Спремна оптужница против Додика

Тужилаштво БиХ од Суда БиХ затражило је да се Драгану Вукајловићу, члану Канцеларије за разматрање жалби (КРЖ) БиХ, забрани обављање службене дужности до окончања кривичног поступка који се води у случају исплате 3,4 милиона КМ са рачуна ЈП "Путеви РС" фирми "Електроунион" из Источног Сарајева.

Босна и Херцеговина 27.04.2018 | 07:26
Спремна оптужница против Додика
Занимљиво је да је Вукајловић након хапшења и признања да је у том случају узео мито од 40.000 КМ све до сада наставио нормално да ради, али и то да подизање оптужнице у овом случају у суштини кочи управо Канцеларија за разматрање жалби, чији је члан и Вукајловић.

"Чека се само да Канцеларија за разматрање жалби по пресуди Суда БиХ утврди висину штете која је настала па да се иде на подизање оптужнице. У том случају све је јасно, само треба испоштовати процедуру. Осумњичени су испитани, свједоци такође и само се чека да се утврди тачна висина штете која је у том случају настала, односно за колико су тачно оштећени 'Путеви РС'", испричао је извор "Независних" близак правосудним институцијама.

Иначе, ово је први случај корупције у јавним набавкама отворен у БиХ, а у којем је било пуно нејасноћа, али и поприлично чудних одлука. Рецимо, првоосумњичени у овом случају Синиша Додик, бивши посланик СНСД-а у Народној скупштини РС, који и стоји иза фирме "Електроунион", пред само хапшење Вукајловића и Душка Лазаревића, директора "Електроуниона", побјегао је из БиХ у Србију.

Тамо је провео скоро годину и по дана, а да за њим никада није била расписана потјерница. Тужиоци Гордана Тадић и Озренка Нешковић нису жељели дати сагласност за расписивање међународне потјернице за Додиком и тада је, тачније 11. маја 2017. године, истрага у овом случају практично стала, све док се Додик прије неколико дана сам није предао СИПА тврдећи да није био у бјекству већ на лијечењу у Србији.

Испитан је у СИПА-и у Тужилаштву БиХ и сад се само чека Канцеларија за разматрање жалби за подизање оптужнице", испричао је извор "Независних".

Подсјећања ради, цијела прича о сумњивој наплати 3,4 милиона КМ од "Путева РС" почела је још 2012. године, када је расписан тендер за одржавање путева вриједан више од 30 милиона КМ. "Електроунион" тада преузима тендерску документацију, али одмах након тога улаже приговор на услове тендера, а на сам дан отварања понуда тражи заустављање читавог поступка, што није урађено, јер тадашњи руководиоци "Путева РС" нису знали шта представник "Електроуниона" тражи.

Након тога "Електроунион" се жали Канцеларији за разматрање жалби која "Путевима РС" налаже да обуставе поступак до њихове коначне одлуке, а с обзиром на то да у року од 15 дана нису донијели ту одлуку, "Путеви РС" посао додјељују фирми "Романијапутеви" и од тада почиње правна заврзлама.

Након што "Романијапутеви" добијају посао, КРЖ тај поступак поништава у цјелости, а "Путеви РС" подносе тужбу Суду БиХ са захтјевом да се рјешење КРЖ-а стави ван снаге, што Суд и чини, али предмет враћа поново КРЖ-у на поновно одлучивање. Послије поновљеног поступка КРЖ доноси исту одлуку и истовремено усваја захтјев "Електроуниона" за накнаду штете, након чега ова фирма покреће поступак принудне наплате, а Суд БиХ блокира рачун "Путевима РС" и "Електроуниону" се исплаћују 3,4 милиона КМ.

(Независне)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Боки

27.04.2018 05:40

Има ли иједан поштени Додик?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додиг

27.04.2018 06:30

Ми смо постени.

Name

Па Доста Је Тих Залби,

27.04.2018 07:04

Хапсите та ђубрад лоповскх ,народу допиздило "на све три стране .

Name

Ре Додиг

27.04.2018 07:52

Нисте мијењали ни слово у презимену, ни вјеру, ни нацију...за разлику од овог шверцера и преливоде.

Name

ре боки

27.04.2018 08:15

Има један што је био поштар.

Name

ре додиг

27.04.2018 08:59

Ђе га нама увалисте.

Name

бајкер

27.04.2018 10:13

Додик је Цар.

Name

Никола

27.04.2018 05:52

Ово нема нигдје људи моји, ови додигови и он на целу секте су нам узели педесет година зивота унапријед. Фуј багро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

27.04.2018 06:29

Каква црна оптузница.Доказе на сто а не рекла -казала разноразна нагадјања и слицно не пију воде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клоц

27.04.2018 08:19

Све хапсите који год је правио ратне злоцине хапси полицијо матер им јебем који год да су само постену војску недирај ни из једног народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

земо

01.05.2018 09:55

Шта вам је људи? Па не би се он предао да није нашао везу и сада се очекује да га пусте ( средиће то стрико Миле) и појео вук магарца. Овде за крупни криминал нико не одговара....

ОДГОВОРИТЕ