијено је 870 српских цивила и 400 војника, а спаљено више од 30 села.

На YоуТубеу се и даље могу погледати видео снимци на којима Дудаковић наређује ратне злочине или их извршавајуу његови подређени. У августу 1995. између Глине и Двора на Уни, у рејону села Которани и Мајдан, пред објективом камере припадници Петог корпуса убили су српког војника. Како су изјавили преживјели свједоци, ријеч је о Милораду Тривуновићу.

Такође, постоји видео запис од 16. септембра 1995. на коме се види тренутак када припадници Петог корпуса заробљавају српског војника Радета Рогића из Санског моста. Након малтретирања, шамарања и понижавања, Рогић је убијен.



Атиф Дудаковић и његови војници познати су по томе што су до темеља палили свако српско село и град који су им се нашли на путу.

– Тамо ћеш послати једну чету, све да се попали. Да не дођу тамо више никад – наређивао је Дудаковић.

Неостварени ратни циљ остао му је освајање Бањалуке, а да је имао циљ да уђе у град види се и на овом снимку.




Такође, језив је снимак на коме се види како Дудаковић отворено нерађује стријељање два заробљеника, припадника АП Западна Босна под командом Фикрета Абдића, које су припадници Петог короуса, наводно, заробили у Изачићу.

– Гдје су два заробљеника та? Стрељати на лицу мјеста! – наређује Атиф.



Међутим, Дудаковић је много пута медијима изјављивао да није крив и да је само „бранио своју зељу од агресора“. Из угла Бошњака, он је био командант одбране Бихаћа и ослободилачке операције ”Сана 95”, током које је „за четири дана Пети корпус ослободио окупиране територије и ушао у дубину Републике Српске на око 120 километара“.

– Истовремено је ратовао с Војском Српске Крајине, Војском Републике Српске, Војском Југославије и злогласним “Црвеним береткама” Милорада Улемека Легије и Народном одбраном Фикрета Абдића – може се наћи на Википедији.

Хрватски медији су прошле године писали да ће њихово Државно тужилаштво подићи оптужнице против двадесетак официра тзв. Армије РБиХ због почињених ратних злочина над Хрватима у БиХ, међу којима је и Дудаковић. Међутим, није познат исход тог поступка.

И послије рата Дудаковић је много пута био у центру пажње због својих пријетећих и непријатељских изјава. Пажњу јавности је крајем маја прошле године изазвао његов позив из Коњица упућен свим Бошњацима старијим од 17 година да се наоружају, поручујући да рат није завршен, већ да је само престала пуцњава.

Почетком прошле године, Дудаковић је у говору представницима бошњачке дијаспоре у Луксембургу позвао Бошњаке из западне Европе да се припреме за рат, наводећи да ће се лично ангажовати „на умрежавању оних који су спремни за отпор великосрпској агресији”.



Он је тада рекао да сваки Бошњак, који има више од 17 година, мора купити униформу, чизме, врећу за спавање и ранац.

У Тужилаштву БиХ 12 година траје истрага због злочина које су Дудаковићеви борци починили над заробљеним Србима, али и Бошњацима из некадашње аутономне покрајине Западна Босна.

Биографија

Дудаковић је рођен 2. децембра 1953. у селу Орахова, у околини тадашње Босанске Градишке. Завршио је средњу војну школу у Задру, а 1976. Војну академију, смјер артиљерија.

Почетак рата затекао га је у Задру, у Артиљеријском школском центру, послије чега је прешао у Книн. Тамо је добио чин капетана и функцију команданта артиљерије под командом тадашњег капетана прве класе Ратка Младица.

У априлу 1992. постао је командант општинске територијалне одбране Бихаћа, затим командант Друге муслиманско-хрватске пјешадијске бригаде.

У рату у БиХ је напредовао до бригадног, а потом и дивизијског генерала, а на мјесто команданта Петог корпуса Армије БиХ са сједиштем у Бихаћу постављен је 1. новембра 1993. Послије рата био је командант заједничке команде Војске Федерације БиХ.



Против Дудаковића су још 2006. кривичну пријаву Тужилаштву БиХ поднијели тадашњи предсједник и премијер РС, Драган Чавиц и Милорад Додик, након што су телевизије у РС емитовале видео снимке како Дудаковић наређује паљење кућа.

У јесен 2011. доживио је личну трагедију када му се убио син.

(Српскаинфо)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Бивши Младићев потчињени

27.04.2018 09:36

Био је школовани официр ЈНА који је 1991 гонио Хрвате а директно надређени му је био Ратко Младић тада капетан мислим и био медју истакнутијим у тој борби док 1992 није прешао у БиХ да брани своје сто је и логично.Ипак он је виновник многих мутних послова зато и овако касно његово хапшење.Док су му свашта обећали да цути и да тако мора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.04.2018 10:13

Био терориста и злоцинац.невидим да је несто освојио док Нато није бомбардово Србе.колико пута је падо бихац и врацан.са 505 Бузинском преговарано о предаји посто ду били опкољени.политика наредила да се Пусте.некзафале само карадјицу Који их је ститио цитав рат.

Name

Ре Ре

27.04.2018 10:31

Па ститили их Срби који су узимали паре да се врате из Бихаца кад удју.Продавали им орузје да њиме убијају насе војнике.Неко се богатио док су људи гинули.

Name

жандар

27.04.2018 10:39

Чекало се да се угаси Хашки суд па ће сада лакше проћи на домаћем.

Name

Није Карздиц крив

27.04.2018 10:48

Од тоталног пораза заститио их је запад који је деведесетих био на врхунцу своје моци након краха СССР и Варсавског уговора.Запад је користио УН како би увео забрану летења над БИХ да би се онемогуцила авијација ВРС да дејествује.Касније су у савјету безбједности УН увели 5 застицених зона медју којима је била и Бихацка енклава.Застицене зоне се нису смјеле дирати.Погледати списак резолуција савјета безбједности УН из тог времена које је диктирао запад. Резолуција 824: Сребреница, Сарајево, Тузла, Жепа, Горажде, Бихаћ означени као "сигурна подручја" зоне под заститом УН,дато право НАТО пакту право да брани свим средствима ове зоне Резолуција 836 СБ УН о одбрани заштићених зона у БиХ (Сарајево, Бихаћ, Сребреница, Горажде, Тузла, Жепа). итд

Name

Није ово нека правда

27.04.2018 11:16

УХАПСИЛИ СТЕ АТИФА ЗЛОЦИНЦА ПРЕД САМ КРАЈ ЗИВОТА,ГДЈЕ СТЕ БИЛИ РАНИЈЕ ДА ХАПСИТЕ ОВОГ МОНСТРУМА ????

Name

Дејан

27.04.2018 11:45

Медју тим застиценим зонама УН је био и добар дио Хрватске настањен углавном србима, па тај исти УН зазмири и пусти америма да са хрватима поцисте све...толико о застиценој зони...

Name

миладин

27.04.2018 12:15

Злочинац код нормалних људи нема прођу па кад би се радило о брату.....уредимо државу да постане нормална....да политичари не трују народе.......бирајмо такве који су за ред,рад,поштење,стручност и којим није вјера и нација у првом плану.Будемо ли своје штитили и од њих свеце правили а оне друге осуђивали,неће бити среће....а ни Бог такве не воли.

Name

Ре милорад

27.04.2018 14:25

Правим дрзаву,Ал Републику Српску.

Name

Хвала Богу

27.04.2018 09:45

Доста је у ладици лезао предмет.Убио је све пред собом све сто мрда.Звјер му није била равна.Ко му је зив допао сака козу са ледја је деро и муцио звјерски.Страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар велики

27.04.2018 12:17

По фаци му се види да је дзукела.

Name

Ре Петар велики

27.04.2018 15:54

А ста су ти они сто лазе у Хагу. Они су за тебе херој, не се.и .

Name

Мир

28.04.2018 15:15

Лазес соколе све до једне.

Name

Госина

27.04.2018 09:49

Титов официр. Одједном постао поборник БиХ. Заборавио Југу. Постао националиста-убица српскога и муслиманскога народа. 40 година на уређењу плантаже малина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

27.04.2018 09:54

Свакога Хрвата који је чинио ЗЛО АПСИТИ... под ЗЛО подразумјевам злочин,пљачку,ширење мржње према другима... странке злочиначке забранити,исто важи са Србе и Муслимане.Укинити ентитете,Босну изградити да буде добрим људима добро у њој,други имају избор .Бирати људе по доброти,стручности,поштењу.....не гледати како се тко зове,које вјере......само тако има наде за боље сутра свима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин СДС

27.04.2018 10:12

У својој Федерацији ради ста хоцес, укидај , оснивај и не знам ста јос........Али Републику Српску моју укидати нецес.......Ни педаљ федерације не зелимо, али ни педаљ РС нецете добити.......Свако своје има и мирна Босна.....

Name

ре анте

27.04.2018 10:43

РС треба да се уједини са Србијом, Хрвати са Хрватском а бошњаци нека изаберу с ким ће. Само тако може нешто добро да донесе а ово као што је до сада нема краја у неслагању.

Name

Швица

27.04.2018 10:54

Као прво поцему је то РС твоја а није моја,ако је то гдје зивис твоја бабовина или дједовина и моја је.Као друго неце нико укидати РС-у са стране,она це се сама укинути јер то је једна празна љустура која сама себе немозе финансирати ни мјесец дана без неког кредита.Миле је све унистио и унистава даље и гле цуда,ваљда је и то нека Бозија казна да народ и даље Милета види као заститника а невиди своју пропаст.Сретно вам било на изборима у октобру

Name

Ре

27.04.2018 13:19

Људи, ако мислите да је РС донијела благостање Србима, а ФБиХ Бошњацима и Хрватима - грдно сте се преварили, и зато ћемо у том глупом увјерењу живјети још деценијама...

Name

Цаки

27.04.2018 21:31

Браво

Name

Забрањено пусење

27.04.2018 10:14

Сеамота је само да десет људи допустило,да се малтретира овај војник и на крају убије.Срамота без обзир сто је рат.Убити некога не мозе се оправдати ницим.Али ми смо такав народ са простора еx-yу за све цемо наци оправдање и изговор.РАТКО и АТИФ су радили оно за ста су сколовани,а то није склапање регала вец убијање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

27.04.2018 11:13

Овог монструма од цовјека осудити на дозивотни затвор само кад се погледају ова три снимка а за друге злоцине и пет дозивотних казни не би му биле довољне када би могао толико да зиви.Узассссс.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

27.04.2018 12:17

Његова темељна боја је увијек била зелена, префарбана црвеном. Када спаде црвена остаде зелена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

27.04.2018 13:03

Био постен цовек који је бранио свој народ против фикретови издајнима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ехо

27.04.2018 13:17

Знам само једно - да српска војска није чачкала око Бихаћа, не би Дудаковића нико данас познавао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се зна..

27.04.2018 19:04

Прошле године ишао на хаџ, обавио га, стекао чин хаџије. А хаџије и нису баш за суда и робије. Иначе је био одани члан СКЈ, ноторни атеиста.

ОДГОВОРИТЕ