Теме за ''свађу'' Трампа и Меркел

Ангела Меркел од четвртка увече је у посјети Вашингтону гдје ће се задржати 24 сата. Њен дочек неће бити помпезан као дочек Емануела Макрона раније ове седмице. А разговори са Доналдом Трампом биће још тежи.

Свијет 26.04.2018 | 22:22
Теме за ''свађу'' Трампа и Меркел
Након Емануела Макрона сада на ноге Доналду Трампу стиже и Ангела Меркел. Но док су њемачки коментатори наглашавали колико су се пута Трамп и Макрон руковали, љубили и тапшали по рамену, посјета Ангеле Меркел биће радна и са мање помпе.

"Одједном је она друга европска виолина", један је од коментара. Макрон је у том читању нови Трампов бест буддy у Европи.

"Потпуно је јасно да је Француска тренутно доминантна нација у питањима безбједносне и спољне политике Европе", каже политичар њемачких опозиционих Либерала Александер Граф Ламбсдорф додајући: "Њемачка је ту на убједљиво другом мјесту. Позиције су се промијениле."

Док овај либерал жали за водећом позицијом Њемачке, политичар Зелених Јирген Тритин тражи од Меркелове да говори јасно и гласно у Вашингтону. Макронова "офанзива шарма" није донијела баш ништа, каже он.

"Улагивање неће донијети америчке уступке. Меркел са Трампом мора да говори језиком који овај разумије: рачуницом трошкова и добити", рекао је Тритин.

Од Ирана до гаса

Агенција ДПА издваја четири теме о којима ће њемачка канцеларка морати да поприча са америчким предсједникомм, а то су питање Ирана, слободне трговине, НАТО и енергетике.

У мају би Трамп могао да донесе одлуку о раскидању тешком муком склопљеног атомског споразума са Ираном то јест да на снагу почне да враћа одређене санкције против Исламске Републике.

Томе се једнако противе и Меркел и Макрон, но овај потоњи није током вашингтонске посете успио да помјери Трампов став ни за јоту. За америчког председника је то „најгори могући споразум“ за који криви бившу администрацију Барака Обаме.

Првог дана маја ће такође истећи „поштеда“ коју је Бијела кућа одредила за ЕУ на увоз челика и алуминијума. Након тога би на снагу могле да ступе казнене царине, сличне какве се примјењују према Кини.

 "Тиме би трговачка свађа могла поново да се распламса. Меркел ће морати да поступа са крајњом опрезношћу. Она додуше као шефица њемачке Владе има велику политичку тежину, али нема мандат да о овоме преговара. Тај мандат је у рукама ЕУ", пише агенција ДПА.

Када се ради о НАТО, Њемачка и даље не испуњава обавезу на коју Трамп подсјећа сваком приликом - да улаже два одсто бруто-домаћег производа у буџет одбране. Њемачка је далеко од те квоте док САД улажу 4,2 одсто.

"То није фер", рекао је Трамп и натукнуо да би оне земље које дају више новца у прилог одбрани (НАТО) могле боље да прођу што се тиче царина.

Четврто питање је посебно шкакљиво - Њемачка је одобрила градњу Сјеверног тока 2 који би требало да удвостручи постојећи капацитет гасовода који је директна веза руског снабдјевача и њемачких потрошача. Трамп је отворено рекао да је против тога јер Њемачка тако "упумпава милијарде у Русију". Наравно, није ријеч ни о каквом алтруизму - САД имају огромне залихе гаса које желе да у течном стању извозе у Европу.

Извор: ДW

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ово

27.04.2018 05:45

...се враца Њемацкој, Трамп незаборавља како су га њемацке медије исмисавали клевецали итд. Прије но сто је постао пресједниј САД. Е господо на погресну сте карту ставили. Све сада заобилази Њемацку. Која полако остаје без утицаја у ЕУ . Не контролису висе игру. Нијенци су имали сансу да скину Меркел и промијене власт. " Сад је касно". јг

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма Да

27.04.2018 07:52

Макрон је манекен сарлатан.Француска је нула наспрам Њемацке.Вазна је економија а Њемацка јесте сила.

ОДГОВОРИТЕ