Русија најављује подјелу Сирије?!

Москва не зна како ће се даље развијати ситуација у Сирији и да ли се њен територијални интегритет може одржати.

Свијет 21.04.2018 | 19:23
Русија најављује подјелу Сирије?!
Замјеник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков изјавио је како Москва не зна како ће се даље развијати ситуација у Сирији и да ли се њен територијални интегритет може одржати или не, наглашавајући како је сиријски предсједник Басхар ал-Ассад „легитимни предсједник“.

Као одговор на питање како Москва може сматрати легитимним предсједником особу која убија свој народ, Рјабков је одговорио: „Нема доказа да сиријски режим убија људе“.

Истакао је како је ал-Ассад „легитиман предсједник који је на власт дошао вољом народа“.

Током телевизијског интервјуа, Рјабков је описао хисторију ратовања ал-Ассада и његових снага против „тероризма“ као „врло трагичну“.

„Не знамо како ће се ситуација даље развијати у вези питања да ли ће Сирија остати неподијељена држава“, додао је.

Сумњиве пошиљке

Москва је такође оптужила Wасхингтон да подржава оружану сиријску опозицију у успостављању аутономне регије на југу Сирије. Навела је како опозиција добија оружје преко јорданске границе, док режим наставља с мобилизацијом снага како би повратио подручја изван своје контроле у јужном Дамаску.

Портпарол руског Министарства вањских послова Марија Захарова изјавила је како Москва располаже информацијама које указују на намјеру опозиције да успостави аутономну зону у јужној Сирији уз подршку Сједињених Америчких Држава.

Додаје како опозиција прима сумњиве пошиљке преко јорданске границе представљене као хуманитарна помоћ САД-а.

Ово се догодило након што је новинска агенција Интерфакс цитирала извор који каже како су припадници Јабхат ал-Нусре, која је најистакнутија компонента Хаy'ат Тахрир ал-Схам, поред Слободне сиријске армије, проширили контролу над јужним територијама, од Дамаска до Дараа'е, Qунеитре и Суwеиде.

Ова агенција додаје како опозиција планира покренути координисани напад на режимске снаге које су тамо стациониране, уз оптужбе да крше споразум о „деескалацији сукоба“.

Игра ватром

Руски извор је казао да борци опозиције планирају преузети контролу над градовима Дараа, Баатх и сусједним подручјима, а затим успоставити аутономну област под покровитељством САД-а, са Дараа'ом као главним градом.

Она би изгледала попут територија које су под контролом тзв. Сиријских демократских снага (СДФ) на сјевероистоку земље.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров прије два мјесеца је упозорио САД на „игру ватром“ и подјелу Сирије. Оптужио је Американце да користе Курде за подривање територијалног интегритета Сирије.

Тиме је алудирао на америчку војну подршку курдским Јединицама за заштиту народа (YПГ), које су главна окосница Сиријских демократских снага.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар