Трамп поново запријетио Ирану

Предсједник САД Доналд Трамп изјавио је данас да ће се Иран суочити са "већим проблемима него икада" уколико Техеран поново покрене нуклеарни програм и назвао "лудим" нуклеарни договор с Ираном, преноси Ројтерс.

Свијет 24.04.2018 | 18:33
Трамп поново запријетио Ирану
"Они (Иран) ће имати веће проблеме него што су икада раније имали", поручио је Трамп током обраћања медијима на почетку посјете Бијелој кући предсједника Француске Емануела Макрона.

Ројтерс преноси да је Макрон новинарима рекао да жели да "обузда Иран у региону".

Француски предсједник Емануел Макрон истакао је данас, по доласку у Бијелу кућу, блиске везе између Француске и САД, а амерички предсједник Доналд Трамп захвалио је Макрону за "недавну одлучну акцију" у Сирији.

"Америка за моју земљу представља бескрајне могућности", рекао је Макрон, стојећи поред Трампа, преноси АП.

Француски предсједник је Трампу рекао и да Француска са САД дијели "идеал слободе и мира".

Макрон је подсјетио да су се Французи борили заједно с Џорџом Вашингтоном током Америчке револуције, што је, како је навео, утемељило сарадњу између двије земље.

Француски предсједник, за кога америчка агенција примјећује да је у ближим односима са Трампом него многе његове европске колеге, рекао је и да Француска заједно са САД ради на изазовима као што су тероризам, Северна Кореја и Иран.

И Макрон и Трамп упутили су жеље за брз опоравак бившем предсједнику САД Џорџу Бушу старијем, и изразили саосјећање са канадским народом послије "ужасне трагедије" у Торонту где је комби улетио међу пјешака усмртивши 10 особа.

Трамп је похвалио улогу Француске и захвалио Макрону на "снажном пријатељству" у одговору на хемијски напад у Сирији.

"Заједно с нашим британским пријатељима, САД и Француска недавно су предузели одлучну акцију као одговор на то што је сиријски режим користио хемијско оружје. Желим да лично захвалим предсједнику Макрону, француској војсци и француском народу на истрајном партнерству. Били су апсолутно невјероватни. Пуно Вам хвала, господине предсједниче", поручио је Трамп.

Трамп је рекао и да је "дивно пријатељство" које је развио са Макроном - свједочанство трајног савеза двије земље.

За Макрона је приређен свечани дочек уз 500 припадника војске САД, а након интонирања химни обе земље он је са Трампом прошао поред почасног строја.

ЦНН, који уживо на сајту прати Макронову посјету Трамповој предсједничкој резиденцији, наглашава да је и Макронова супруга одабрала бијелу одјевну комбинацију као и америчка прва дама.

Наводи се да је ово прва државна посјета коју Трамп угошћава у Бијелој кући и да су поред предсједника и прве даме Макронове дочекали и потпредсједник САД Мајк Пенс и шеф Трамповог кабинета Џон Кели, чиме су, по оцјени америчке телевизије, сцену испред Бијеле куће учинили грандиозном.

Макрон је, иначе, Трампу на поклон донио садницу храста, као симбол трајности пријатељства двије земља, а садницу су заједно засадили у комплексу Бијеле куће.

Вечерас Трамп за Макронове организује вечеру у Бијелој кући, прву свечану вечеру за неког државника откад је дошао на власт, а за мени и све остале појединости побринула се лично његова супруга Меланија.

Извор: Тањуг

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Боб Рок

24.04.2018 16:57

Летећи циркус Монти Пајтона се сели у Иран. Припремите се Иранци за долазак америчке демократије у виду лијепих, нових и паметних ракета...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.04.2018 17:24

Ако русима нестигну прије

Name

попара

24.04.2018 18:20

Не смију ниста,знају да би лијепе и паметне ракете иранске полетјеле према Тел Авиву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

24.04.2018 21:17

Сам је поништио договор и договор више не вриједи,а Ирану ништа друго не преостаје да обогацује уранијум,и имају право на то,Још нигдје нисам прочито да Иран некомЕ пријети,једноставно жуцо ради у интересу жидова.

Name

Јокица

24.04.2018 20:26

Ако слуцајно Амери војно крену на Иран,добро цемо то осјетити и ми.Иран је велики производац нафте,а запријетили су ако их нападну да це затворити пролаз Хормуз.У том слуцају танкери неце моци да иду у Сауди Арабиа,Куwаит,УАЕ,Qатар,. . Цијена нафте це отици у небо.Тада цемо моци једино да паркирамо наса аута.Други сценарио да цијена нафте оде у небо је да се Руси и Амери"поклофају" у Сирији.Сви остали сценарији не могу покренути тако драматицно цијену нафте.

ОДГОВОРИТЕ