Протест: Срам те било, Мирјанићу!

Пољопривредници из семберског села Горње Црњелово данас су протестовали незадовољни начином на који Министарство пољопривреде Републике Српске даје земљу у закуп и концесију. Тврде да Влада Српске форсира појединце, те да народ који од пољопривреде преживљава гура у још већу дубиозу. Огласило се и ресорно Министарство.

Република Српска 24.04.2018 | 21:35
Протест: Срам те било, Мирјанићу!
Сељаци су огорчени начином давања земљишта у власништву Републике Српске у закуп и концесију. Кажу да је више од 53 хектара плодне равнице припало једном правном лицу, а они су остали по страни, иако тврде да су посједи њихови, али не могу да их врате јер су још предмет реституције.

“Пољопривредници не тврде да је одлука Министарства на челу са Мирјанићем нерегуларна, већ да је некоректна према овим пољопривредним произвођачима. Они су задњих 15 година обрађивали ту земљу, а сад је та земља одузета”, каже Брано Грујичић из села Горње Црњелово.



“Ми смо ушли у те посједе, јер је нама одузета земља за вријеме комунистичке државе. Рођак и ја имамо 140 дунума и ми из посједа не бисмо изашли док нам неко не плати”, кеже Горан Кокановић из истог села.

БН телевизија је раније извјештавала о томе да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске концесијом и лицитацијом дало до сада у закуп 3.600 ха за 10 правних и 23 физичка лица. Занимљив је податак да је управо та расподјела обављена без конкретног правилника и критеријума, истицали су из градске опозиције и наглашавали да је ријеч, према свим процјенама, о најбољем земљишту које је у посједу Републике Српске.

“Држава сад тим појединцима што су пуни пара даје земљу концесијом за 6 или 12 КМ, а ја плаћам 60 КМ што радим туђу земљу, а ту не може ништа да роди, али шта ћу”, каже Жикица Стевановић, пољопривредник из Горњег Црњелова.

Из ресорног Министарства одговарају да је све рађено по закону.

“Јавни позив за додјелу пољопривредног земљишта под концесију у поменутом случају расписан је у децембру 2017. године, објављен у Службеном гласнику Републике Српске и дневним новинама, а био је отворен 45 дана за пријављивање. Сагласност на издавање овог земљишта под концесију дали су и органи Градске управе Бијељина. На јавни позив се јавило правно лице 'Млин Павловић' које је испунило предвиђене услове, па је са овим правним лицем и потписан уговор.”

Сељаци су огорчени, Министарство уноси свађу и немир у Семберију.

“Дефинитивно је на страни појединаца, једног или два, па се паре тутну у џеп. Чуо сам да је Мирјанић старији човјек. Е, па срам те било. Докле само један да живи, шта ћемо ми, како, од чега да живим? Имам и ја бикове, а моје дијете живи од тих бикова”, рекао је Стевановић.

О нашој земљи се неће одлучивати у згради Владе Српске, поручили су сељаци на мирном протесту у Бијељини. Најавили су да је ово почетак и да неће одустати.



БН телевизија

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Браво

24.04.2018 20:23

Људи,недајте се .Дигните куке и мотике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

24.04.2018 20:25

Ви исто какве бабе тине, ходате и шњухате и ха се сакупи више од троје људи ви у сав глас вичете, протести, побуне, штрајк, доле влада, итд. Ало, дозовите се мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трново трновљак

25.04.2018 06:35

Овај човјек је потпуно у праву. Није само они него сви смо ко бабе нема нико дамара. Зато подршка за Вукоту.

Name

Ретро

24.04.2018 20:42

За ово сте сами криви.Дигните и ви једном глас да вас народ чује.Дозволили сте једом метузалему да вам ради шта хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сенберци xxxxx

24.04.2018 21:09

Сенберци су управу ста има мирјаниц тразит по сенберији акмује бабо [отац] оставијо који дулум земље у равној сенберији некаје он да у закуп коме хоце али нека нетура носа тамо гдјему није местои прави заваду медју сенберцима тогаје посло диктатор додо другце немозе победити у сенберији мирјаницу даље руке од сенберијских равница доктисе лепо казе да неби било ко стосте урадили у бањалуци са невиним децкомдавидом мозда има и твог удела у том.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

24.04.2018 22:05

Срам було Мирјаница јер је кретен али срам било и вас јер је трецина гласала за њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

25.04.2018 04:33

Зар је Метузалем још жив,он као корњача. Кукууууу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wодолија

25.04.2018 04:33

И ови почели јавно да критикују власт ? Да и њима није циљ да сруше додика и РС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сињ

25.04.2018 05:27

Млади не раде а он да умре на радном мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пивце за зивце

25.04.2018 05:41

Ако наставите са протестима мозда вам и оредсједник донесе гајбу пива !

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран

25.04.2018 06:14

То је Зоран Малетиц узео рекет,Мирјаниц народе са Семберијим нема ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рељефна глава

25.04.2018 08:21

Зоран Малетиц је у кафани потписао уговор о концесији и дао земљу Павловицу и Пацану Сад претњама о укидању премије прети људима да морају изаци из парцела Мирјаниц није упуцен ста зло од Малетица ради, исти је пре коју год дао земљу Росицу који му је купио докторску диплому. Људи прво треба унистити зло од рељефне главе тј Макетица!

Name

Семберко

25.04.2018 07:46

Црњелово је највеће село у Семберији а протествује десетак људи. Гдје су остали? И не само из Црњелова. Гдје су Обрљани на протесту... А заборавио сам. Обрљане је Каисија купио и они су његово приватно власништво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадно

25.04.2018 07:59

Ови људи су у прави, али особа попут Бране Грујичића их представља, мсм да је човјек прокоцкао и распродао све што му је отац стекао, затим и неке сеоске паре за неко асфалтирање...

ОДГОВОРИТЕ
Name

брано грујициц

28.04.2018 21:40

Поносан сам сто ми је отац стекао и све то имам а написи име да се видимо јер сам ти био са зеном а коцкам од седмог мјесеца мајцинетрудноце и коцкацу а поносан сам на асфалт сто је урадјен у г црњелову и ови људи це доци до своје имовине и оволике коментара подрске нам даје крила а теби јебем грооб узео си сто км од тајкуна да писес написи пуно име као ја па да се видимо а у цетвртак је нови пресс па онда идемо у бања луку земљу недамо лоповима и тајкунима

Name

Маре

25.04.2018 08:43

Малетиц је највеци лопов и увлакац а студиро стоцарство 13 година .Сад је купио докторску диплому,земљо отвори се.Карикатура од цовјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зикица Стевановиц

28.04.2018 12:57

Позивамо све којима је одузета земља од стране трули богстаса да се боримо за насе да недамо Мој је отац као и многи други био уцесник у овом несретном рату и борио се трулио у рову за неку дрзаву и боље сутра за мене тј нас. А ова дрзава му одузима све опет и даје ратним профитерима који су гурали нас обицне људе да гину. Срам било дрзаву и владу срам их било свих гробова оцева дјеце сто су за њу зивот дали Колико има богатаса и богатаских синова сто су изгинули а колико нас обицних људи. Дрзава сад даје тим богатасима насе а нас легално убија. Мој се отац није борио за 150 КМ годисње пензије вец за ову земљу коју му је та његова дрзава узела. А они сто су га гурали му узимају срамотно. Ниједан политицар се није ни обазро на ово сто нам је урадјено брига њих за обицне људе њима је само битан нас глас на изборима . Позивамо опет медије да додју у црњелово да сниме и виде ста нам се одузима. Знамо да се боримо узалуд јер се властима извините на вулгарности је... за нас обицне људе.