Истраживање: Ударање лопте главом оштећује мозак!

Фудбал је ризичан посао, а најновија истраживања показују да константно ударање лопте главом може да изазове одређене трауме, па и оштећења мозга. Али, фудбал не би био иста игра без овог елемента. . .

Фудбал 30.04.2018 | 22:00
Истраживање: Ударање лопте главом оштећује мозак!
Европска фудбалска унија (УЕФА) недавно је најавила могућност да уведе нова правила у фудбалу, а све у циљу заштите здравља фудбалера.

Реч је о ударању лопте главом, а УЕФА разматра могућност да забрани играње главом, за почетак, у млађим категоријама. Несумњиво је да би ово битно изменило фудбалску игру, можда и њену суштину, али важно је размишљати пре свега о здрављу људи.

Фудбал је најпопуларнији спорт на свету и њега упражњава, што професионално, што аматерски, више од 256 милиона људи на планети. Саставни део ове игре је и ударање лопте главом (дефанзивно, офанзивно...), а просечно по утакмици један фудбалер удари лопту главом од 6 до 12 пута. 

Зато је овај елемент игре у фокусу многих научника-истраживача, односно лекара који покушавају да утврде колико је играње фудбала, заправо, ризично, иако не спада у врх "насилних" спортова, какви су рецимо амерички фудбал, рагби, бокс или хокеј на леду, где су контакти неизбежни и чести.

Према најновијем научном истраживању лекара из Њујорка, утврђено је да константно ударање лопте главом може да изазове оштећења мозга, преноси "Дејли мејл".

Др Мајкл Липтон са њујоршког колеџа за медицину "Алберт Ајнтшајн" истраживао је утицај ударања лопте главом на мождане функције фудбалера и установио је да то јесте потенцијална опасност, али и да се последице могу спречити.

Истраживање је показало да фудбалери који често ударају лопту главом имају спорије реакције и мању пажњу, односно концетрацију.

Било је примера у прошлости да се код појединих фудбалера развила деменција, какав је рецимо енглески нападач Џеф Ејстли, који је играо у време када је лопта била тешка, а члан шампионске енглеске репрезентације из 1966. године Ноби Стајлс има Алцхајмерову болест.

Истраживање је показало и да често ударање лопте главом може негативно да утиче на меморију фудбалера, али то није општи случај, већ да су само појединци овоме подложни.

"Забринути смо да одређене мозга могу да буду оштећене ударањем лопти и да то доведе до извесних промена у раду мозга које могу да буду трајне", рекао је др Липтон, ограђујући се да је неопходно направити широко истраживање, са много већим бројем фудбалера како би се донели исправни закључци.

У овом истраживању, које је објављено у часопису "Границе неурологије" (Фронтиерс оф Неурологy), учествовало је 308 аматерских фудбалера из Њујорка, старости од 18 до 55 година. Показано је да су фудбалери под ризиком да имају деменцију или да добију неке мање повреде, односно оштећења мозга константним ударањем лопте главом.

Иако је ризик од болести много мањи него код боксера, ипак постоји све више доказа да понављање ове радње (ударање лопте главом) могу да изазову трауме мозга, па и трајна оштећења.

Пре две године, урађено је истраживање у Енглеској, које је показало да су фудбалери чак 67% лошији на тестовима меморије одмах после завршеног тренинга на којем ударају лопту главом, мада се опорављају после 24 сата.

"Ударање лопте главом је као да добијете ударац у главу", каже др Том Крисп из једне лондонске болнице.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар