Анализа: Шта ће бити с РБ Лајпцигом?

Узети 400. 000. 000 евра или постати озбиљан клуб? Лоша сезона компликује планове Ралфа Рангника и власника клуба, компаније Ред Бул. . .

Фудбал 03.05.2018 | 22:30
Анализа: Шта ће бити с РБ Лајпцигом?
После сезоне из снова, дебитантске у Бундеслиги - и избореног пласмана у Лигу шампиона - РБ Лајпциг се у финишу друге године у елити баш мучи. Пред талентованог стручњака Ралфа Хасенхутла нису постављени високи циљеви када су у питању резултати у ЛШ, али зато јесте један ултиматум: Лајпциг мора да постане стандардан члан европског крема. А како тренутно стоје ствари пласман у Лигу шампиона наредне сезоне под великим је знаком питања. Неко ће чак рећи да спада у домен "немогуће мисије". 

Серија ужасних резултата последњих недеља и порази код куће од Леверкузена (1:4), односно Хофенхајма (2:5), те реми са Вердером на Везеру (1:1), учинили су да Бикови доста заостају за местима која воде у ЛШ.  

Све то говори да ће Лајпциг највероватније остати без Лиге шампиона, а ако тако буде онда се поставља питање шта и како даље?  

Ралф Рангник, човек задужен испред компаније Ред Бул да брине о свему што се догађа у клубу имаће пред собом радно и врло тешко лето. Иако је у више наврата говорио како РБ Лајпциг неће служити као развојни клуб и свако мало продавати најбоље играче, након непланираних киксева могло би да се догоди да заправо буде приморан да промени планове. Да ће се клуб основан пре само осам година ипак тешко носити с мултимилионским понудама великана имали смо прилике да видимо у случају Набија Кеите. РБ се борио колико је могао, отимао се, брецао, "претио" навалентним купцима, да би на крају морао да пристане на продају. Додуше, умео је јако лепо да наплати сезону из снова свог понајбољег играча. Ливерпул је истресао близу 70.000.000 евра. И све то у сезони док се игра Лига шампиона и траје једна права бајковита прича. Јасно је, дакле, да без ЛШ опасност да Лајпциг настави да губи најбоље играче додатно расте.

Немачки медији наводе како би током лета на адресу Лајпцига могло да стигне преко десет понуда. Оно што је извесно јесте да Доминик Кајзер, капитен из времена када је клуб играо у нижим лигама, одлази без обештећења, а за њим ће и млади десни бек Бено Шмиц. Само од њих двојице није могућа зарада. Сви остали и те како би могли да напуне касу РБ-а. Рецимо, за Петера Гулачија, доскора анонимног мађарског голмана распитује се Челси. Ако би којим случајем Лајпциг и пристао на трансфер - јер замена је већ ту у лику младог Ивона Мвога доведеног из Јанг Бојса за 5.000.000 - Плавци не могли да рачунају на цену мању од 10.000.000 евра. Стандардни бекови Марцел Халстенберг и Лукас Клостерман такође су под радаром енглеских премијерлигаша. Халстенберга је Јоги Лев већ позивао у национални тим, док јеКлостреман будућност Елфа. Има само 21 годину. За првог се распитује Евертон (процењује се да би цена била око 20.000.000), док је за другог загризао Арсенал. Помиње се сума од 15.000.000, мада ћеРангник тешко пристати на то после онога што му се догодило са Џошуом Кимихом, који му је отишао за свега 1.500.000...   

Стандардни штоперски пар Лајпцига чине капитен Вили Орбан и 19-годишњи Дајот Упамекано, златна кока Ред Була. Орбан се до сада доводио у везу са Манчестер Јунајтедом и Бајерном (у склопу новог пројекта гиганта из Минхена под радним насловом "доводимо немачке репрезентативце све одреда"), а млади Француз био је вест дана пре неколико недеља када су многи медији широм Европе објавили како је Барселона спремна да за њега издвоји 100.000.000 евра?! Пазите сад - ради се о момку који иза себе има тек две сезоне у професионалном фудбалу, односно једну у озбиљној лиги.

Велики новац Лајпциг би могао да узме и за везисте Кевина Кампла и Емила Форсберга. Словенца хоће Њукасл, док се Швеђанин практично већ поздравио са навијачима и он је уз двојицу првопоменутих једини близу излазних врата. Форсберг је прошле сезоне био на врхунцу. Са 22 асистенције словио је за најбољег асистента Европе, али Немци га нису пустили ни у Ливерпул ни у Милан. Сада је његова цена много мања, јер је лоша сезона иза њега, Редси више нису загрејани и то је можда шанса за Росонере.   

Када је Дијего Деме у питању, један од најважнијих шрафова у Хасенхутловој машинерији, Пеп Гвардиола га је сврстао у најужи избор за новог задњег везног Манчестер Ситија. Тренутно, у пол позицији је Жоржињо из Наполија, али ако се нешто у том послу закомпликује... 

Најексклузивнија роба коју је РБ Лајпциг има у свом излогу јесте нови први нападач репрезентације Немачке, 22-годишњи Тимо Вернер. Рангник га је јула 2016. довео из Штутгарта за свега 9.000.000, а његова цена на тржишту сада износи око 70.000.000, с тим што та сума готово сигурно не би задовољила руководство клуба. Месецима уназад Вернера су стављали на листу потенцијалних појачања Реал Мадрида, а одскора га повезују и са Манчестер Јунајтедом. 

"Не још, када научим језик волео бих да заиграм у Премијер лиги. Сада могу са сигурношћу да кажем да ћу и наредне сезоне играти за Лајпциг", казао је Вернер пре неколико недеља.   

Када се све ове суме саберу (плус већ продати Кеита), РБ Лајпциг би само од две сезоне у Бундеслиги и једној у Лиги шампиона, могао да инкасира близу 400.000.000 евра! Ако се у обзир узме да је од оснивања клуба (од 2009) у довођење играча утрошено нешто више од 150.000.000, јасно с каквом успешноћу је претходних година радио Ралф Рангник. 

Бено Шмиц (?)
Марцел Халстенберг (Евертон, 20.000.000)
Лукас Клостерман (Арсенал, 15.000.000)
Дајот Упамекано (Барселона, ПСЖ, 100.000.000)
Вили Орбан (Бајерн, Манчестер Јунајтед, 30.000.000)
Емил Форсберг (Милан, 25.000.000)
Штефан Илсанкер (Шалке, 5.000.000)
Доминик Кајзер (без обештећења)
Кевин Кампл (Њукасл, 30.000.000)
Дијего Деме (Манчестер Сити, 15.000.000)
Тимо Вернер (Ливерпул, Реал Мадрид, 70.000.000)
Петер Гулачи (Челси, 10.000.000)

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар