Шта силе мисле о одлуци Кима

Сједињене Америчке Државе треба да предузму узвратне мере након што је Северна Кореја обуставила нуклеарна тестирања.

Свијет 21.04.2018 | 13:45
Шта силе мисле о одлуци Кима
То је рекао шеф међународног Комитета Савета Руске Федерације, Константин Косачов.

Он је, у поруци коју је објавио на свом налогу на Фејсбуку, оценио да одлука Северне Кореје није довољна да се нормализује ситуација на Корејском полуострву, већ да су потребне "оперативне, по могућству демонстративне узвратне мере" САД, преноси Спутњик. 

"Прекид агресивне и рушилачке реторике. Признање суверених права Северне Кореје на сопствени развој. Престанак са претњама смене власти у тој земљи кроз спољно мешање. Прекид војних активности код граница Северне Кореје. Покретање политичког дијалога", навео је руски сенатор.

Он је изразио наду да ће међукорејски самит и самит Северна Кореја-САД "сигурно бити одржан".

"Наш дијалог са севернокорејским суседима ни у једном тренутку није прекинут. То је била одговорна, прецизна и на крају крајева исправна руска дипломатија. Победила је политика политичког решавања кризе за коју се стално залагала Русија", закључио је Косачов.

Председник САД Доналд Трамп реаговао је одмах на Твитеру на вест да је Северна Кореја саопштила да обуставља тестове балистичких ракета дугог домета и планира да затвори полигоне за тестирање нуклеарних бомби.

"Северна Кореја је пристала да обустави све нуклеарне пробе и затвори велики полигон за тестирања. Ово су веома добре вести за Северну Кореју и свет - велики напредак! Са радошћу очекујем Самит", навео је Трамп на овој друштвеној мрежи.

Северна Кореја саопштила је нешто раније да од данас обуставља тестове балистичких ракета дугог домета и планира да затвори полигоне за тестирање нуклеарних бомби, а да ће се, уместо тога, посветити привредном расту и миру, јавила је севернокорејска агенција КЦНА.

Како се наводи, Северна Кореја је одлучила да направи овакав потез у циљу одржавања "националног фокуса" и побољшања економије.

Севернокорејски лидер Ким Џонг-ун изјавио је да његова земља више не мора да спроводи нуклеарне пробе нити тестирања интерконтиненталних балистичких ракета јер је, како је рекао, постигла свој циљ развоја нуклеарног оружја, наводи КЦНА, преноси Ројтерс.

Иначе, Ким Џонг-ун састаће се, како је најављено, с јужнокорејским председником Мун Џае-ином у пограничном селу идућег петка, ради ретког самита с циљем решавања севернокорејске нуклеарне кризе, док је одвојен Кимов састанак са председником САД Доналдом Трампом предвиђен за мај или јун.

Огласила се и Кина, Јапан, ВБ, ЕУ и Јужна Кореја 

Кинеско министарство спољних послова данас је поздравило потез Северне Кореје да обустави нуклеарне и ракетне пробе, што ће помоћи, како се наводи, ублажавању тензија на корејском полуострву и унапређењу денуклеаризације. 

"Кинеска страна верује да ће одлука Северне Кореје помоћи побољшању ситуације на полуострву. Кина то поздравља", наводи се у саопштењу објављеном на сајту министарства, преноси Ројтерс. 

Јапан је такође реаговао на одлуку Пјонгјанга, а јапански министар одбране Ицунори Онодера рекао је да није време да се попусти са притиском на Северну Кореју, јавила је агенција Кјодо. 

Јапан заговара политику максималног притиска како би се Северна Кореја навела да се одрекне свог програма нуклеарног оружја, подсећа Ројтерс.

Председништво Јужне Кореје поздравило је данас саопштење Северне Кореје о обустављању нуклеарних проба и тестирања ракета дугог домета као "значајан напредак" у правцу денуклеаризације Корејског полуострва.

Званичник Председништва у Сеулу Јун Јунг-чан саопштио је данас да ће најава Северне Кореје побољшати изгледе за успешне преговоре измедју Сеула, Пјонгјанга и Вашингтона, преноси АП.

Британија је саопштила да план Северне Кореје о обустави нуклеарних проба представља "позитиван корак", изразивши наду да је то знак добрих и искрених намера.

"Дугорочна посвећеност (севернокорејског лидера) Ким Џонг-уна обустави свих нуклеарних проба и лансирања интерконтиненталних балистичких ракета била би позитиван корак. Надамо се да то указује на покушај поштеног преговарања", саопштила је британска влада, преноси Ројтерс.

Лондон, како се истиче у саопштењу, "остаје спреман на сарадњу с медјународним партнерима како би остварио циљ потпуне, проверљиве и неповратне денуклеаризације Корејског полуострва, и то мирним путем".

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини данас је саопштила да објава Северне Кореје о обустављању нуклеарних проба представља позитиван корак и позвала на "неповратну денуклеаризацију" те азијске земље.

Потез Северне Кореје је "позитиван и дуго очекиван корак на путу који сада мора водити ка потпуној, веродостојној и неповратној денуклеаризацији", наводи се у саопштењу Могеринијеве, преноси Ројтерс.

(Тањуг)


Коментари / 0

Оставите коментар