Шта се крије иза Кимовог потеза?

Северна Кореја је саопштила да обуставља тестове балистичких ракета дугог домета и планира да затвори полигоне за тестирање нуклеарних бомби.

Свијет 21.04.2018 | 15:16
Шта се крије иза Кимовог потеза?
Како су објавили тамошњи медији, уместо тога, посветити привредном расту и миру.

Та одлука донета је уочи планираних самита с Јужном Корејом и Сједињеним Америчким Државама које су, попут Јапана и Кине, одмах поздравиле ту најаву Пјонгјанга.

Сјевернокорејски вођа Ким Џонг Ун рекао је да земљи вишу нису потребни нуклеарни тестови нити тестирања интерконтиненталних балистичких пројектила јер је испунила свој циљ развоја нуклеарног оружја, пренела је агенција КЦНА.

Северна Кореја "ствараће повољну међународну атмосферу" за своју економију, "олакшаће блиске контакте и активан дијалог" са суседним земљама и међународном заједницом, преноси агенција.

Тиме је Ким први пут јасно изнео свој став о севернокорејском програму нуклеарног оружја уочи планираних састанака на врху с јужнокорејским председником следећи викенд, односно с америчким председником Доналдом Трампом крајем маја или почетком јуна, преноси Индеx.хр.

Обећање о обустави развоја нуклеарног оружја, а реч је о програму који је започео његов деда, а отац наставио, важан је преокрет у политици 34-годишњег корејског лидера, треће генерације комунистичке династије који је годинама истицао сигурност и нуклеарни арсенал своје земље славећи нуклеарно оружје као саставни део моћи и наслеђа севернокорејског режима.

Замрзавање тестирања и обећање затварања нуклеарног погона за тестирање ипак не испуњава потпуно захтев Вашингтона да Пјонгјанг уклони сво нуклеарно оружје и пројектиле.

Ким жели да покаже да мисли озбиљно

Најавом промене стратегије сада, уместо на скорашњим планираним самитима, Ким жели да покаже да мисли озбиљно пре почетка разговора о денуклеаризацији, сматрају стручњаци.

"Северни нуклеарни погон ДПРК (Демократске Народне Републике Кореје, што је пуни назив комунистичке државе) биће уклоњен како би се транспарентно гарантовала обустава нуклеарних тестирања", известила је КЦНА пошто је Ким одржао пленарну седницу Централног комитета Радничке странке у петак.

Полигон у северном делу Северне Кореје једино је познато постројење за нуклеарна тестирања на којем је било изведено свих шест подземних тестова, а то значи и последња, најснажнија детонација у септембру, пише Реутерс.

САД, Јапан и Јужна Кореја су државе на које је севернокорејски режим усмеравао своју љутњу.

"Очекујемо доказе да Ким мисли озбиљно приступити преговорима, а најаве као што је ова наслућују да он јест озбиљан и да настоји свету то јасно да да до знања", рекао је Дејвид Рајт, кодиректор Глобалног безбедносног програма у Савезу научника.

Северна Кореја редовно је говорила да су јој нуклеарни и ракетни програми потребни као средство одвраћања од америчког непријатељства. Тестирала је пројектиле како би показала да је способна погодити циљеве у Сједињеним Државама нуклеарном бомбом.

Тестирања и запаљива реторика између Доналда Трампа и Кима повећала је страховања од избијања рата све до новогодишње поруке у којој је Ким позвао на смањење војних напетости. Након тога послао је изасланство своје земље на Зимске олимпијске игре у Јужној Кореји што је водило затопљењу односа с Јужном Корејом.

Стручњаци и грађани Јужне Кореје опрезни

Нам Сунг Вук, професор за севернокорејске студије на Универзитету Кореа у Сеулу, сматра "сензационалним" управо то што је Ким лично објавио планове о обустави нуклеарног програма.

Нам ипак сматра да те изјаве отварају низ питања.

"Још није јасно значи ли то да Северна Кореја неће наставити развој нуклеарног програма у будућности или ће потпуно затворити сва нуклеарна постројења. И шта ће учинити с постојећим нуклеарним оружјем?", пита професор Нам.

Јужнокорејски председник у четвртак је рекао да је Северна Кореја изразила приврженост "потпуној денуклеаризацији" Корејског полуосрва и да за то није изнела услове, а. Вашингтон је опрезан и обећао је наставак "максималног притиска" на Пјонгјанг.

Многи амерички званичници и стручњаци сумњају у Кимову искреност кад је реч о денуклеаризацији и сматрају да је недавни процват дипломације покушај да изнуди ублажавање санкција које притискајуу ту земљу.

И грађани Јужне Кореје су опрезни.

"Не мислим да можемо потпуно да верујемо Северној Кореји јер Северна Кореја није нормална земља", каже Ким Хан Нури (23) у Сеулу.

Што жели Ким? Ублажавање санкција

Савет безбедности УН-а наметнуо је Северној Кореји санкције након првог нуклеарног теста 2006. и током протекле деценије проширио их је новим мерама уводећи забрану извоза угља, челика, плодова мора и текстила, а истовремено је ограничио увоз нафте у Северну Кореју.

Те санкције угрозиле су политику симултаног војног и економског развоја које је Ким Џонг Ун обећао када је преузео дужност 2011.

"Ублажавање напетости и сарадња с међународном заједницом кључна је ако Ким жели економски напредак", сматра Чонг Сенг Чанг из Института Сејонг у Сеулу.

Кох Ју Хван, професор за севернокорејске студије, не верује да је Пјонгјанг спреман да се одрекне постојећег нуклеарног и ракетног арсенала.

"Ким само поручује сада, када је нуклеарни развој завршен, да ће уложити све напоре у изградњу економије", каже Кох.

(Индеx.хр)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Xx

21.04.2018 14:37

Усаврсио се цовјек сад се небои никог окреце љепсу страну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

21.04.2018 16:58

Тацно тако,сад има гаранцију да Сјеверну Кореју нико несмије напасти и сад се могу окренути ка развоју економије.

Name

Последњи кинески цар

21.04.2018 17:32

Потпуно сте у праву обијица. Завршио нуклеарни програм, оном коме је требао јасно ставио до знања шта има, и сада спушта лопту на земљу.

Name

Митко

22.04.2018 07:11

Продао човек државу и сада су амери на граници Русије до коначног обрачуна.

ОДГОВОРИТЕ