Нова дипломатија додира два лидера

Француски медији опширно јављају о посети председника Емануела Макрона Вашингтону.

Свијет 25.04.2018 | 19:30
Нова дипломатија додира два лидера
Поред неслагања о решавању одређених светских питања, сви стављају нагласак на њихово пријатељство, оцењујући да су измисли нову дипломатију - дипломатију додира.

Лист Поен (Ле Поинт) преноси да постоји дипломатија добросуседства или мирне коегзистенције али су Макрон и Трамп сталним руковањем, грљењем и додиривањем показивали да постоји "дипломатија додира".

Медији су посебно истакли необичан Трампов гест пре фотографисања уочи састанка у Овалној соби у Белој кући. Трамп је руком скидао трунке и перут с Макроновог сакоа правдајући се да француски председник мора да буде беспрекоран.

Нагађа се у шали да је у питању "љубавна прича" али се додаје да су поред тих гестова симпатије, Трамп и Макрон успели да "маскирају своје несугласице".

Макрон који је пре доласка у Вашингтон рекао да жели да убеди Трампа да не одустане од иранског нуклеарног споразума и одсечно у једном интервјуу рекао да не постоји "план Б" у спречавању Ирана да обогућује уранијум, ипак није успео, оценио је Поен.

Трамп је пре састанка у Овалној соби рекао да је споразум катастрофалан али је после рекао заједно с Макроном да ће радити на новом споразуму који треба да има "добре темеље".

Француски председник је имао више успеха када је у питању Сирија, јер је успео да убеди Трампа да не повуче снаге из те земље одмах. Амерички председник је признао да би нагли одлазак америчких снага оставио "слободно место" за Иран.

Лист Монд је пренео да је дошло до "семантичког продора" о иранском нуклеарном споразуму, али је додао да ни Трамп ни Макрон нису ништа конкретније рекли о новом споразуму с Ираном, који би могао да наиђе на препреке посебно са иранске стране.

Док су председници разговорали, прве даме Меланија Трамп и Брижит Макрон, обе у елегантној белој одећи, посетиле су изложбу посвећену француском уметнику Полу Сезану.

У Белој кући је синоћ приређена први пут од доласка Трампа на власт свечана вечера у част Макрона који је први страни председник којем је Трамп приредио дочек уз све државне почасти. Међу званицима на вечери био је Хенри Кисинџер, бивши државни секретар и добитник Нобелове награде за мир.

Макрон ће се данас обратити Конгресу и студентима на Универзитету Џорџ Вашингтон. Француски медији су истакли да ће Макрон говорити на енглеском, што није обичај за француске председнике који обично у посетама иностранству користе француски језик.

Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар