Трамп и Макрон: Остајемо у Сирији

Француска и њихови савезници морају да остану у Сирији и након што терористичка организација ИД буде поражена, како не би допустили јачање утицаја Ирана и како би изградили нову Сирију, изјавио је француски предсједник Емануел Макрон.

Свијет 22.04.2018 | 18:39
Трамп и Макрон: Остајемо у Сирији
„Чак и послије завршетка рата против ИД-а, све земље региона, укључујуц́и САД, Француску, па чак и Русију, морају да остану у Сирији како би створиле нову земљу. Међутим, главну ријеч ц́е свакако водити сиријски народ“, рекао је он у интервјуу за „Фокс њуз“.

Макрон је додао и да ц́е, у случају да све те земље напусте Сирију у политичком смислу, цјелокупна ситуација бити препуштена Ирану и сиријском предсједнику Башару ел Асаду, који ц́е изазвати нови рат и створити неке нове терористе.

„Наш излазак из Сирије омогуц́иц́е Ирану да се учврсти у Сирији“, закључио је Макрон.

Француски предсједник је нешто раније рекао да је управо он наговорио америчког лидера Доналда Трампа да не треба да напушта Сирију, будуц́и да је он претходно рекао да ц́е америчке снаге изац́и из те блискоисточне земље и препустити другим силама да доврше посао.

Макрон: Трамп и ја политички неукротиви, веома посебан однос

Француски председник Емануел Макрон изјавио је за "Фокс њуз", уочи сутрашњег доласка у тродневну посјету САД, да са шефом Бијеле куће има "веома посебан однос" јер су обојица политички "неукротиви" (маверицк) пошто "нису дио класичног политичког система", а повезује их борба против тероризма и "приврженост слободи и миру".

Макрон је најавио и да ће приликом посјете од америчког Конгреса затражити подршку како би се окончао утицај диктатора и отпадничких држава.

"Ми имамо веома посебан однос зато што смо обојица вјероватно они који су неукротиви у системима обје стране. Мислим да је избор предсједника Трампа био неочекиван у вашој земљи, а вјероватно је мој избор био неочекиван у мојој земљи. А ми нисмо део класичног политичког система", казао је Макрон.

"Фокс њуз" наводи да ће главни дио његове посјете, којом се слави 250 година америчко-француских односа, бити званична вечера у Бијелој кући коју ће Трамп приредити Макрону. Сајт политицо.цом. наводи да ће предсједник Француске бити први страни државник који ће вечерати у Трамповој резиденцији од доласка на власт предсједника САД.

"Ми смо веома привржени истим вриједностима... посебно слободи и миру. И мислим да САД данас треба да играју веома снажну улогу у корист мира у различитим регионима свијета, а посебно на Блиском истоку", навео је Макрон.

Он је оцијенио да не постоји "план Б" за нуклеарни споразум с Ираном и да би Вашингтон требало да остане у том споразуму докле год не постоји боља опција, пренео је Ројтерс.

Макрон ће америчком председнику Трампу током посјете поклонити младицу храста као симбол снаге односа између двије земље. Крис Валас, новинар "Фокс њуза" који је Макрона интервјуисао у Јелисејској палати, наводи да је ријеч је о младици храста са сјевера Француске и да се Макрон нада да ће она бити засађена у врту Бијеле куће како би симболизовала трајност пријатељства.

Америчка телевизија наводи да је за сутра планирано да прва дама САД Меланија Трамп приреди приватну вечеру за Макрона и супругу Брижит у Маунт Вернону, посједу првог предсједника САД Џорџа Вашингтона, на обали ријеке Потомак у Вирџинији.

Бијела кућа је саопштила да је локација одабрана као подсјетник на "јединствени статус" Француске као првог савезника Америке.

Извор: Агенције

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

попара

22.04.2018 17:33

Са цијом дозволом остају,сиријског народа?Каква је разлика измедју Ирана и Америке ако остану у Сирији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да и?

22.04.2018 18:48

А ста раде Рује тамо ха?

Name

Ре Да

22.04.2018 20:03

Па вама у царсхији никако није јасно да Рује нису убациле 100 хиљада ординарних кољаца тамо.Васе истине сунцокретне.

Name

Мир Брате Мир

22.04.2018 18:18

Сто дузе у Сирији то мање на Балкану,могу мислити,када је код нас био рат а Сиријци су говорили ,,драги Бозе будала ста раде,,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека Амера

22.04.2018 18:47

Веома посебан однос. Хихи сумњиви су ми ова двојица..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вупер

22.04.2018 19:26

Треба прво увести демократију као у либији

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацо

22.04.2018 21:09

Све вам јебем, па зар мора бити све васе на свијету.. фуј сотоне фуј фуј...

ОДГОВОРИТЕ