Зашто Њемачка није напала

Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да је „несавршен споразум са Ираном“ бољи од никаквог споразума, као и да ц́е њена земља пажљиво пратити да ли се испуњава.

Свијет 22.04.2018 | 21:55
Зашто Њемачка није напала
Она је то рекла за израелску телевизију Канал 10 и додала да разумије забринутост Израела поводом онога што ради Иран, али да има другачије мишљење о томе који је најбољи начин да се та пријетња отклони, преноси „Јерусалим пост“.

„Премијер Бењамин Нетанијаху вјерује да споразум између Запада и Ирана не пружа безбједност коју би волио. Сматрамо да постојец́и оквир, иако није савршен, боље је имати него немати никакав договор. Наставиц́емо о томе да расправљамо“, рекла је Меркелова.

Упитана о одлуци Берлина да не учествује у прошлонедјељном бомбардовању Сирије, она је казала да, иако је препознала значај одржавања Конвенције о хемијском оружју, која је успостављена након Првог свјетског рата, Њемачка је имала и друге улоге у дијелу онога што је назвала „западним синдикатом“.

„Имамо подјелу послова. Постоје ствари које раде земље попут Француске, Велике Британије и САД, као у овом случају. Постоје друге ствари у којима се САД и друге земље ослањају на нас, на примјер, ствари попут останка у Авганистану, или преузимања одговорности у Малију… Рекли смо да је ова операција била неопходна и пропорционална“, изјавила је Меркелова.

Упитана да прокоментарише растуц́и антисемитизам у Европи, а посебно у Њемачкој, Меркелова је казала да је оптерец́ена чињеницом да њена држава још није потпуно уништила антисемитизам и упозорила да је та појава повец́ана са масивним приливом имиграната у Њемачку, од којих су многи са Блиског истока.

„Имамо нове феномене, попут избјеглица, или људи поријеклом из арапских земаља који са собом доносе различите облике антисемитизма. Нажалост, антисемитизам је овдје владао и раније. Тужни смо због чињенице да деценијама након оснивања Савезне Републике не постоје јеврејска обданишта, школа и синагога које немају полицијску заштиту“, рекла је Меркелова.

Она је, одговарајуц́и на питање да ли ц́е Њемачка пребацити амбасаду из Тел Авива у Јерусалим, рекла да треба иц́и ка дводржавном рјешењу, упркос великим разликама.

„Статус Јерусалима може бити одређен једино у овом контексту. Зато нец́емо преселити амбасаду у Јерусалим. Желимо јеврејски и демократски Израел, али и одрживу државу за Палестинце“, рекла је Меркелова.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Владавина

22.04.2018 20:06

Зато сто це Ангела вратити милиион Сиријаца и преко њих владати.Сваба је то.Паметно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАНДи

23.04.2018 20:21

Треба њима радна снага.Свабе изумиру полахко,ал су сами криви.Неце дјеце јер је лаксе оставит Пса код комсије и хајд на урлауб.Нису ови сирци као руси ил пољаци по социали.Људи су вриједни,сколовани.

ОДГОВОРИТЕ