Русија чврсто стоји уз Дејтон

"Русија је показала да има добре намјере према БиХ изражавају спремонст за сваку врсту сарадње, посебно економске", рекао је предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић, коментаришући посјету високе руске делегације која се налази у дводневној посјети БиХ.

Босна и Херцеговина 23.04.2018 | 18:31
Русија чврсто стоји уз Дејтон
Босић је у изјави Н1 рекао да су поруке које су се чуле од предсједнице руског дома Валентине Матвијенко током разговора са члановима оба дома ПС БиХ биле коректне.

"Русија изражава спремност за сарадњом у сваком облику посебно економском", рекао је Босић, наглашавајући да та земља чврсто стоји на позицији очувања Дејтонског споразума, чији је један од гараната.

"Подршком Дејтонском споразуму доприносе стабилизацији прилика у БиХ", казао је Босић, наводећи да се нада да ће тако бити и убудуће.

"Русија је и до сада била принципијелна када је у питању Дејтонски споразум и надам се да ће тако и остати", рекао је Босић, наглашавајући да је "Русија, као и САД, Турска и још неки други, велика сила и све што раде одражава се и на овај простор".

"Историја и искуство нас учи да није добро да се велики играју на нашем терену јер смо ми мали а у тој игри мали увијек страдају", рекао је Босић, илуструјући то примјером да када се "слонови играју трава страда".

Према његовим ријечима, наш интерес треба да буде сарадња са свима и не би, како каже, ваљало да буде било каквог искакања и поремећаја у тим односима.

Што се тиче функционисања Представничког дома, Босић је рекао да предизборни вјетар дува кроз скупштину и да се то осјети сваког дана.

Захтјеви за хитним сједницама је прикупљање јефтиних политичких поена", казао је Босић и рекао да је изјава Бакира Изетбеговића о наоружавању била неодговорна јер асоцира на рат.

"Таквим изјавама отвара се простор другој страни да се укључи и реагује. То вам је већ виђено и личи на одбојку коју играју Изетбеговић и Додик а све с циљем националне хомогенизације бирачког тијела", казао је Босић, додајући да не би био изненађен да постоји такав договор између њих двојице.

"То смо гледали све и у претходном периоду и на грађанима је да одлуче да ли ће вјеровати у политику сијања страха или ће се окренути животним питањима", навео је Босић.

Констатовао је да се политички актери јавно залажу за европски пут а у пракси га коче.

"Биће занимљиво хоће ли сутра бити кворума за сједницу Представничког дома када би требали на инцијативу групе посланика да разматрамо напредак БиХ на европском путу", казао је Босић.

Наглашавајући да се не рјешавају круцијална питања грађана која живот значе, Босић каже да је на сцени сијање страха и прављење конфликта, што није добро.

"Грађани морају да буду свјесни и да воде рачуна која полиитка им доноси корист", казао је Босић, гостујући у емисији "Дан уживо" у програму Н1 телевизије.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

РАДОВАН ИИИ

23.04.2018 17:02

Ко се на Русију ослонио тај је гадно н.ј.б. Брзо смо заборавили како су нас "бранили" у прошлом рату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

23.04.2018 18:44

Била је уз Арменију "чврсто" и гле чуда, "оде" и Арменија данас, толико о "снази" Русије! "Јака и велика" Русија не може ништа ни "малој" Црној Гори!

Name

Барцелона

23.04.2018 22:01

Срби стално прицају о Русима ко браци призивају их увлаце се,а лете ко стуке у ЕУ да раде да зиве достојанствено,али у мислима Русија,ово се граници са немогуцим.

Name

за Босица

23.04.2018 17:21

Цијеним то сто је Русија на Деyтонском путу. Али не цијеним сто данас за говорницом у БХ прица о Црној Гори, прица о Србији. Мислим да је то мијесање у унутрасње ствари других дрзава са говорнице БХ. Опет је поцело по нама. Питање је ста це сутра прицати у Парламенту Републике Српске. Вјерујем да це наставити са Арапима, САД, ЕУ и њима слицним. Ово није добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цао народе

23.04.2018 17:43

У Нл сам доста радио са Пољацима,имао сам доста прилика да са њима поразговарам о свему па и о историји и данасњици. Све у свему они казу да би радје лизали Америцке остатке хамбургера из тањира него јели Руске гозбене кавијаре и салате. Теско онима ко од руске цизме зависи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

23.04.2018 18:12

Биће свашта у овој БиХ јер се додик, Бакир и Човић боје да не изгубе власт. Тројка је зло. Народе упамет се !

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXXX

23.04.2018 18:24

Руси гледајју свој интерес. Не надајте се великој помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Холланд

23.04.2018 18:54

Ако сви стоје уз дејтон знаци да нема одцијепљења рс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муу

23.04.2018 19:01

Г. Босицу.Не занима нас ста хоце или зели Русија.Јели теби то јасно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

23.04.2018 20:10

То ће му рећи Бакир не мораш и ти

Name

Искрено

23.04.2018 21:13

Само ме интересује Како је то ко бива Русија помогла у стварању Бих. Да није са слањем Руски добровољаца да се боре на српској страни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не треба даље

23.04.2018 21:25

"Русија изражава спремност... Да не идемо даље..20 и кусур година је све сто смо добили од њих сви ми у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

24.04.2018 04:10

Цуј Русија уз нас е неце уз мене где год нас ститила нејац Србски само остао .Не заборавите Руси и Хитлер немају никакве разлике погледај те на yутуб Совјетска прица све це вам бити јасно висе су побили они својих градана него хитлер у рату.О украјини да не прицамо како су их изгладњавали 7 милиона умрло од глади.Далеко вам куца била од моје .Ако морам да бирам онда би на страну амера.

ОДГОВОРИТЕ