Властима дат рок до 15. маја

Чланови Градског одбора Удружења инвалида Бања Лука протествовали су данас на Тргу Крајине, симболично, тачно у пет до дванаест. Траже од власти личну инвалиднину, коју једини у региону немају.

Република Српска 25.04.2018 | 14:40
Властима дат рок до 15. маја
С данашљег протеста су поручили да су на овај корак приморани јер власт већ годинама не жели да им омогући колико-толико пристојан живот.

Уколико данас не дође до договора са ресорним министром Миленком Савановићем, са ким су се након протеста требали састати, за 14. мај су највили и радикалније кораке -блокаде саобраћајница.



Особе са инвалидитетом траже да лична инвалиднина буде половина износа од најниже плате у РС, 205 КМ, а добијали би је  они са инвалидитетом већим од 80 одсто, а њих у Српској по рачуници надлежних Удружења има око три хиљаде. 

“Тренутно имамо људе чија су једина примања туђа њега и помоћ. То је намјенско давање, да би неко платио некоме да му помогне, међутим ми смо то свели на то да људи буквално живе од тога. А заиста не тражимо много. То би била најнижа давања у окружењу и такво право би остварило максимално три хиљаде људи у РС што би на годишњем нивоу износило око 7,3 милиона КМ”, рекао је Радован Ристић, предсједник Градског одбора Удружења инвалида Бања Лука.

Колико су цивилних лица са инвалидитетом у БиХ дискриминисана можда најбоље илуструје новчана накнада према којој осове јкоје су инвалидитет стекле у рату примају од 600 до 1.800 КМ, а они који нису страдали у рату свега 165 КМ и то за туђу његу.

(Бука)

Коментари / 0

Оставите коментар