Изградња мира захтјеван процес

Министар спољних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак учествовао је на састанку на високом нивоу о теми "Изградња и очување мира", који је одржан 23. и 24. априла у сједишту Уједињених нација у Њорку.

Босна и Херцеговина 25.04.2018 | 11:39
Изградња мира захтјеван процес
Црнадак је, као шеф делегације Босне и Херцеговине, говорио на сегменту на високом нивоу, који су отворили предсједник 72. засједања Генералне скупштине Уједињених нација Мирослав Лајчак и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш.

Након поздравног дијела говора министар Црнадак је нагласио да се свијет суочава са великим бројем насилних конфликата као и различитим природама криза. Исказао је велику забринутост због жртава и патњи проузрокованих оружаним конфликтима у разним регионима свијета.

Наставио је да се може сматрати да је БиХ важан примјер шта одрживи мир значи у пракси, и да је то основа за креирање сигурне будућности земље као и спречавање њеног повратка у оружани конфликт. 

Наводећи примјер БиХ, казао је да су поред ЕУ, УН-а биле међу најважнијим партнерима који су играли важну улогу у процесу помирења и изградње мира те да је поред јачања институција у земљи, интеграциони процес ка ЕУ довео до боље сарадње у региону.

Црнадак је нагласио да је период међународног интервенционизма потребно замијенити снажном међусобном подршком и партнерством унутар БиХ, дијалогом и међусобним поштовањем и разумијевањем, што ће омогућити изградњу дугорочног мира и стабилности.

Шеф бх. дипломатије закључио је говор нагласивши да је изградња мира комплексан и захтјеван процес и да промовисање и одржавање мира захтијева не само осмишљен рад и организациону реформу УН већ и јаку политичку вољу.

На позив предсједника 72. засједања Генералне скупштине Уједињених нација Мирослава Лајчака, Црнадак је учествовао на радном ручку на тему "Нови приступ миру", саопштено је из Канцеларије за односе с јавношћу МСП-а БиХ.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар