Џикић: Рекао сам у Пиониру - ''Видите, Звезда слави''!

У ком тренутку финала је тренер Будућности скренуо пажњу играчима на реакцију црвено-белих, када сматра да је одлучена четврта утакмица и колико његов мир има везе са боравком у Партизану.

Кошарка 23.04.2018 | 21:30
Џикић: Рекао сам у Пиониру - ''Видите, Звезда слави''!
Српски стручњак Александар Џикић исписао је важну страницу историје КК Будућност и то за мање од годину дана од доласка у Подгорицу.

У узбудљивом финалу плеј-офа АБА лиге, он је у серији против Црвене звезде мтс предводио највећи црногорски клуб до прве титуле АБА лиге и до пласмана у Евролигу. Трофеј је стигао у "Морачу", где ће становати бар годину дана, а Џикић је у интервјуу за портал ВИЦЕ мирно сабрао утиске након успешне сезоне на Јадрану.

"Генерално гледано, са Цедевитом и Звездом имамо скор 10:3. То је озбиљан резултат против најбољих екипа у АБА, међу којима је једна пројектована да одбрани титулу, а друга да је освоји. Мислим да је Цедевита имала најбољи састав у АБА лиги и да је на старту био велики простор између те две екипе и осталих тимова", рекао је Џикић.

Будућност је успела да у плеј-офу победи и једне и друге, а Џикић је на једном детаљу финалне серије показао свом тиму колико су далеко Подгоричани искорачили и пре него што су освојили титулу.

"Је л' се сећаш прославе Звездиних играча после победе у другој утакмици? Ушао сам у свлачионицу и питао их да ли виде колико се радују. Питао сам их: 'Момци, да ли разумете сада који је однос њих и нас? Ово нешто значи", рекао је Џикић.

Серија се потом преселила у Подгорицу, а Будућност је повела у драматичној трећој утакмици, после које су у Звезди указивали на судијске грешке на своју штету. Џикић је овако видео тај меч:

"Као и у сваком финалу, потенцирају ту трећу утакмицу, јер је висок улог. У трећој утакмици Звезда је имала шут за победу, скок за победу и није победила. Да ли је било неких одлука, ОК, али на обе стране", рекао је он.

Потом је уследила четврта и последња утакмица серије...

"Важно је рећи да је Гибсон већ пред Цедевиту имао руптуру мишића трицепса на шутерској руци. После три минута меча, када престане дејство ињекција, то више није исти играч. Затим, Доелман је тражио измену, а он је 'ирон ман', тријатлонац и то му је хоби. Држали смо зато (Данила) Николића свесно на позицији 'четири', а у другом полувремену смо изашли са четири 'мала' и ту смо победили. Не знам зашто су нас пратили у промени формације, али то је питање за њих. Мислим да је то доста одлучило".

Уследило је велико славље, у којем Џикић није учествовао.

"Склањам се. Ако не морам и не сликам се са екипом. Немам појма у чему је ту фора, моја мајка луди, али лакше је овако. Не морају да ме бришу са слика кад одем. Тај мир је дошао као последица онога што сам научио за годину и по у Партизану", објашњава он.

"И ако буде и ако не буде Евролига - супер"

КК Будућност у овом тренутку не испуњава услове да на свом паркету игра Евролигу. Председник клуба Драган Бокан неколико је пута нагласио да ће сви услови бити испуњени и да ће највећи европски клубови следеће сезоне доћи у Подгорицу. На помен такмичарске 2018/19, Џикић каже: "Прво да видимо да ли ће бити Евролига. Разлози због којих можда не би могла да се игра Евролига нису непролазни. Ако будем водио екипу у Евролиги - супер, ако не будем водио - супер, шта да радим? Научио сам од покојног Аце Петровића да је најважније да се ради".

На помен Партизана и свог боравка на клупи црно-белих, Џикић каже да је у том периоду "остарио десет година".

"Било је различитих периода. Кад смо дошли, Партизан је буквално био последњи, од тог 14. места смо потом завршили на петом, а у међувремену смо добили Звезду, Цедевиту, добили смо Звезду и у Купу, били смо равнправан противник Звезди у финалу. После тога почињеш нову сезону, правиш нови тим, много играча не верује да нови људи у клубу могу да реше проблеме који су остали и мислим да сезона није била лоша до тог пораза од ФМП-а. Ја сам најкривљи за све то, али апсолутно нисам једини кривац".

Да ли му је био терет што је декларисани, велики навијач Партизана?

"Да ли се шалиш? (осмех)... Искрено, проблем је. Кад не можеш да урадиш ту емоционалну дистанцу увек је теже. То сам научио ове године, која такође није савршена. Мислим да може да буде још боље", додао је Џикић у разговору на паркету "Мораче".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар